Omega-3 fedtsyrer

Lotte Juul

diætist

Basisoplysninger

Definition

Omega-3 er flerumættede fedtsyrer, med dobbeltbinding i position n-3, når det tælles fra methylgruppen

  • Omega-3 fedtsyrer varierer i længde (18 til 22 karbon) og antal dobbeltbindinger (3 til 6)  
  • Både omega-3 og 6 er essentielle fedtsyrer, som skal tilføres via kosten
  • Omega-3, n-3, alfa-linolensyre (ALA), eikosapentaensyre (EPA), dokosaheksaensyre (DHA), essentielle fedtsyrer og fiskeolie er alle betegnelser for omega-3 fedtsyrer

Anbefalinger

  • Omega-6 bør minimum udgøre 3 % af energiindtaget
  • Omega-3 bør minimum udgøre 1 % af energiindtaget
  • heraf mindst 0,5 % af energiindtaget fra ALA

Der er ikke videnskabeligt grundlag for at fastsætte en ratio for n-3 og n-6.

Status for indtag af omega-3 i den danske befolkning

  • Danskernes indtag af omega-3 er ikke undersøgt systematisk i den brede befolkning
  • Fede fisk er primære kilder til omega-3
  • Danskernes kostvaner viser, at det gennemsnitlige indtag af fisk er cirka 75 % af anbefalet mængde
  • Danskernes indtag af fisk er skævfordelt:
    • Ca. 10 % får ingen fisk
    • Ca. 75 % spiser mindre end anbefalet mængde
    • Ca. 25 % spiser anbefalet mængde
    • Børn spiser relativt mindre fisk end voksne

Kilder til marine omega-3 (EPA og DHA)

  • Marine kilder (især fede fisk) indeholder de langkædede omega-3 (EPA og DHA) 
  • Fede fisk, såsom laks, ørred, sild og makrel er derfor en suveræn kilde til EPA og DHA
  • Der anbefales 350 g fisk hver uge, heraf mindst 200 g fede fisk
  • Omega-3 fra planter; planteolier og nødder, bidrager kun sparsomt til EPA og DHA

Kilder til plante omega-3 (ALA)

  • Vegetabilske kilder indeholder kortkædede omega-3 (ALA)
  • ALA fås fra planteolier fx rapsolie, hørfrøolie, valnøddeolie, sojaolie, valnødder, kerner, hørfrø og chiafrø
  • ALA kan i mindre grad metaboliseres til EPA og DHA i kroppen via enzymer som forlænger (elongering) og indsætter flere dobbeltbindinger (desaturering)
  • Da omega-3 og omega-6 konkurrerer om de samme enzymer, ses kun små mængder ALA omdannet til EPA og DHA  
  • Et højt indtag af omega-6 kan derfor nedsætte metabolisering af ALA til EPA og DHA

Omega-3 fra kosttilskud med fiskeolie

  • Der ses ikke samme gavnlige effekt af kosttilskud med omega-3 som ved indtag af fisk
  • Omega-3 fra fisk har en gavnlig effekt på hjerte-kar-sygdom, men denne effekt ses ikke i studier på kosttilskud med fiskeolie
  • Tilskud med omega-3 fx fiskeoliekapsler, levertran og algebaserede tilskud, har hverken en forebyggende eller behandlende effekt på hjerte-kar-sygdom
  • Kun ved forhøjet triglycerider benyttes kosttilskud med fiskeolie til behandlingen. Dosis 2-4 g omega-3 dagligt
  • Der er ikke grundlag for en anbefaling for kosttilskud med omega-3 til personer, som ikke indtager fisk

Funktion af omega-3

  • En række funktioner forbindes med indtag af omega-3 (EPA/DHA) fra fisk:
    • Blodtrykket kan reduceres ved øget vasodilatation 
    • Anti-inflammatoriske egenskaber ved dannelse af anti-inflammatoriske eikosanoider
    • Anti-arytmiske egenskaber. 
    • Anti-trombotiske egenskaber ved at sænke dannelsen af tromboksan A2 (TXA2) og pladeaktiverende faktor (PAF), samt øge dannelsen af prostacyklin
    • Forlænger graviditet og øger omkreds på hovedet hos nyfødte
  • Problematiske sideeffekter af omega-3 via kosttilskud med fiskeolie:
    • Indtag af kosttilskud af omega-3 i større mængde kan øge LDL-kolesterol
    • Indtag af kosttilskud af omega-3 i større mængde kan øge risikoen for anfald af atrieflimren hos personer med denne diagnose
    • Kosttilskud med fiskeolie kan potentielt påvirke effekten af visse typer af medicin

Kliniske effekter 

Hjerte- kar-sygdom

Indtag af omega-3 via fisk - 350 g om ugen, heraf 200 g fra fede fisk.

