Allergiske reaktioner pga. fisk starter for størstedelen inden for de to første leveår
Reaktioner på fisk er fremkaldt af protein fra fisk, men kan også skyldes toksiner, højt histaminindhold og parasitter
Ny forskning viser, at det er muligt kun at reagere på enkelte fisketyper1 fx tunfisk og tåle andre typer af fisk
Selv meget små mængder af fisk kan udløse en reaktion
Enkelte meget sensitive fiskeallergikere reagerer også på dampen ved tilberedning af fisk, i sådanne tilfælde skal der ikke tilberedes fisk indendørs
Madvarer
Fisk, leddyr og bløddyr er omfattet af reglen om allergimærkning af fødevarer og skal stå i ingredienslisten, hvis den optræder i fødevaren
Ved fiskeallergi bør man ikke indtage de fisk, muslinger eller skaldyr, som ikke tåles
Fiskepålæg skal ikke indtages, hvis det ikke tåles
Pålægstyper kan indeholde fisk, fx sardelpølse, leverpostej med ansjoser og rejeost
Krabbesalat, rejesalat og sushi kan indeholde surimi, som oftest er lavet af sej, torsk eller kulmule
Oystersauce og fishsauce fremstilles bl.a. af fisk og skaldyr. Sovser og pastaer der bruges som krydderi i mange asiatiske retter indeholder ofte rejer eller skalddyr
Ernæringsmæssige konsekvenser
Fisk er en vigtig kilde til flerumættet fedt fx omega-3, vitamin D, selen og jod
Når der ikke spiser fisk, skal fokus rettes mod "plante omega-3" (ALA) fra f.eks. rapsolie, valnøddeolie, sojaolie, valnødder og chiafrø. Det er vigtigt at variere mellem forskellige kilder til plantefedtstof, men primært vælge rapsolie. Dette med henblik på at dække behovet for omega-3 fedtsyrer
Selvom personen ikke spiser fisk, så findes der ingen anbefaling på at tage kosttilskud med fiskeolie
Fiskelevertran og fiskeoliekapsler er rent fiskefedt, men der kan være proteinrester i fiskelevertran. Der foreligger ingen anbefaling på tilskud af fiskeolie
Tilskud med vitamin D anbefales generelt til alle danskere i vinterhalvåret
Tilskud af selen og/eller jod skal vurderes på baggrund af kostens totale sammensætning fx af klinisk diætist
Mourad AA, Bahna SL. Fish-allergic patients may be able to eat fish. Expert Rev Clin Immunol. 2015; 11.; 419-30.
Vis kilde
Fagmedarbejdere
Lotte Juul
konsulent, diætist, Hjerteforeningen
Bo Christensen
professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet
Har du en kommentar til artiklen?
Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.