Sag nr. 50 - Forsinket udredning og diagnosticering af Cushings Syndrom
OBS: Artiklerne er primært en orientering om hvilken praksis der følges i Patienterstatningen
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
Sygehistorien tager udgangspunkt i et 10-årigt behandlingsforløb frem til den endelige diagnose stilles.
24- årig kvinde bliver af egen læge henvist til behandling for en inficeret aterom med udvikling af massiv infektion og stor absces i venstre inguen med fistel dannelse. Ultralydsundersøgelse viser stort infiltrat i lysken, flere hævede lymfeknuder, og forstørret binyre. Der følger et længere behandlingsforløb med behandling med Dicillin og kirurgisk revision.
Af egen læges journal fremgår, at kvinden lider af ukompliceret hypertension, ikke insulin krævende sukkersyge og anæmi. Hun er i medicinsk behandling for det forhøjede blodtryk.
Hun bliver på baggrund af svær adipositas indstillet til en gastric bypassoperation. I perioden op til operationen, har hun et langt forløb med fisteldannelse fra hidrosadenitis.
Samme år oplever kvinden flere episoder med epileptiske anfald, og hun bliver henvist til udredning for epilepsi. Derudover er der flere henvendelser til egen læge med rygsmerter, og hun får udskrevet stærkt smertestillende medicin (Tramadol).
Hun har et uheld med benet, hvor der går infektion i et blåt mærke. Hun oplyser, at hun let får blå mærker, og gennem årene er der flere henvendelser til egen læge med sårhelingsproblemer og kroniske sår.
Kvinden henvender sig derefter på ny til egen læge med smerter i lænden, der trækker ned i benet. Hun har oplevelsen af, at benet ekser under hende. Hun føler sig oppustet, hævet i ansigtet og lider af træthed. De følgende uger er der ikke bedring af rygsmerterne, og hun bliver henvist til røntgen og fysioterapi.
Kort tid efter falder kvinden imidlertid i hjemmet og kan ikke rejse sig. Hun bliver indlagt på sygehuset, hvor hun får konstateret svær osteoporose med flere sammenfald i ryggen. Under indlæggelsen gennemgår hun et omfattende udredningsprogram, og hun får stillet diagnosen Morbus Cushing.
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at behandlingen ved egen læge ikke har været i overensstemmelse med erfaren specialiststandard.
Patienterstatningen lægger vægt på, at det af journalen fra egen læge fremgår, at kvinden har været i behandling for forhøjet blodtryk i mindst 10 år. Det er usædvanligt at få konstateret hypertension i så ung en alder (24 år), og derfor bør egen læge henvise til udredning for mulig sekundær hypertension.
Patienterstatningen vurderer, at diagnosen med overvejende sandsynlighed kunne være stillet 10 år tilbage. Kvinden kunne være opereret og dermed været fri for overproduktionen af binyrebarkhormonet kortisol samt følgerne heraf i form af osteoporose, gastric-bypass pga. adipositas og svære infektioner.
Derudover er patienten gennem flere år i behandling med morfin for rygsmerter. Det er Patienterstatningens vurdering, at en erfaren specialist ikke vil fortsætte opioidbehandling uden at tage stilling til, om der fortsat er behov.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen har tilkendt maximal godtgørelse for svie og smerte på 80.000 kr.
Patienterstatningen tilkender erstatning for svær knogleskørhed, kyfosering (gibbusdannelse), dropfod, rygsmerter og tynd hud som følge af overproduktion af kortisol. Patientskaden er vurderet til et varigt mén på 45% - i alt 412.125 kr.
Læring
- Sikrer udredning for mulig sekundær hypertension ved usædvanlig tidlig debut
- Tager med højst 6 måneders interval stilling til om der fortsat er indikation for opioidbehandling
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk