Fisk, overfølsomhed

Lotte Juul

diætist

Basisoplysninger

  • Allergiske reaktioner pga. fisk starter for størstedelen inden for de to første leveår
  • Reaktioner på fisk er fremkaldt af protein fra fisk, men kan også skyldes toksiner, højt histaminindhold og parasitter
  • Ny forskning viser, at det er muligt kun at reagere på enkelte fisketyper1 fx tunfisk og tåle andre typer af fisk
  • Selv meget små mængder af fisk kan udløse en reaktion
  • Enkelte meget sensitive fiskeallergikere reagerer også på dampen ved tilberedning af fisk, i sådanne tilfælde skal der ikke tilberedes fisk indendørs

Madvarer

  • Fisk, leddyr og bløddyr er omfattet af reglen om allergimærkning af fødevarer og skal stå i ingredienslisten, hvis den optræder i fødevaren
  • Ved fiskeallergi bør man ikke indtage de fisk, muslinger eller skaldyr, som ikke tåles
  • Fiskepålæg skal ikke indtages, hvis det ikke tåles
  • Pålægstyper kan indeholde fisk, fx sardelpølse, leverpostej med ansjoser og rejeost
  • Krabbesalat, rejesalat og sushi kan indeholde surimi, som oftest er lavet af sej, torsk eller kulmule
  • Oystersauce og fishsauce fremstilles bl.a. af fisk og skaldyr. Sovser og pastaer der bruges som krydderi i mange asiatiske retter indeholder ofte rejer eller skalddyr 

Ernæringsmæssige konsekvenser

  • Fisk er en vigtig kilde til flerumættet fedt fx omega-3, vitamin D, selen og jod
  • Når der ikke spiser fisk, skal fokus rettes mod "plante omega-3" (ALA) fra f.eks. rapsolie, valnøddeolie, sojaolie, valnødder og chiafrø. Det er vigtigt at variere mellem forskellige kilder til plantefedtstof, men primært vælge rapsolie. Dette med henblik på at dække behovet for omega-3 fedtsyrer
  • Selvom personen ikke spiser fisk, så findes der ingen anbefaling på at tage kosttilskud med fiskeolie
  • Fiskelevertran og fiskeoliekapsler er rent fiskefedt, men der kan være proteinrester i fiskelevertran. Der foreligger ingen anbefaling på tilskud af fiskeolie
  • Tilskud med vitamin D anbefales generelt til alle danskere i vinterhalvåret
  • Tilskud af selen og/eller jod skal vurderes på baggrund af kostens totale sammensætning fx af klinisk diætist

Andre relevante artikler

Patientinformation

Kilder

Referencer

  1. Mourad AA, Bahna SL. Fish-allergic patients may be able to eat fish. Expert Rev Clin Immunol. 2015; 11.; 419-30. Vis kilde

Fagmedarbejdere

Lotte Juul

konsulent, diætist, Hjerteforeningen

Bo Christensen

professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Har du en kommentar til artiklen?

Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.

Indhold leveret af

Lægehåndbogen

Lægehåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerLægehåndbogen