GLP-1-RA som fx semaglutid/Ozempic ® til behandling af type 2-diabetes
Information om GLP-1-RA som fx semaglutid/Ozempic ® til behandling af type 2-diabetes
Sammenfatning
- Behandling med GLP-1-RA er væsentligt dyrere end klinisk ligeværdige alternativer som SGLT-2 hæmmere (fx empagliflozin, Jardiance).
Nationale retningslinjer for farmakologisk glukosesænkende behandling ved type 2-diabetes anbefaler SGLT-2 hæmmere før GLP-1-RA. Særligt ved erkendt nyresygdom og hjerteinsufficiens er SGLT-2 hæmmere klinisk set det bedste valg (link til kilder findes nederst på siden).
Det er derfor rationelt at afprøve en SGLT-2 hæmmer først. - Sundhedsstyrelsen appellerer til, at langt færre patienter fremover sættes i behandling med en GLP-1-RA. De anbefaler desuden, at billigere, klinisk ligeværdige alternativer overvejes til patienter, der allerede er i behandling med en GLP-1-RA. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan omlægning fra GLP-1-RA til et andet glukosesænkende lægemiddel ske direkte med vanlig monitorering og opfølgning.
- Medicintilskudsnævnet revurderer aktuelt tilskudsreglerne for antidiabetika (andre end insuliner), og anbefaler at tilskuddet til GLP-1-RA bortfalder.
Forbrug af semaglutid (fx Ozempic®) til behandling af diabetes bør sænkes
Forbruget af GLP-1-receptor agonister (GLP-1-RA) til behandling af type 2-diabetes skal ned. Sådan lød det allerede i juni 2023 i en udmelding fra IRF i Sundhedsstyrelsen.
Ud fra en ny opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen vurderer Sundhedsstyrelsen, at det nuværende forbrug af GLP-1-RA (fx semaglutid, Ozempic®) ikke er rationelt.
Sundhedsdatastyrelsens opgørelse viser:
- At hver fjerde, der startede i behandling med en GLP-1-RA med tilskud i 2022, hverken har prøvet metformin eller andre former for diabetesmedicin. GLP-1- RA bliver altså brugt som det første diabetes-lægemiddel.
- At halvdelen, der startede i behandling med en GLP-1-RA med tilskud i 2022, aldrig har prøvet anden diabetesmedicin end metformin.
- Det tyder samlet set på, at for mange får en GLP-1-RA som deres første diabetes-lægemiddel, og at mange ikke har forsøgt billigere og ligeværdige alternativer først.
Udgifterne stiger – brug semaglutid med omtanke
Udgiften til diabetesmedicin er stærkt stigende, hvilket især er båret af forbruget af GLP-1-RA. Samtidig har leveringsvanskeligheder på Ozempic ® bidraget til prisstigninger og dermed yderligere stigende udgifter.
I Region Syddanmark er der i 1. halvår 2023 udbetalt omtrent 132 mio.kr. i tilskud alene til semaglutid, hvilket svarer til over 15 % af regionens samlede udgifter til medicintilskud.
I juli 2023 opfordrede DSAM i et nyhedsbrev til, at indikation for GLP-1-RA vurderes med omhu både ved nyopstart og ved de løbende kontakter i almen praksis. Det kan fx være ved receptfornyelser, ved restordreproblemer og ved mellem- og årsstatus på diabetes.
Praksisafdelingen, Regionens lægemiddelteam og Lægemiddelkomitéen for Almen Praksis er enig i denne opfordring.
Pris og tilskud afhænger af lægemiddelgruppe og præparat
SGLT-2-hæmmere (fx tabl. Jardiance) koster ca. 5.500 kr. for et års behandling. Der er generelt tilskud.
GLP-1-RA kan pga. leveringsvanskeligheder aktuelt koste op mod ca. 38.000 kr. for et års behandling, afhængigt af præparat og dosis. Inj. Ozempic er dyrest, mens Inj. Trulicity er billigste GLP-1-RA (1,5 mg/uge koster ca. 15.000 kr. om året).
Victoza®, Ozempic®, Rybelsus® og Trulicity i styrken 1,5 mg har klausuleret tilskud, hvilket betyder, at lægen skal afklare, om patienten opfylder klausulen og er berettiget til tilskud.
Tilskuddet er klausuleret til:
Patienter med type 2-diabetes
- der ikke har opnået tilstrækkelig glykæmisk kontrol ved behandling med metformin i kombination med andre antidiabetika med generelt tilskud
eller - for hvem supplerende behandling med andre antidiabetika med generelt tilskud efter lægens samlede vurdering af patienten ikke anses for hensigtsmæssigt.
Klausulen er således ikke opfyldt, hvis patienten alene har type 2-diabetes. Patienter skal have type 2-diabetes for at kunne opfylde klausulen, og derudover skal enten punkt 1 eller punkt 2 i klausulteksten være opfyldt.
Vejledning til skift fra Ozempic® til andre antidiabetika
Ifølge Sundhedsstyrelsen kan omlægning fra GLP-1-RA til et andet glukosesænkende lægemiddel ske direkte uden aftrapning med vanlig monitorering og opfølgning.
- Ved skift til SGLT-2 hæmmerne anbefales fx empagliflozin (tabl. Jardiance). Sædvanlig dosis er initialt 10 mg 1 gang daglig. Vedligeholdelsesdosis er højst 25 mg. Tabletterne kan tages med eller uden mad.
- Hvis det vurderes, at patienten har fortsat behov for behandling med GLP-1-RA, kan skift til anden GLP-1-RA overvejes. Her anbefales dulaglutid (inj. Trulicity) pga. pris. Der kan skiftes direkte til 1,5 mg s.c. 1 gang ugentlig.
Mere information
KiAP har udarbejdet klyngepakker om type 2-diabetes, hvis din klynge vil arbejde med området.
Her finder du link til KiAP, hvor du finder klyngepakker om type 2-diabetes
Du er også velkommen til at skrive til Regionens lægemiddelteam på e-mail medicin@rsyd.dk, hvis du vil høre mere om farmakologisk behandling med antidiabetika eller få tilsendt en trykt oversigt over antidiabetika.
Link til gældende nationale behandlingsvejledninger m.m. til type 2-diabetes
Indholdsansvarlig: Lægemiddelteamet, Region Syddanmark