Nordiske næringsstofsanbefalinger

Lotte Juul

Diætist

Nordiske Næringsstofanbefalinger

Anbefalinger for kostens ernæringsmæssige sammensætning i Danmark og resten af norden bygger på de Nordiske Næringsstofanbefalinger, som er udarbejdet på et videnskabeligt grundlag.

De Nordiske Næringsstofanbefalinger er resultatet af et fælles nordisk samarbejde mellem eksperter fra alle fem nordiske lande. Den seneste udgave udkom i 2023 med titlen Nordic Nutrition Recommendations 2023.

Anbefalet fordeling af energigivende næringsstoffer1,2

  • Anbefalingerne gælder for voksne og børn over 2 år
  • Fedt
    • Totalt fedtindhold i kosten anbefales at udgøre 25-40 % af det samlede energiindtag
      • Mættet fedt i kosten begrænses til maksimalt 10 % af det samlede energiindtag
      • Enkeltumættet fedt i kosten bør udgøre 10-20 % af det samlede energiindtag
      • Flerumættet fedt i kosten bør udgøre 5-10 % af det samlede energiindtag, hvoraf n-3 fedt (omega-3) bør udgøre mindst 1 %
      • Essentielle fedtsyrer (n-3 og n-6) bør udgøre mindst 3 % af det samlede energiindtag, herunder 0,5 % i form af alfa-linolensyre (ALA)
      • Transfedtsyrer anbefales at være så lavt som muligt
  • Kulhydrater
    • Kulhydrater anbefales at udgøre 45-60 % af det samlede energiindtag
      • Tilsat og fri sukker anbefales at udgøre mindre end 10 % af det samlede energiindtag
      • Kostfibre anbefales dagligt at udgøre mindst 25 g for kvinder og 35 g for mænd, svarende til ca. 3 g kostfibre/1000 kJ (240 kcal)
  • Protein
    • Protein bør udgøre 10-20 % af det samlede energiindtag, svarende til 0,8-1,5 g protein/kg kropsvægt/dag
      • Indtag af 0,83 g/kg kropsvægt/dag
    • Ældre (≥65 år) bør indtage 15-20 E % af det samlede energiindtag fra protein, svarende til 1,2-1,5 g protein/kg kropsvægt/dag          
    • Ved energiindtag under 8 MJ vil proteinindtaget ofte overstige 20 % af det samlede energiindtag for at sikre et mindsteindtag på 0,83 g protein/kg/d 

Til planlægning af mad, som følger de Nordiske Næringsstof Rekommandationer, anbefales Den Nationale Kosthåndbog.

Danskernes kostvaner3

  • Den danske befolknings indtag af totalt fedt, kulhydrater og protein er inden for anbefalet mængde
  • Kvaliteten af fedt og kulhydrater lever ikke op til anbefalingerne, og kosten kan med fordel forbedres:
    • Spis mindre mættet fedt. Mættet fedt udgør i gennemsnit 15 % af totalt energiindtag, mens anbefalingen ligger på max 10 E%
    • Spis mindre tilsat sukker. Tilsat sukker indtages i gennemsnit 9 E %, men indtaget er skævt fordelt. Især børn og visse voksne spiser for meget tilsat sukker. Anbefaling max 10 E%
    • Spis mere fuldkorn, herunder flere kostfibre. Kostfibre spises med 22 g/dag i gennemsnit, mod de anbefalede 25-35 g/dag

Anbefalet indtag af vitaminer og mineraler1,2

  • Anbefalet indtag af vitaminer og mineraler for raske voksne (25-50 år) er angivet per person/dag til brug ved planlægning af kost til grupper af personer
  • Behovet er lavere hos næsten alle enkeltpersoner

Tabel 1: Anbefalet mængde vitaminer for raske voksne (25-50 år)

 

Vit. A

RE

Vit. D

µg

Vit. E

α-TE

Vit. C

mg

Thiamin

mg/MJ

Riboflavin

mg

Niacin

NE/MJ

Vit. B6

mg

Folat

µg

Vit. B12  Vit. K  Pantothensyre   Biotin   Cholin

µg          µg       mg                       µg         mg

Kvinder 70010*10950,11,61,61,6 330**4,0          65       5                          40         400
Mænd800 10* 111100,11,6 1,61,83304,0          75       5                          40         400

*Anbefalet indtag hos 70 år+: øget behov for vitamin D (20 µg)

**Anbefalet til gravide: 600 µg folat  

Tabel 2: Anbefalet mængde mineraler for raske voksne (25-50 år)

 

Calcium

mg

Fosfor

mg

Jern

mg

Jod

µg

Kalium

g

Magnesium

mg

Selen

µg

Zink    Kobber  Flour   Mangan  Molybdæn

mg      µg          mg       mg           µg

Kvinder950 52015*1503,5 300759,7       900        3,2       3               65
Mænd 950 52091503,53509012,7     900        3,7       3               65

*15 mg jern anbefales til menstruerende kvinder og 26 mg jern anbefales til gravide. 

Kilder

Referencer

  1. Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2012 Integrating nutrition and physical activity. Denmark. Nordic Council of Ministers. 2014.
  2. Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023. Denmark. Nordic Council of Ministers. 2023.
  3. DTU fødevareinstituttet, afdeling for ernæring. Danskernes kostvaner 2011-2013 Hovedresultater. Danmark. DTU fødevareinstituttet. 2015.

Fagmedarbejdere

Lotte Juul

Konsulent, diætist, Hjerteforeningen

Bo Christensen

Professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Har du en kommentar til artiklen?

Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.

Indhold leveret af

Lægehåndbogen

Lægehåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerLægehåndbogen