Praksisnyt - november - 2022
Nyt fra Datakonsulenterne: Oplever du, at hjemmesider ikke virker?
Hvis du oplever, at en hjemmeside pludselig ikke virker, så kan det skyldes, at du stadig har Internet Explorer (IE), som din standardbrowser.
Du kan opleve det i form af:
- At siden ikke vil indlæses
- At visse funktionaliteter ikke virker (f.eks. i Forløbsplaner)
- At NemID-nøglefilsprogrammet ikke vil starte op, eller virke korrekt ved login.
Øget sikkerhedsrisiko ved brug af IE
Microsoft udsender ikke længere sikkerhedsopdateringer til IE. Det betyder, at der kan være en betydelig øget cyper-sikkerhedsrisiko ved at bruge denne browser. Af samme grund understøtter mange hjemmesider heller ikke længere brugen af deres sider i IE.
Hvordan ændrer jeg min standardbrowser?
- Tryk på ”Start” og søg på ”Vælg en standardwebbrowser”
- Når du vælger denne, kommer du ind i et nyt vindue ”Standardapps”, hvor du finder feltet ”Webbrowser”
- Tryk på feltet med IE-logoet (det blå e)
- Du kan nu vælge den browser, som du ønsker skal være din standardbrowser i stedet.
De fleste vælger Google Chrome eller Microsoft Edge.
Husk, at dette skal gøres på hver enkelt PC i klinikken.
Har du problemer med at ændre din standardbrowser, eller har du andre spørgsmål til ovennævnte, så send en mail til datakonsulent@rsyd.dk
eller ring på telefonnummer: 21 38 18 27.
Kræftdag Syd 2022 i lyd og billeder
Tirsdag den 4. oktober 2022 afholdtes Kræftdag Syd på Trinity i Fredericia. Formålet med dagen var at dele viden om kræft og kræftbehandling.
Hør og se med i videoen herunder, hvor oplægsholdere og en deltagende praktiserende læge fortæller om sessionerne om hæmatologiske sygdomme og senfølger efter kræft.
Forløbsquizzen
Ved du, hvordan du henviser din patient til ”Mistænkt alvorlig sygdom, der kan være kræft (MAS)”?
Du sidder med en patient og får mistanke om alvorlig sygdom, som kan være kræft. Hvilke muligheder har du? (to rigtige svar):
Svarmuligheder:
- Du kan henvise til billeddiagnostik
- Du kan henvise til MAS-forløb på dit lokale diagnostiske center
- Du kan se tiden an.
Er du i tvivl, kan du via linket til det korrekte svar herunder tilgå den opdaterede regionale forløbsbeskrivelse, hvor du kan læse mere om henvisningsmulighed, henvisningskriterier, forløb på sygehuset m.m.
Her finder du link til sundhed.dk med svaret på spørgsmålet
E-journalen på sundhed.dk ved kønsskifte
Når en borger skifter køn, og dermed cpr-nummer, kan borgeren kun se sin journal på sundhed.dk med sit nye cpr. Hvis borgeren ønsker adgang til sine sundhedsoplysninger på det tidligere cpr-nummer, så skal borgeren skriver til sundhed.dk (info@sundhed.dk) og oplyse sit CPR-nr.
Herefter oprettes der en sag, der overdrages til Region Nordjylland, som går videre med opgaven at tilføje de manglende data på den nye journal. Region Nordjylland er systemejer på e-journalen.
Denne praksis vil blive beskrevet på sundhed.dk.
SydPOL - Temaeftermiddag om praksismanager-funktionen
Sæt allerede nu kryds i kalenderen torsdag den 26. januar 2023 fra kl. 16-19, hvor vi mødes på Kokholm i Kolding til en temaeftermiddag om praksismanagerfunktionen.
Formålet med temaeftermiddagen er at inspirere til nye måder at organisere sig på samt konkretisere, hvordan man kan uddelegere administrative og ledelsesmæssige opgaver uden at miste overblikket over sin praksis.
Temaeftermiddagen henvender sig til læger, der har eller overvejer en praksismanager, og vi opfordrer til, at man tager sin praksismanager med, hvis man allerede har etableret funktionen.
Programmet vil være afvekslende med både korte inspirationsoplæg fra ”den virkelige verden”, samt tid til sparring og gruppedrøftelser.
Hvis du har spørgsmål til arrangementet, så kontakt teamleder Signe Skaarup Andreassen på signe.skaarup.andressen@rsyd.dk eller telefonnummer 24 52 02 92.
For direkte tilmelding skriv til Hanne Mejborn Nielsen på Hanne.M.Nielsen@rsyd.dk
Invitation – Ny i praksis – Overenskomst, samarbejde og arbejdsglæde
Er du ny i praksis eller trænger du til et ”brush up” på overenskomsten og på de tilbud Region Syddanmark har om hjælp og sparring i almen praksis?
Så deltag i vores kursusdag for nynedsatte læger. Kurset afholdes tirsdag den 6. december 2022 klokken 13.15 – 18.00 på Comwell Hotel i Kolding.
Tilmeld dig venligst til Emilie Klokker via mail: ek@rsyd.dk senest den 22. november 2022.
Program og praktisk info er tidligere udsendt via E-boks, men kan også rekvireres hos Emilie Klokker, projektadministrator, Praksisafdeling, Region Syddanmark på mail: ek@rsyd.dk
Nyt fra Lægemiddelteamet
Risiko for fejl ved indgivelse af Midazolam
Midazolam injektions- og infusionsvæske 1 mg/ml er i restordre med ukendt levering.
Eneste oplagte alternativ er den 5 gange stærkere Midazolam injektions- og infusionsvæske 5 mg/ml.
Vær meget opmærksom ved optrækning og indgivelse, da der er tale om femdobbelt koncentration med deraf følgende risiko for alvorlige fejl i form af overdosering.
Denne info er tidligere sendt ud via E-boks.
Tilskuddet bortfalder til enkelte typer af medicin mod forstørret prostata
Pr. 28. november 2022 bortfalder det generelle tilskud til lægemidler indeholdende:
- Alfuzosin, tabletter (Alfuzosin "Orion" og Prostazosin)
- Terazosin, tabletter (Hytrin og Sinalfa)
- Kombinationslægemiddel med solifenacin og tamsulosin, tabletter med modificeret udløsning (Urizia).
Mere information findes på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside
Her finder du link til Lægemiddelstyrelsens hjemmeside
Opdatering af Positivlisten
Fra 1. november er pantoprazol på Positivlisten i stedet for lansoprazol.
Positivlisten er navnet for ’Rekvisitionslisten over lægemidler, der kan rekvireres på regionens regning til brug i praksis og under vagt.’
Her finder du link til opdateret Positivliste for almen praksis på sundhed.dk
Metoprolol findes i forskellige tabletformuleringer
Når du ordinerer metoprolol, så vær opmærksom på, at der både findes alm. tabletter og depottabletter.
Metoprololsuccinat findes kun som depottablet. Metoprololtartrat findes som depottablet i et enkelt præparat Metoprolol ”GEA” og som tablet i præparaterne Metocar, Metoprololtartrat "2care4" og Metoprololtartrat "Nordic Prime."
For depottabletterne er virkningsvarigheden ca. 24 timer.
Nyt fra Psykiatriens medicinrådgivning
Øget svedtendens ved antidepressiv behandling
Forløbsbeskrivelser og kræftpakker
Opdatering af forløbsbeskrivelser på sundhed.dk startede 2. maj 2022
I 2022 er der fokus på opdatering af forløbsbeskrivelser på sundhed.dk. Opdateringen af de første forløbsbeskrivelser startede den 2. maj, og resten af forløbsbeskrivelserne bliver opdaterede løbende hen over året.
Du vil i Praksisnyt kunne følge med i, hvornår de forskellige forløbsbeskrivelser er færdigopdaterede.
Kræftpakkeforløbet for tarmkræft er netop opdateret på sundhed.dk
Her finder du link til sundhed.dk, hvor du kan læse om forløbet for tarmkræftpatienter
Forløbsbeskrivelsen for arvelig kræft er netop opdateret på sundhed.dk
Røde Kors Sundhedsklinik tilbyder gratis lægehjælp til personer uden CPR-nummer i København, Århus og Odense
Røde Kors Sundhedsklinikken tilbyder basal sundhedshjælp til alle mennesker i Danmark, som ikke har dansk CPR-nummer og dermed ikke har adgang til det danske sundhedsvæsen. Det kan være personer som søger familiesammenføring, er fra et EU-land og ikke har europæisk sygesikringskort, afvist asylansøger, arbejdsmigrant osv.
Klinikken tilbyder basal sundhedshjælp, som kan være lægebehandling, vaccinationer af børn, graviditetsundersøgelser hos jordemoder, fysioterapi eller akut tandbehandling. Konsultationerne i klinikken er gratis, og den nødvendige medicin er gratis for de patienter, som ikke selv har midlerne til at betale.
Det er professionelle sundhedsfaglige, som arbejder frivilligt i klinikken. Der har tilknyttet læger, sygeplejersker, jordemødre, fysioterapeuter, bioanalytikere, tandbehandlere og tolke. Derudover er der frivillige speciallæger, som vi kan henvise patienterne til efter behov.
De tre klinikker har forskellige åbningstider og tilbud. Der kan findes information om adresse og åbningstider på klinikkens hjemmeside herunder:
Her finder du link til Røde Kors’s hjemmeside
Ved eventuelle spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte leder af Sundhedsklinikken Rikke Dalsted på telefonnummer 31 71 31 64 eller skrive til sundhedsklinikken@rodekors.dk.
Immunterapibivirkninger – hjælp til almen praksis
Kræftbehandling med immuncheckpointhæmmere (immunterapi) er kommet for at blive, og alle vi ansatte på sygehusene og i almen praksis kommer før eller siden til at stifte bekendtskab med patienter, der enten er i behandling eller har været i behandling med immunterapi. Selvom du ikke har med immunterapi-patienter at gøre i din dagligdag, vil vi meget gerne have din besvarelse også.
Regionalt Center for Immunterapibivirkninger er under udvikling som en støttefunktion til gavn for patienter og ansatte i hele Region Syddanmark.
Vi har brug for din hjælp! For at kunne evaluere effekten af støttefunktionen vil vi lave en anonym spørgeskemaundersøgelse før og efter udrulning af støttefunktionen.
Før-spørgeskemaet kan tilgås via linket herunder indtil den 28. november 2022.
Her finder du link til Før-spørgeskemaet
Har du spørgsmål, så skriv til christina.ruhlmann@rsyd.dk
Christina Ruhlmann
Regionalt Center for Immunterapibivirkninger.
Nyt fra Forskningsenheden
Karakteristika vedrørende antibiotikaudskrivning: Profiler af praktiserende læger med højst og lavest selvrapporteret professionel empati
Blandt praktiserende læger er der generelt en høj grad af professionel empati.
Selvom de praktiserende læger generelt ligger højt på empatiskalaen så var der forskel på læger, som scorer højest på empatiskalaen og læger, der havde den laveste empati score. 61% af læger med højest empati var kvinder. Blandt læger med højest empati betød læge-patient-relationen, interaktion med kolleger og intellektuel stimulation mest for jobtilfredsheden.
Praktiserende læger med den højeste professionelle empatiscore ser ud til at udskrive mindre penicillin.
Her finder du link til artiklen
Følg Region Syddanmarks kvalitetsenhed ”SydKIP” på Facebook og Linkedin
SydKIP er Region Syddanmarks kvalitetsenhed hvis opgave er at understøtte kvalitet og efteruddannelse i hele praksissektoren.
Du kan løbende se nyheder om kvalitet og efteruddannelse i almenpraksis på Facebook og Linkedin.