Overset meningitis
UTH Læringsartikel
Søndag kl. 04 ringer en patient til lægevagten – vedkommende har haft det rigtig skidt de sidste 13 timer. Patienten har følgende symptomer: muskelsmerter, nedsat hørelse, koldsved, hoste med grønligt expectorat, nysen, dyspnø, lysfølsomhed, dunkende hovedpine i hele hovedet (nakken, bag øret, ovenpå hovedet) og føler sig varm. Vagtlægen visiterer til et hjemmebesøg.
Ca. 2 timer efter opkaldet til lægevagten ringer patienten 112. Der bliver ikke sendt en ambulance – det vurderes, at patienten skal afvente besøget fra vagtlægen.
Kl. 07 tilser besøgslægen patienten. Besøgslægen laver en grundig objektiv undersøgelse hvoraf følgende er uddrag: patienten er vågen og klar, temperatur på 39 ⁰C, ingen tegn på forandringer i huden og ingen nakke-ryg stivhed. Patienten får injektion Xefo som EGO og 1 g panodil som supplement og får besked på at kontakte vagtlægen igen - efter lidt søvn - med henblik på en ny vurdering og måling af CRP.
Kl. 09 kontakter patienten lægevagten med henblik på måling af CRP. Den visiterende vagtlæge finder ingen grund til, at patienten møder op i lægevagten, da alvorlig sygdom er udelukket. Vagtlægen vurderer, at patienten har almindelig influenza – dette også på baggrund af, at patienten ikke virker forvirret/konfus. Det aftales at se an.
Mandag kl. 20 ringer patienten igen til lægevagten. Patienten oplyser at have muskelanspændthed fra hovedbunden og ned til lænden, 40 i feber, hjertebanken, kvalme og opkast. Derudover har patienten en dunkende hovedpine. Smertestillende lindrer ikke symptomerne. Vagtlægen visiterer patienten til en konsultation.
Kl. 21 tilses patienten af konsulationslægen. Her måles bl.a. temperatur på 37,2 ⁰C og CRP på 19. Det aftales at se an.
Tirsdag kl. 17 indlægges patienten via 112. På trods af både hurtig diagnosticering af pneumokok meningitis og igangsætning af rette behandling, afgår patienten ved døden ca. halvanden uge senere.
Læring
Der er udarbejdet en analyse af forløbet i lægevagten med inddragelse af den objektive undersøgelse og parakliniske undersøgelser på indlæggelsestidspunktet. Analysen viste, at patientens fornemmelse af, at ”noget er alvorligt galt” var en overlegen markør for patientens tilstand, og denne fornemmelse blev understreget af de gentagne henvendelser indenfor en kortere periode, hvor diagnosen ikke blev stillet trods grundige objektive undersøgelser og de tilgængelige parakliniske undersøgelser.
Et vigtig læringspunkt fra denne hændelse er derfor at skærpe opmærksomheden og revurdere diagnose og/eller behandling ved gentagne kontakter med samme problematik. Alle vagtlæger i Region Nordjylland er derfor blevet orienteret om, at patienter der henvender sig for 3. gang med samme problematik indenfor kort tid, bør overvejes indlagt til observation.
Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at pneumokok meningitis ofte har fravær af de klassiske symptomer på meningitis. Analysen viste også, at kendskabet til tidlige meningitis symptomer og sygdomsudvikling med fordel kan udbredes - der arbejdes videre hermed fra regional side.
Indholdsansvarlig
UTH-konsulent i Nord-KAP, Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk
Regional risikomanager, Marianne Mølgaard, Nære Sundhedstilbud – Praksisenheden, marianne.moelgaard@rn.dk