Sag nr. 52 - Forsinket diagnose og henvisning til behandling af blodprop i hjertet
OBS: Artiklerne er primært en orientering om hvilken praksis der følges i Patienterstatningen
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
61- årig kvinde henvender sig akut til egen læge med en trykkende fornemmelse i epigastriet i hvile samt svimmelhed og svedtendens. Det fremgår af egen læges journal, at kvinden er disponeret for iskæmisk hjertesygdom og har KOL. På undersøgelsestidspunktet har kvinden stadig en trykkende – men ikke en båndformet trykkende - fornemmelse. Der er ikke noteret abdominalømhed og den objektive undersøgelse er normal. Egen læger vurderer, at symptomer og EKG ikke viser tegn på akut iskæmi.
Ved telefonisk kontakt dagen efter angiver kvinden, at hun ikke længere har smerter.
4 dage senere møder kvinden til planlagt kontrol for KOL. Lungefunktionen er nedsat i forhold til tidligere undersøgelser, og kvinden oplyser om tiltagende åndenød med allergilignende symptomer. Der er ikke tegn på KOL i forværring i form af hoste med opspyt. Egen læge henviser til røntgenundersøgelse af brystkassen.
3 dage senere bliver kvinden indlagt akut på sygehuset med svær dyspnø. Der bliver konstateret hjertesvigt og betydelig tilstopning flere steder i hjertekranspulsårer. Hun bliver behandlet med ballonudvidelse og stents. Sygehuset vurderer, at kvinden har haft AMI 9 dage forud for indlæggelsen.
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at behandlingen ikke er efter erfaren specialiststandard, da kvinden henvender sig med en trykkende fornemmelse i epigastriet. På baggrund af symptomerne og den familiært forøget risiko for hjertesygdomme havde det været erfaren specialiststandard at mistænke blodprop i hjertet og henvise til akut undersøgelse på sygehuset. Det udførte EKG kunne ikke udelukke akut iskæmisk hjertesygdom.
Derudover vurderer Patienterstatningen, at en erfaren specialist - i forlængelse af kontrolundersøgelsen for KOL - ville henvise akut til sygehuset, da kvindens åndenød fortsat er uafklaret.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen har tilkendt erstatning for kørsel samt fremtidige medicinudgifter – i alt 30.159 kr.
Der er tilkendt godtgørelse for svie og smerte - i alt 58.590 kr.
Patientskaden er vurderet til en méngrad på 25% - i alt 174.420 kr.
Erhvervsevnetabet er som følge af behandlingsskaden vurderet til 65% - i alt 1.363.635 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Forholder sig til muligheden for kardial årsag ved optræden af smerter, trykkende fornemmelse eller åndenød uanset om primær undersøgelse med EKG har været upåfaldende
- Patienterstatningssag 8, 26 og 45 omhandler ligeledes forsinket indlæggelse ved AKS
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk