Sag nr. 55 - Amputation af finger som følge af infektion
OBS: Artiklerne er primært en orientering om hvilken praksis der følges i Patienterstatningen
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
72-årig mand bliver tilset på skadestuen pga. smerter, rødme og hævelse af neglekanten på pegefingeren. På skadestuen finder man let hævelse og rødme ved negleroden, men intet pus eller væske. Manden bliver rådgivet om egen behandling af fingeren, og besked om at kontakte egen læge ved tegn på infektion.
2 dage senere kontakter manden lægevagten med rød og hævet finger. Han bliver henvist til skadestuen som udskriver antibiotika.
5 dage senere opsøger manden egen læge. Fingeren er rød, varm og hævet og egen læge finder tydelig pusansamling under huden dorsalt over DIP-leddet. Pusansamlingen blev tømt, den antibiotiske behandling bliver reguleret og manden får råd om daglig sæbevask. Hvis der ikke er tydelig bedring inden for 1-2 døgn, skal han komme igen.
Ved ny konsultation hos egen læge 2 dage senere bliver der lavet huller til afløb i stor blære med pus på oversiden af fingeren.
Efter 10 dage er der stadig pusansamling lige over neglevolden med spontan perforation. Fingeren er ikke længere rød og varm. Han får ny antibiotikakur.
Efter 11 dage er fingeren fortsat meget hævet svarende til både yder og mellemleddet med udtalt rødme dorsalt. Yderleddet er let bøjet uden at kunne hverken bøjes eller strækkes yderligere. Egen læge henviser til røntgen og ortopædkirurgisk vurdering på sygehuset.
Undersøgelse på sygehuset viser, at der fortsat er hævelse svarende til både yderled og mellemled, med udtalt rødme dorsalt, samt hævelse og fortykkelse svarende til neglevolden. Manden kan ikke bevæge yderleddet. Røntgenbilleder viser ledbetændelse i yderleddet. Han har normale infektionsmarkører og ingen feber. Han bliver henvist til Håndkirurgisk Afdeling.
4 dage senere får manden amputeret den yderste del af pegefingeren fra det midterste pegefingerled, da der er påvist knoglemarvsbetændelse i den yderste halvdel af pegefingeren.
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at en erfaren specialist havde henvist til ortopædkirurgisk vurdering pga. klinisk mistanke om dyb infektion ved den første konsultation hos egen læge
Patienterstatningen lægger vægt på, at den kliniske undersøgelse viser infektion i pegefingeren med tydelig pusansamling dorsalt over DIP-leddet, og hele fingeren er rød, varm og hævet. Det er derfor ikke i overensstemmelse med erfaren specialiststandard, at egen læge alene udtømte pus, rådgiver om sæbevask og regulerer den antibiotiske behandling.
Det er ligeledes Patienterstatningens vurdering, at de efterfølgende konsultationer heller ikke er udført i overensstemmelse med erfaren specialiststandard, da der fortsat er mistanke om dyb infektion, som kræver mere end antibiotika behandling.
Ved rettidig henvisning kunne man med overvejende sandsynlighed have dræneret leddet og derved undgået destruktion pga. purulent artrit med efterfølgende behov for amputation.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen har tilkendt godtgørelse for varigt mén på 8% - i alt 43.128 kr.
Godtgørelse for svie og smerte – i alt 4.715 kr.
Transportudgifter – i alt 808 kr.
Tabt arbejdsfortjeneste – i alt 10.800 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Henviser umiddelbart til ortopædkirurgisk vurdering ved klinisk mistanke om dyb infektion i finger - som i aktuelle sag, hvor den kliniske undersøgelse viser infektion i pegefingeren med tydelig pusansamling dorsalt over DIP-leddet, og hele fingeren er rød, varm og hævet.
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk