Spring til indhold

29-06-2022: Udsendelse af medicinstatistikker - tramadol

Nyhedsmail fra Region Sjælland

Lægemiddelenheden sender hver måned (undtagen i juli) medicinstatistikker ud til regionens praktiserende læger. Medicinstatistikker om tramadol er udsendt i uge 22.

Udsendelsen havde fokus på forbruget af tramadol i 4. kvartal 2021 i din/jeres praksis og i regionen. Region Sjællands forbrug af tramadol ligger 26 % over landsgennemsnittet og udgør 46 % af regionens samlede opioidforbrug i 4. kvartal 2021.

Depot morfin er førstevalg til de fleste patienter, som har brug for behandling med opioid. Depotmorfin giver bedre døgndækning, færre gennembrudssmerter og mindre euforiserende effekt end korttidsvirkende morfin. Det ækvianalgetiske forhold mellem tramadol og morfin er 5:1. Eksempelvis vil tramadol (OR) 400 mg pr. døgn svare til morfin (OR) 80 mg pr. døgn.

Tramadol er klassificeret som et A§4 lægemiddel og har ikke særlige fordele hverken med hensyn til effekt, bivirkninger eller misbrugspotentiale.

Tramadol:

  • Omdannes via CYP2D6 til en aktiv og flere inaktive metabilitter og hos ca. 10% af befolkningen sker omdannelsen kun langsomt, hvorfor de kun har ringe eller ingen effekt smertestillende effekt af tramadol (poor metabolizers).
  • Er en dual-action--agonist, der ud over at påvirke opioidreceptorerne også har serotenerg effekt.
  • Har en såkaldt ”ceiling effekt”, idet der ikke – i modsætning til f.eks. morfin – opnås yderligere effekt ved doser over 400 mg. Dette har betydning blandt andet for palliative patienter.

En plan for opfølgning af patienter i opioidbehandling er vigtig. I den Nationale Kliniske Retningslinje ”Systematisk opfølgning af patienter i behandling med opioider for non-maligne smerter” fra 2019 gives der konkrete anbefalinger for kontroller ved patienter, der enten starter behandling med opioider, eller som allerede er i opioidbehandling.

Yderligere information: Lægemiddelenheden

Link til guideline for systematisk opfølgning