AI-forløb ved mistanke om fraktur
Resume
Patienter henvist fra almen praksis/vagtlæge kan nu hjemsendes direkte fra røntgen, hvis der ikke påvises fraktur - uden at vente på vurdering i skadestue.
Indledning
Region Nordjylland har indført analyse af røntgenbilleder med Artificial Intelligence (AI) på alle sygehusmatrikler. Patienten kan efter få minutter få svar på, om der er fraktur eller ej. Denne teknik bliver nu anvendt, når praktiserende læge/vagtlæge sender en patient akut til røntgen ved frakturmistanke inden for nedennævnte målgruppe.
Metoden gør det muligt, at patienten kan hjemsendes uden et skadestuebesøg hvis AI ikke viser fraktur. Dette forudsat at patienten med henvisende læge har aftalt en plan for behandling/opfølgning, og at patienten er informeret om, at han/hun hjemsendes uden yderligere undersøgelse på hospitalet efter røntgen.
Patienter, som kan have brug for yderligere vejledning eller støttebind selvom der ikke er påvist fraktur i røntgen, skal forsat ses i skadestuen, og ikke henvises til AI-forløbet.
Denne patientfolder om hvordan patienten skal forholde sig samt råd ved akutte skader kan udleveres
Forløb
Det skal noteres tydeligt i henvisningen, gerne i feltet for ønsket undersøgelse, at patienten kan hjemsendes uden vurdering i skadestuen, hvis AI-røntgen ikke påviser fraktur (brug gerne denne formulering).
Hvis dette ikke tydeligt fremgår af henvisningen, bliver patienten sendt videre til skadestuen selvom røntgen ikke viser fraktur. Alle patienter med påvist fraktur eller mistanke herom, bliver henvist til skadestuen.
Røntgenbillederne bliver gennemset af radiolog næstkommende hverdag. Skulle det vise sig, at der alligevel er fraktur, tager radiologisk afdeling kontakt til ortopædkirurgisk afdeling, der sørger for at indkalde patienten og orienterer egen læge herom. Dette bør patienten også informeres om.
Målgruppen
Målgruppen er patienter > 1 år med mistanke om fraktur ved skader i ekstremiteter, dog undtaget albuer hos børn < 15 år og mistanke om scaphoideum fraktur. AI løsningen kan heller ikke anvendes til skader på columna.
Henvisning
Der er forskellig procedure for henvisning af patienten afhængig af, hvilken matrikel der henvises til:
Lokalitet | Henvisning |
Aalborg | Der sendes en henvisning samtidig med, at patienten meldes telefonisk til 9766 5050. Patienten møder op i skaderøntgen. |
Hobro | Der sendes en henvisning samtidig med, at patienten meldes telefonisk i dagtid til 9765 2010 og i vagttid indtil kl. 22.30 på 2527 5112. Der kan ikke henvises til røntgen om natten. Patienten møder op i Røntgen og Ultralyd. |
Thisted | Der sendes en henvisning. Patienten møder op i Røntgen og Ultralyd. |
Hjørring | Der sendes en henvisning. Patienten møder i dagtid op i skaderøntgen og i vagttid i hospitalets information. |
Frederikshavn | Der sendes en henvisning. Patienten møder op i røntgen afdelingen i dagstid kl. 7:30-15:00 mandag-fredag. Resterende tid henvises der til skaderøntgen i Hjørring. |
Links
Indholdsansvarlig
Praksiskonsulenter Michelle Mendieta, michellemendieta1985@hotmail.com og Morten Ohrt, ohrt.engsig@dadlnet.dk