Spring til indhold

01-12-2022: PrEP for HIV og henvisning

Nyhedsmail fra Region Sjælland

Infektionsmedicinsk ambulatorie på SUH Roskilde, vil gerne fortælle om muligheden for at tilbyde Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) til forebyggende behandling mod HIV-smitte. Behandlingen nedsætter risikoen for overførsel af HIV med over 99%, hvis medicinen tages korrekt. PrEP beskytter ikke mod andre seksuelt overførte sygdomme.

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i september 2018 en anbefaling om, at regionerne bør tilbyde PrEP som et forebyggende behandlingstilbud mod HIV for særlige risikogrupper. Behandlingstiltaget er et farmakologisk supplement til den eksisterende forebyggelsesindsats, der fortsat skal have fokus på sikker sex, tidlig opsporing og effektiv behandling. Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at man ved at tilbyde PrEP kan forvente et væsentligt fald i antallet af ny smittede, måske op mod en halvering. Behandlingen tilbydes alle personer over 15 år.

Udlevering af medicin finder sted fra infektionsmedicinske afdelinger. Her i Regionen foregår det fra Infektionsmedicinsk ambulatorie, på SUH Roskilde.

Målgruppen er personer, der ud fra en række objektive kriterier er i højrisiko for at blive smittet med HIV. Der kan være flere elementer tilstede for at være i højrisiko for HIV-smitte, bl.a.:

  • Personer der har haft ubeskyttet analt samleje med mindst to mandlige partnere inden for 12 uger. 
  • Personer der har sex med andre af samme køn, eller transpersoner der har sex med mænd.
  • Personer der har haft syfilis, klamydia eller gonorré inden for de sidste 24 uger.
  • Personer der bruger stoffer i forbindelse med sex (Chemsex).
  • Personer der har gentagende brug af PEP-behandling efter høj risiko eksponering.

PrEP er en god ide fordi
I dag bruger man allerede HIV-medicin til at forebygge HIV. Det sker i forbindelse med PEP behandling, hvor medicinen gives umiddelbart efter man har været udsat for smitte, og til behandling af mennesker der allerede har HIV og derved ikke længere smitter.

Den effektive HIV-forebyggelse er en kombination af flere forskellige tiltag; brug af kondomer, adfærdsændringer, adgang til test og rådgivning samt PrEP. PrEP er ikke en erstatning for kondomer, det er et supplement til de andre måder at forebygge HIV-smitte på.

Henvis til infektionsmedicinsk ambulatorium i Roskilde
Det er derfor en god idé at tage en snak med patienter der møder i almen praksis, som kan havde brug for at blive behandlet med PrEP. Personen skal være indstillet på at følge gældende retningslinjer i forhold til behandlingen. En del af pakken når man behandles med PrEP er en tilbagevenden screening for hepatitis A, B, C, syfilis, klamydia og gonorré.

Behandlingen
Behandlingen består af tabletten Truvada som indeholder de aktive stoffer Tenofovir og Emtricitabin. Truvada forhindrer HIV i at trænge ind i cellerne og formere sig. Virus kan derfor ikke overleve i kroppen.

Yderligere oplysninger: Camilla Elisabeth Kou Andersen, Klinisk Sygeplejespecialist, Infektionsmedicinsk afdeling, SUH