Sag nr. 48 - Bakteriel infektion og skoldkopper
OBS: Artiklerne er primært en orientering om hvilken praksis der følges i Patienterstatningen
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
12 mdr. gammel pige med voldsomt udbrud af skoldkopper kommer til undersøgelse hos egen læge. Hun har feber – nær 40 grader. Forældrene oplyser, at hun tisser, men spiser sparsomt. Hun har rolig vejrtrækning, og følger fint med under undersøgelsen, selvom hun er dvask. Derudover fremgår det, at pigen har børneeksem.
Egen læge vurderer, at der ikke er behov for indlæggelse, men at pigen skal følges tæt i hjemmet. Der gives råd om smertebehandling og væske samt ny kontakt ved manglende bedring.
Pigen bliver igen undersøgt af egen læge to dage senere. Hun har indtaget lidt væske. men ikke rigtig spist. Fortsat temperaturer op mod 40 grader. Skoldkopperne er med skorper, enkelte sår er blodunderløbne og der er udbrud af skoldkopper på ganen og tungen. Ved undersøgelsen er hun sløj, men god øjenkontakt. Forhøjede infektionstal (CRP 137). Egen læge vurderer, at skoldkopperne er årsag til feberen. Der gives instruktion omkring observation, smertebehandling og væske.
Dagen efter kontakter pigens forældre Lægevagten. Iflg. journalnotat er feber aftagende, og smerter lindret med Panodil. Forældre kontakter igen lægevagten senere på dagen, da pigens mave og ryg er stenhård, og hun sover konstant.
Samme dag bliver pigen indlagt på Børneafdelingen. Ved indlæggelsen er forhøjet infektionstal (CRP 218), overfladisk vejrtrækning og hurtig hjerterytme. Prøver viser, at hun har blodforgiftning og at skoldkoppesårene er inficeret med gule stafylokokker.
Vurdering
(Sagen er vurderet af både Patienterstatningen og Ankenævnet for Patienterstatningen)
Egen læge:
Ankenævnet for Patienterstatningen vurderer, at en erfaren specialist ville have indlagt pigen akut med henblik på en pædiatrisk vurdering, da forældrene henvender sig to dage efter første konsultation. Ankenævnet for Patienterstatningen har i deres vurdering lagt vægt på, at der var yderligere forværring af symptomerne samt observationer, som kunne tyde på udvikling af sekundær infektion, herunder skoldkopper med skorpe og enkelte blodunderløbne skoldkopper. Ydermere er pigen fortsat højfebril og har forhøjede infektionstal med CRP på 137.
Lægevagten:
En erfaren specialist ville have henvist til konsultation ved første henvendelse. Patienterstatningen har lyttet til samtalen og vurderet, at de beskrevne symptomer ikke er forenelige med ukomplicerede skoldkopper.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen har tilkendt godtgørelse for varigt mén på 8%. Ar-dannelsen er forværret som følge af den forsinkede behandling af den bakterielle infektion – i alt 73.440 kr.
For børn under 15 år fastsættes erstatningen for erhvervsevnetab som méngraden i procent – i alt 353.600 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Er opmærksom på risikoen for komplikationer til skoldkopper, herunder sekundær bakteriel infektion, som kan indicere indlæggelse på børneafdeling.
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk