PraksisNyt - juli - 2023
Skriv til Praksiskontakt
Husk, du kan skrive til Praksiskontakt, hvis du har gode ideer til samarbejdet eller oplever situationer, som ikke giver værdi i udredning og behandling af din patient i samarbejdet med det øvrige sundhedsvæsen.
Du skriver til os på mail praksiskontakt@rsyd.dk
Kataloget ”Kurser og tilbud til almen praksis Efterår - Vinter 2023-2024 ”
SydKIPs katalog er måske allerede landet i din klinik, og ellers kan du godt glæde dig, til det kommer med posten.
I kataloget finder du bl.a. tilbud om kurser, efteruddannelse, hjælp til IT og data i hverdagen, klyngetilbud, kvalitetsudvikling i praksis og m. m.
Kataloget er ligeledes at finde online som PDF-fil.
Nyt fra Datakonsulenterne: Forløbsplaner og MitID Erhverv
Forløbsplaner
Langt de fleste lægeklinikker er nu godt i gang med forløbsplaner og har fået det godt integreret i hverdagen. Med en ny knap ”OK22 Målopfyldelse” i statistikmodulet kan I nu også selv holde øje med, hvor langt jeres klinik er nået.
Desuden er der kommet en ny release, hvor der er lavet rettelser i algoritmerne i forhold til diabetes og debutår, samt ved comorbiditet i forbindelse med anbefaling af HbA1c. Hvis comorbiditeten vurderes alvorlig nok, vises der nu også en advarselstrekant. I KOL formularen er der også kommet mere tekst til GOLD Status og behandling.
Rettelserne i Forløbsplaner er foretaget på baggrund af det gode samarbejde, vi har med jer i klinikkerne. Har I brug for hjælp, sparring eller opfølgning, er I stadig velkomne til at bestille os til et besøg i jeres klinik, eller måske ville et videomøde med en datakonsulent passe bedre ind i jeres klinik.
Her finder du link til sundhed.dk og kontaktoplysninger på datakonsulenterne
MitID Erhverv
Vores vejledning omkring skiftet til MitID Erhverv er nu udbygget med en FAQ.
Kig den gerne igennem, så skiftet bliver så let som muligt.
Her finder du link til sundhed.dk og datakonsulenternes MitID Erhverv vejledning med FAQ
Kursus for praksispersonale – tidlig opsporing af kræft
Dagskursus med fraværskompensation
Formålet med kurset er at gøre det nemmere for praksispersonale at genkende og reagere på symptomer og sygdomstegn, der kan være tegn på kræft. Det er et vigtigt led i arbejdet om at fremme tidlig kræftdiagnostik, der medfører bedre behandling og flere gode leveår for alle.
Undervisere er Dorte Jarbøl, praktiserende læge og professor ved SDU, samt Peter Haastrup og Kirubakaran Balasubramaniam, begge speciallæger i almen medicin, lektor og ph.d.
Tid og sted: Den 27. september 2023 kl. 9 – 16 på Severin kursuscenter, Middelfart.
Fristen er den 25. august 2023.
Yderligere information hos koordinator Merete Willemoes Nielsen, mwni@rsyd.dk, telefonnummer 29 20 11 98.
SydPOL hjælper med at udvikle jeres praksis
SydPOL er til for jer
Brug os i forbindelse med ændringer eller ønsker om forbedringer i jeres hverdag.
Vi hjælper med ledelsescoaching, udvikling, effektivisering af klinikdrift, konflikthåndtering – både i ledelsen og mellem ledelse og praksispersonale og meget mere. Alle forløb starter med et formøde, hvor vi i fællesskab tilpasser vores tilbud, så de passer til lige netop jeres fokusområde.
Citat fra læge efter SydPOL-forløb:
” Vi har trukket på SydPOLs ekspertise i forbindelse med udarbejdelse af et fælles værdigrundlag for ledelsen af vor praksis.
Vi har haft glæde af en meget saglig og konstruktiv tilgang til problemstillingerne, som har hjulpet os til at styre uden om de værste faldgruber.
Vi har fået sat ord på vore holdninger, udarbejdet en oversigt over ledelsesroller med tilhørende opgaver, og SydPOL er kommet med indspil, som vi ellers ikke havde overvejet”.
Her finder du link til sundhed.dk, hvor du kan læse mere om Team SydPOL
Eller kontakt Signe Skaarup Andreassen på signe.skaarup.andreassen@rsyd.dk
Temadag med fokus på arbejdet med patientsikkerhed den 21. september 2023, Trinity, Fredericia
Team Patientsikkerhed i Region Syddanmark indbyder i samarbejde med SydKIP og Tværsektorielt Samarbejde hele det tværsektorielle sundhedsvæsen til temadag om patientsikkerhed.
Temadagen byder på oplæg og arbejde i sessioner.
Med baggrund i sidste års evaluering ønsker vi i sessionerne særlig at sætte fokus på eksempler fra hverdagen, som fx dosisdispensering, forskning og patientsikkerhed, defensiv medicin, psykiatri og konkret arbejde med UTH samt ledelse og kultur.
Hvem kan deltage?
Temadagen henvender sig til hele Region Syddanmarks sundhedsvæsen, herunder sygehuse (både somatiske og psykiatriske), kommuner, praksissektoren og det præhospitale område, samt administrativt personale i relation hertil. Temadagen er for medarbejdere på alle organisatoriske niveauer.
Du er meget velkommen til at kontakte patientsikkerhed@rsyd.dk, hvis du har spørgsmål til temadagen.
Det er gratis at deltage, men ved manglende framelding efter den 14. september 2023 opkræves et udeblivelsesgebyr på 850 kr.
Vil du vide mere om sundhed.dk - 3 gratis webinarer for praksis
Til efteråret udbyder sundhed.dk 3 gratis webinarer af 2 timers længde i undervisning af brugen på sundhed.dk for praksis.
Du kan hermed sidde i praksis på din pc og få undervisningen.
Datoer med tilmeldingslink for henholdsvis praksispersonale og læger:
Vil du vide mere om værktøjer og brugen af sundhed.dk som fagperson på sundhed.dk
Her finder du link til sundhed.dk med information og værktøj til dig som fagperson
Møde- og kursuskalenderen på sundhed.dk
Her finder du link til sundhed.dk og opdateret møde- og kursuskalender
Der er både events for praktiserende læger og praksispersonale.
Nyt fra Lægemiddelteamet
Forbruget af GLP-1 receptor agonister til behandling af diabetes skal ned
Sundhedsstyrelsen(IRF) vurderer, at GLP-1 receptor agonister (fx Ozempic®) til behandling af type 2 diabetes ikke bliver brugt rationelt. De er væsentlig dyrere end andre ligeværdige alternativer, såsom SGLT-2 hæmmere (fx Jardiance). GLP-1 receptor agonister skal derfor kun anvendes som 1. eller 2. valg i få tilfælde.
I 2022 blev knap 32.000 personer i Danmark sat i behandling med en GLP-1 receptor agonist. Heraf har ca. 25.000 (77 %) fået offentligt tilskud til behandlingen. Af de personer, som fik tilskud, havde mere end 6.000 (25 %) aldrig modtaget nogen former for diabetesmedicin tidligere. Hos godt 14.000 (56 %), var der ikke forsøgt behandling med sulfonylurinstof, DPP-4 hæmmer, eller SGLT-2 hæmmer inden behandling med en GLP-1 receptor agonist.
Omlægning fra GLP-1 receptor agonist til et andet glukosesænkende lægemiddel kan ske direkte, men der skal være den vanlige opfølgning og glukosemonitorering ved skift mellem glukosesænkende lægemidler.
Her finder du link til Sundhedsstyrelsen, hvor du kan læse mere om nyheden fra IRF
Er det blevet før? Er det blevet bedre?
Evaluering af tidlig opsporing af kræft – din praksis kan medvirke
Siden 2016 er der iværksat en række tiltag for at forbedre tidlig opsporing af kræft i almen praksis. Fx kurser for læger og klinikpersonale, og implementering af fælles retningslinjer for henvisning til MAS og MUP forløb.
Nu er det tid til at vurdere, om indsatserne har forbedret den faglige og organisatoriske kvalitet, så flere patienter får opdaget en kræftsygdom så tidligt som muligt. Desuden skal der peges på nye relevante initiativer inden for området. Det kan fx være opfølgning på kræftforløb og senfølger af kræftbehandling.
DEFACTUM (konsulent- og forskningshus under Region Midtjylland) evaluerer Jo før jo bedre indsatsen i efteråret 2023.
Ønsker du og din praksis (læger og personale) at medvirke i evalueringen, så kontakt koordinator Merete Willemoes Nielsen på telefonnummer 29 20 11 98), mail: mwni@rsyd.dk
Du deltager i et interview på 15-45 minutter (telefon, virtuelt eller fysisk i din praksis).
Honorar for tabt arbejdsfortjeneste udbetales. Tidspunkt bestemmer du og din praksis.
Vi håber, du har tid og mulighed for at deltage.
Ny rapporteringspligt for utilsigtede hænder
Rapporteringspligten ændres pr 1. juli 2023
- medførte eller bidrog til alvorlige eller dødelige konsekvenser for patienten
- kunne have haft, eller ville kunne få alvorlige eller dødelige konsekvenser for patienten
- ud fra en konkret vurdering kan bidrage til læring og forbedring af patientsikkerheden, selv om konsekvensen for patienten ikke er eller kunne have været alvorlig eller dødelig.
Sygehusvalg og befordring i Region Syddanmark
Husk, at afgrænse søgningen til Region Syddanmark.
Nyt fra Psykiatriens medicinrådgivning
Psykofarmaka og interaktioner med prævention
Psykiske lidelser kan forekomme i alle aldre, og det er derfor ikke ualmindeligt, at kvindelige patienter er i behandling med både psykofarmaka og hormonel antikonception samtidig. I nogle tilfælde kan der være interaktioner, som er væsentlige at være opmærksomme på.
Nyt fra Psykiatrien i Region Syddanmark
Ændringer i organiseringen af Børne- og Ungdomspsykiatrien
En omorganisering af Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Syddanmark er besluttet af Regionsrådet den 24. april 2023. Følgende fremhæves:
- Fra den 1. september 2023 ændres aldersgrænsen, så patienter på 18 og 19 år fremover henvises til voksenpsykiatrien.
- Behandling af indlagte patienter på 13-17 år samles i Odense og Aabenraa, da sengefunktionerne i Esbjerg og Aabenraa samles i Aabenraa.
- Akutmodtagelsen fra Esbjerg flyttes til Aabenraa. Akutmodtagelsen i Aabenraa vil være åben i tidsrummet 08.00-18.00 på hverdage. Akutmodtagelsen i Odense er døgnåben. Alle akutte henvendelser vedrørende børn under 12 år sker uændret til Odense.
- Ambulatorierne i Esbjerg, Aabenraa, Vejle og Odense udvider deres subakutte tilbud.
Brug sundhed.dk: Lægehåndbogen
Lægehåndbogen giver dig, som praktiserende læge og praksispersonale, nem og hurtig adgang til den viden, der er brug for før, under og efter konsultationen. Den indeholder ca. 2.500 sygdomsartikler og har, sammen med Patienthåndbogen, over 2.000 illustrationer i form af medicinske tegninger, røntgenbilleder, fotos, animationer og videoer.
Lægehåndbogen indeholder også artikler for klinikpersonale, der kan give støtte til håndtering af forskellige problemstillinger ved konsultation, i telefonen og i planlægningen af arbejdet i praksis.
Alle artikler er skrevet af læger eller specialister inden for det enkelte fagområde.
Her finder du link til sundhed.dk og Lægehåndbogen
Forløbsbeskrivelser
I 2022 og 2023 er der fokus på opdatering af forløbsbeskrivelser på sundhed.dk. Opdateringen af de første forløbsbeskrivelser startede den 2. maj 2022, og resten af forløbsbeskrivelserne bliver opdaterede løbende hen over året.
Du vil i PraksisNyt kunne følge med i, hvornår de forskellige forløbsbeskrivelser er færdigopdaterede.
Følgende forløbsbeskrivelser er opdaterede:
- Gastroenteritis hos børn, akut
- Korrigerende indgreb på mammae og abdomen
- Smertebehandling.
Nyt fra Forskningsenheden
Sammenhæng mellem copingstrategier og symptomoplevelser
- Den enkeltes tilgang til problemer og svære situationer kan have betydning for, hvorvidt man rapporterer mange symptomer. Dette er vist i en spørgeskemaundersøgelse blandt knap 36.000 danskere mellem 20-64 år.
- Brugen af undgående strategier, f.eks. at trække sig tilbage eller glemme sine problemer, var forbundet med en højere risiko for at rapportere mange symptomer, mens opmærksomme strategier, som at anstrenge sig for at finde en løsning på sine problemer, eller tro på at ens problemer bliver mindre med tiden, var forbundet med en lavere risiko for at rapportere mange symptomer.
- Den praktiserende læge kan udvide fokus fra håndtering af symptomer til fokus på mere generel problemhåndtering, f.eks. af dagligdagsproblemer, og i den forbindelse være opmærksom på, at undgåelsesadfærd kan være uhensigtsmæssig for patienten og dennes symptomoplevelser.
Månedens UTH: Manglende opblanding af vaccine
Her finder du link til sundhed.dk og juli måneds UTH
Vil du vide mere om Patientsikkerhed (UTH)
Følg Region Syddanmarks kvalitetsenhed ”SydKIP” på Facebook og Linkedin
SydKIP er Region Syddanmarks kvalitetsenhed, hvis opgave er at understøtte kvalitet og efteruddannelse i hele praksissektoren.
Du kan løbende se nyheder om kvalitet og efteruddannelse i almen praksis på Facebook og Linkedin.
Her finder du link til Facebook, hvor du kan følge SydKIP
Her finder du link til Linkedin, hvor du kan følge SydKIP
SydKIP ønsker alle en dejlig sommer
Næste PraksisNyt udkommer næste gang torsdag den 31. august – hold øje med din mail.