Spring til indhold

30-05-2022: Udsendelse af medicinstatistikker - kodein

Nyhedsmail fra Region Sjælland

Lægemiddelenheden sender hver måned (undtagen i juli) medicinstatistikker ud til regionens praktiserende læger. På grund af tekniske problemer har almen praksis først modtaget medicinstatistikker om kodein, som var planlagt til udsendelse ultimo april, i uge 20.

Udsendelsen havde fokus på forbruget af kodein i 4. kvartal 2021 i din/jeres praksis og i regionen. Region Sjællands forbrug af kodein ligger 38 procent over landsgennemsnittet og udgør 12 procent af regionens samlede opioidforbrug i 4. kvartal 2021. Kodeinforbruget fordeler sig med 12 procent hostesaft og 88 procent tabletter.

Morfin er førstevalg til de fleste patienter, som har brug for behandling med opioid. Det ækvianalgetiske forhold mellem kodein og morfin er 10:1. Eksempelvis vil kodein (OR) 100 mg pr. døgn svare til morfin (OR) 10 mg pr. døgn.

Kodein omdannes til morfin via CYP2D6. Ca. 10 procent af befolkningen omdanner kodein langsomt og har derfor ringe eller ingen effekt af kodein (poor metabolizers). Der er dog stadig risiko for bivirkninger, som er de samme som morfins bivirkninger. Der er sparsom dokumentation for den smertestillende effekt af kodein, og den er derfor ikke rekommanderet til brug for behandling af hverken akutte eller kroniske smerter, jf. den Nationale Rekommandationsliste om hhv.:

  • Akutte muskuloskeletale smerter
  • Farmakologisk behandling af kroniske nociceptive smerter.

En plan for opfølgning af patienter i opioidbehandling er vigtig. I den Nationale Kliniske Retningslinje ”Systematisk opfølgning af patienter i behandling med opioider for non-maligne smerter” fra 2019 gives der konkrete anbefalinger for kontroller ved patienter, der enten starter behandling med opioider, eller som allerede er i opioidbehandling

Yderligere information: Lægemiddelenheden

Link til information om akutte muskuloskeletale smerter

Link til info om kroniske nociceptive smerter

Link til info om kliniske retningslinjer