Basisoplysninger
Definition
Omega-3 er flerumættede fedtsyrer, med dobbeltbinding i position n-3, når det tælles fra methylgruppen
- Omega-3 fedtsyrer varierer i længde (18 til 22 karbon) og antal dobbeltbindinger (3 til 6)
- Både omega-3 og 6 er essentielle fedtsyrer, som skal tilføres via kosten
- Omega-3, n-3, alfa-linolensyre (ALA), eikosapentaensyre (EPA), dokosaheksaensyre (DHA), essentielle fedtsyrer og fiskeolie er alle betegnelser for omega-3 fedtsyrer
- Omega-6 bør minimum udgøre 3 % af energiindtaget
- Omega-3 bør minimum udgøre 1 % af energiindtaget
- heraf mindst 0,5 % af energiindtaget fra ALA
Der er ikke videnskabeligt grundlag for at fastsætte en ratio for n-3 og n-6.
Status for indtag af omega-3 i den danske befolkning
- Danskernes indtag af omega-3 er ikke undersøgt systematisk i den brede befolkning
- Fede fisk er primære kilder til omega-3
- Danskernes kostvaner viser, at det gennemsnitlige indtag af fisk er cirka 75 % af anbefalet mængde
- Danskernes indtag af fisk er skævfordelt:
- Ca. 10 % får ingen fisk
- Ca. 75 % spiser mindre end anbefalet mængde
- Ca. 25 % spiser anbefalet mængde
- Børn spiser relativt mindre fisk end voksne
Kilder til marine omega-3 (EPA og DHA)
-
Marine kilder (især fede fisk) indeholder de langkædede omega-3 (EPA og DHA)
-
Fede fisk, såsom laks, ørred, sild og makrel er derfor en suveræn kilde til EPA og DHA
-
Der anbefales 350 g fisk hver uge, heraf mindst 200 g fede fisk
-
Omega-3 fra planter; planteolier og nødder, bidrager kun sparsomt til EPA og DHA
Kilder til plante omega-3 (ALA)
-
Vegetabilske kilder indeholder kortkædede omega-3 (ALA)
-
ALA fås fra planteolier fx rapsolie, hørfrøolie, valnøddeolie, sojaolie, valnødder, kerner, hørfrø og chiafrø
- ALA kan i mindre grad metaboliseres til EPA og DHA i kroppen via enzymer som forlænger (elongering) og indsætter flere dobbeltbindinger (desaturering)
- Da omega-3 og omega-6 konkurrerer om de samme enzymer, ses kun små mængder ALA omdannet til EPA og DHA
- Et højt indtag af omega-6 kan derfor nedsætte metabolisering af ALA til EPA og DHA
Omega-3 fra kosttilskud med fiskeolie
- Der ses ikke samme gavnlige effekt af kosttilskud med omega-3 som ved indtag af fisk
- Omega-3 fra fisk har en gavnlig effekt på hjerte-kar-sygdom, men denne effekt ses ikke i studier på kosttilskud med fiskeolie
- Tilskud med omega-3 fx fiskeoliekapsler, levertran og algebaserede tilskud, har hverken en forebyggende eller behandlende effekt på hjerte-kar-sygdom
- Kun ved forhøjet triglycerider benyttes kosttilskud med fiskeolie til behandlingen. Dosis 2-4 g omega-3 dagligt
- Der er ikke grundlag for en anbefaling for kosttilskud med omega-3 til personer, som ikke indtager fisk
Funktion af omega-3
- En række funktioner forbindes med indtag af omega-3 (EPA/DHA) fra fisk:
- Blodtrykket kan reduceres ved øget vasodilatation
- Anti-inflammatoriske egenskaber ved dannelse af anti-inflammatoriske eikosanoider
- Anti-arytmiske egenskaber.
- Anti-trombotiske egenskaber ved at sænke dannelsen af tromboksan A2 (TXA2) og pladeaktiverende faktor (PAF), samt øge dannelsen af prostacyklin
- Forlænger graviditet og øger omkreds på hovedet hos nyfødte
- Problematiske sideeffekter af omega-3 via kosttilskud med fiskeolie:
- Indtag af kosttilskud af omega-3 i større mængde kan øge LDL-kolesterol
- Indtag af kosttilskud af omega-3 i større mængde kan øge risikoen for anfald af atrieflimren hos personer med denne diagnose
- Kosttilskud med fiskeolie kan potentielt påvirke effekten af visse typer af medicin
Kliniske effekter
Hjerte- kar-sygdom
Indtag af omega-3 via fisk - 350 g om ugen, heraf 200 g fra fede fisk.
- Overbevisende årsagssammenhæng:
- Reduceret risiko for hjerte-kar-sygdom, når mættede fedtsyrer erstattes med flerumættede fedtsyrer fx kød erstattet med fisk
- Reduceret risiko for pludselig død af hjerte-kar-sygdom ved indtag af EPA og DHA (1g/d) via fisk
- Sandsynlig årsagssammenhæng:
- Reduktion af pludselig død af hjerte-kar-sygdom ved regelmæssig indtag af mindst 350 g fisk ugentlig
- Mulig årsagssammenhæng:
- Reduceret risiko for blodprop i hjertet og hjernen ved indtag af EPA og DHA
- Det store STRENGTH studie1 og en større metaanalyse2 forkaster tidligere antaget beskyttende effekt af kosttilskud med fiskeolie på hjerte-kar-sygdomme. Tilskud med fiskeolie har hverken forebyggende eller behandlende effekt på hjerte-kar-sygdomme
- Andre videnskabelige fund:
- Indtag af langkædede n-3 fedtsyrer sænker triglycerid. 2-4 gram EPA + DHA kan anvendes til behandling af forhøjede triglycerider
Diabetes Mellitus
- Højere koncentrationer af PUFA både n-6 og n-3 er associeret med lavere risiko for diabetes type 2
Gravidide og ammende
- Anbefaling på omega-3 via kosten svarende til 1 E%, heraf 200 mg DHA
Hyper triglyceridæmi
- Til behandling af hypertriglyceridæmi kan anvendes kosttilskud med fiskeolie svarende til 2-4 g omega-3
Anbefaling
- Til raske mennesker anbefales 350 g fisk ugentlig, heraf 200 g fed fisk
- Ved forhøjet kolesterol eller erkendt hjerte-kar-sygdom ses forebyggende effekt ved optil 450 g fisk ugentlig, heraf 200-300 g fed fisk
- Anbefalet indtag af 1 E% fra n-3 til raske mennesker. Dette via fisk og ikke kosttilskud med fiskeolie
Interaktioner
- Tilskud med omega-3 fedtsyrer kan have en dosisrelateret effekt på blødningstid, men kliniske effekter er ikke rapporteret