Dosisdispensering
Maskinelt dosispakket medicin
Maskinelt dosisdispenseret medicin er medicin, der er pakket i små plastposer til den enkelte patient. Poserne er samlet til 14 dage ad gangen og leveres af apotekerne i primærsektoren. Maskinelt dosisdispenseret medicin er bedst egnet til patienter med en fremadrettet stabil medicinering. Ikke al medicin kan dosispakkes, og de fleste patienter får desuden "sidedoseret" medicin, fx inhalationsmedicin eller medicin doseret efter behov.
Dosisdispenseringskortet fremgår af Fælles Medicinkort (FMK), så alle sundhedsfaglige personer kan se relevante informationer her og i deres eget system.
Se apotekets film herunder om, hvordan dosisrullen bliver til fra lægens ordination til færdig dosisrulle.
Her finder du link til Apoteket.dk, hvor du kan se video om, hvordan dosispakket medicin bliver til
Kom godt i gang i praksis
KL, PLO-C og Danmarks Apotekerforening har udarbejdet en handlingsorienteret quickguide, der beskriver ansvars- og opgavefordelingen for aftalen om dosispakket medicin.
Ved spørgsmål, behov for vejledning, undervisning mm. kan du kontakte datakonsulenterne.
Her finder du link til sundhed.dk og kontaktoplysninger til datakonsulenterne i SydKIP
Vejledning til dosisdispensering i FMK-online kan findes på Sundhedsdatastyrelsens hjemmeside.
Her finder du link til Sundhedsdatastyrelsens side og dosisdispenseret medicin
Gode råd til arbejdsgangen
Det kan være hensigtsmæssigt, at opgaven med at udstede dosisrecepter løses af en fast nøgleperson i praksis, så der opnås fortrolighed med opgaven og et godt samarbejde med apoteker og kommunen.
Tjek at ordinationerne på FMK er oprettet med strukturerede doseringer og gerne med angivelse af doseringstidspunkt. Fritekstdosering er ikke egnet.
Det kan være en fordel, hvis dosisrecepternes løbetid er ens. FMK-dosismodulet sender automatisk en receptanmodning, når der er ca. en måned til udløb af receptens gyldighedsperiode.
Undgå at sætte en slutdato på ordinationen og på dosisrecepter, da dette ikke er hensigtsmæssigt for dosisdispenserede lægemidler, der derved kan stoppe utilsigtet. Sæt kun slutdato på, hvis det er fagligt indiceret.
Ved sygehusbehandling
Ansvaret for en dosisrecept på et lægemiddel påhviler som udgangspunkt den behandlingsansvarlige læge, på samme måde som ved almindelige recepter. Dvs., at der godt kan være flere læger, der ordinerer dosisdispenseret medicin, hvis patienten har flere forskellige behandlingsforløb. Dette er i overensstemmelse med Det Regionale Lægemiddelråds anbefalinger vedr. ”Samarbejde om Receptfornyelse mellem forskellige behandlere”.
Her finder du link Lægemiddelrådets anbefalinger på sundhed.dk
Hvis sygehuset vurderer at patienten ikke er tilstrækkelig stabilt medicineret ved udskrivelsen til at dosispakket medicin kan fortsætte, dvs. at dosispakningen er sat i bero på FMK, skal dette fremgå af epikrisen. Stillingtagen til genoptagelse eller seponering af dosispakket medicin er i disse tilfælde overladt til den behandlingsansvarlige læge fx patientens praktiserende læge.
Lovgivning
På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside om dosisdispensering af lægemidler kan du finde links til bekendtgørelser og vejledninger om emnet, statistik over brug og liste over hvilke lægemidler, der kan dosisdispenseres
Her finder du link til Lægemiddelstyrelsens hjemmeside og "Dosisdispensering af lægemidler"
Kontakt
Ved spørgsmål angående dosisdispensering kan regional lægemiddelkonsulent Tina Herold-Schou kontaktes på telefonnummer 29 34 09 77 eller mail ths@rsyd.dk
Ved tekniske spørgsmål kan datakonsulent Majbritt Grabas Kruse kontaktes på telefonnummer 24 34 76 71 eller mail mgk@rsyd.dk
Indholdsansvarlig: Lægemiddelteamet, Praksisafdelingen.