  • Overbevisende årsagssammenhæng:      
    • Reduceret risiko for hjerte-kar-sygdom, når mættede fedtsyrer erstattes med flerumættede fedtsyrer fx kød erstattet med fisk
    • Reduceret risiko for pludselig død af hjerte-kar-sygdom ved indtag af EPA og DHA (1g/d) via fisk
  • Sandsynlig årsagssammenhæng:
    • Reduktion af pludselig død af hjerte-kar-sygdom ved regelmæssig indtag af mindst 350 g fisk ugentlig 
  • Mulig årsagssammenhæng:
    • Reduceret risiko for blodprop i hjertet og hjernen ved indtag af EPA og DHA
  • Det store STRENGTH studie1 og en større metaanalyse2 forkaster tidligere antaget beskyttende effekt af kosttilskud med fiskeolie på hjerte-kar-sygdomme. Tilskud med fiskeolie har hverken forebyggende eller behandlende effekt på hjerte-kar-sygdomme
  • Andre videnskabelige fund:
    • Indtag af langkædede n-3 fedtsyrer sænker triglycerid. 2-4 gram EPA + DHA kan anvendes til behandling af forhøjede triglycerider

Diabetes Mellitus

  • Højere koncentrationer af PUFA både n-6 og n-3 er associeret med lavere risiko for diabetes type 2

    Gravidide og ammende

    • Anbefaling på omega-3 via kosten svarende til 1 E%, heraf 200 mg DHA 

    Hyper triglyceridæmi

    • Til behandling af hypertriglyceridæmi kan anvendes kosttilskud med fiskeolie svarende til 2-4 g omega-3

    Anbefaling

    • Til raske mennesker anbefales 350 g fisk ugentlig, heraf 200 g fed fisk
    • Ved forhøjet kolesterol eller erkendt hjerte-kar-sygdom ses forebyggende effekt ved optil 450 g fisk ugentlig, heraf 200-300 g fed fisk
    • Anbefalet indtag af 1 E% fra n-3 til raske mennesker. Dette via fisk og ikke kosttilskud med fiskeolie

    Interaktioner

    • Tilskud med omega-3 fedtsyrer kan have en dosisrelateret effekt på blødningstid, men kliniske effekter er ikke rapporteret

    Kilder

    Referencer

    1. Nicholls SJ, Lincoff AM, Garcia M, Bash D, Ballantyne CM, Barter PJ, Davidson MH, Kastelein JJP, Koenig W, McGuire DK, Mozaffarian D, Ridker PM, Ray KK, Katona BG, Himmelmann A, Loss LE, Rensfeldt M, Lundström T, Agrawal R, Menon V, Wolski K, Nissen SE. Effect of High-Dose Omega-3 Fatty Acids vs Corn Oil on Major Adverse Cardiovascular Events in Patients at High Cardiovascular Risk: The STRENGTH Randomized Clinical Trial. JAMA. 2020; 324.; 2268-2280. Vis kilde
    2. Markozannes G, Ntzani EE, Tsapas A, Mantzoros CS, Tsiara S, Xanthos T, Karpettas N, Patrikios I, Rizos EC. Dose-related meta-analysis for Omega-3 fatty acids supplementation on major adverse cardiovascular events. Clin Nutr. 2022; 41.; 923-930. Vis kilde

    Fagmedarbejdere

    Lotte Juul

    konsulent, diætist, Hjerteforeningen

    Bo Christensen

    professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

    Har du en kommentar til artiklen?

    Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.

    Indhold leveret af

    Lægehåndbogen

    Lægehåndbogen

    Kristianiagade 12

    2100 København Ø

    DisclaimerLægehåndbogen