Sag nr. 56 - Forsinket diagnose af epiglottitis
OBS: Artiklerne er primært en orientering om hvilken praksis der følges i Patienterstatningen
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
46-årig kvinde ses hos lægevagten pga. smerter og hævelse i den ene side af halsen. Hun føler det lukker for halsen, og har svært ved at synke og tale.
Lægevagten finder fri respiration, temperatur 37,2, rødme i mundhulen og hævelse svarende til mandlen. Der er ingen mistanke om strubelågsbetændelse og podning for bakterier (Strep A-test) er negativ. Lægen tolker tilstanden som en virushalsbetændelse.
Dagen efter ses kvinden igen ved lægevagten med halssmerter og feber. Hun kan ikke synke mad eller drikke, og har mistet stemmen. Under undersøgelsen finder lægevagten hævelse og ømhed uden på halsen og rødme med let hævelse i halsen. Podning for bakterier er negativ. Der gives smertestillende injektion med Xefo, og der gives smertestillende tabletter. Kvinden får råd om at kontakte ørelæge ved manglende bedring.
Kvinden bliver den følgende dag indlagt af egen læge pga. påvirket almentilstand og høj CRP. Under indlæggelsen får hun diagnosticeret akut betændelse i strubelåget, og får behandling med antibiotika og ilt.
Kvinden udvikler tiltagende tegn på sepsis trods massiv behandling, og hun afgår ved døden tre dage efter indlæggelsen. Dødsårsagen er multiorgansvigt på baggrund af streptokok sepsis udgået fra epiglottis og mediastinum.
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at en erfaren specialist ville have indlagt kvinden på mistanke om strubelågsbetændelse, da hun henvendte sig til lægevagten med feber, mistet stemme og ophævet evne til at synke. Klinisk fandtes hævelse og ømhed på halsen.
Ved rettidig behandling ville kvinden med overvejende sandsynlighed have fået diagnosticeret betændelse i strubelåget, og påbegyndt behandling intravenøst med antibiotika et døgn tidligere end aktuelt.
Det er Patienterstatningens vurdering, at en tidligere behandling ville have bremset eller hindret den efterfølgende sepsis tilstand, og dødsfaldet kunne med overvejende sandsynlighed have været udgået.
Erstatningsafgørelse
Patienterstatningen har tilkendt erstatning for forsørgertab og overgangsbeløb – i alt 1.020.938 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Henviser akut til sygehus på mistanke om strubelågsbetændelse ved symptomer og kliniske fund, som i aktuelle tilfælde med feber, mistet stemme og ophævet evne til at synke og klinisk undersøgelse med fund af hævelse og ømhed på halsen.
- Afgørelsen forudsætter således ikke stridor eller påvirket almentilstand.
Hvis du har modtaget en anerkendelse af en patientskade fra Patienterstatningen |
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk