Fagmedarbejdere
Protein, makronæringsstof
Basisoplysninger
Definition og klassificering af proteiner
- Proteiner er opbygget af aminosyrer
- Alle aminosyrer har den samme basale kemiske struktur, bestående af en aminogruppe (-NH3) og en syregruppe (-COOH)
- Det er 20 forskellige aminosyrer, som varierer i kemiske egenskaber
Essentielle og ikke-essentielle aminosyrer
- Typisk klassificeres aminosyrer som essentielle og ikke-essentielle
- Essentielle aminosyrer omfatter phenylalanin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, threonin, tryptofan, valin
- Hos børn og nyresyge anses aminosyren histidin essentiel
- Ved sygdom kan yderligere aminosyrer regnes som essentielle; cystein og tyrosin
- Ikke-essentielle aminosyrer omfatter alanin, arginin, asparginsyre, asparagin, glutaminsyre, glutamin, glycin, prolin, serin
Biologisk kvalitet
- Proteinets aminosyresammensætning i fødevarer kan omtales som værende af høj eller lav biologisk kvalitet
- Proteinkvaliteten bestemmes på baggrund af en aminosyrescore baseret på hvor godt proteinets aminosyresammensætning dækker kroppens behov. Score = (mg af aminosyren i fødevaren / g protein i fødevaren) x 100 / "scoring pattern" for den pågældende aminosyre.
- Generelt vurderes proteiner af animalske fødevarekilder som værende af høj kvalitet, mens proteiner fra vegetabilske fødevarekilder som værende af lavere kvalitet
- I den danske kost har proteinkvaliteten ingen praktisk betydning, da en typisk dansk kost har et højt indhold af de essentielle aminosyrer
Anbefalinger
- De officielle anbefalinger for protein svarer til dagligt energiindtag mellem 10-20 procent
- 10-20 energiprocent (E%) svarer til 0,83 g protein per kg kropsvægt
- Ældre på 70 år og derover anbefales et indtag på mindst 1,2-1,5 g protein per kg kropsvægt, svarende til 18 E%
- Det er ikke fastsat en øvre grænse for proteinindtag
Status for proteinindtag i den danske befolkning
- Danskernes kostvaner fra 2011-2013 viser et gennemsnitlig indtag på 16 E%
- 16 E% svarer til ca. 1,1 g per kg kropsvægt
- Kun 6 % ligger udenfor det anbefalede interval, hvoraf størstedelen spiser mere protein end de anbefalede 10-20 E%
- Generelt er der intet problem i at dække proteinbehovet via almindelig sund dansk kost
Protein i kosten
- Proteinkilder omfatter fisk og skaldyr, kød og kødpålæg, mælk og mejeriprodukter (foruden smør), kornprodukter, bælgfrugter, mandler og nødder.
- Danskernes kostvaner fra 2011-2013viser følgende fordeling af kilder til danskernes proteiner:
- Kød, fisk og fjerkræ (40 %)
- Mejeriprodukter (inkl. ost) (24 %)
- Brød og kornprodukter (21 %)
- Kartofler, grøntsager og frugt (8 %)
- Æg (3)
- Andet (4 %)
- Animalske fødevarekilder med højt proteinindhold omfatter fisk, skaldyr og magert kød (typisk proteinindhold på 17-25 %)
- Vegetabilske fødevarekilder med højt proteinindhold er bælgfrugter, nødder og mandler (typisk proteinindhold på 15-26%)
- I praksis behøves ikke fokus på fødevarekilder for at dække kroppens behov for de essentielle aminosyrer, såfremt der spises en varieret kost, hvor de fleste fødevaregrupper er repræsenteret
- Vegansk og vegetarkost kan dække kroppens proteinbehov ved at spise en sund og varieret kost, med fokus på variation af proteinrige kilder
Funktion af proteiner
Kroppens byggesten
- Proteiner fra kosten benyttes både til opbygning og vedligehold af kroppens proteiner, samt til genopbygning efter muskeltab
- Proteiner er komponenter, som indgår i alle kroppens biologiske materialer i cellerne og deltager i kroppens biologiske processer
- Proteiner er nødvendige for opbygning og vedligeholdelse af celler og væv, produktion af hormoner og enzymer, transportproteiner, og spiller en afgørende rolle i opbygning af immunforsvaret
- Kroppen indeholder omkring 15-20 % protein hos normalvægtige mennesker, hvilket svarer til omkring 12 kg hos en person på 70 kg
- Kroppens proteiner gennemgår en kontinuerlig turnover, hvor proteiner nedbrydes og genopbygges
- Omkring 60 % af aminosyrerne fra proteinnedbrydning genbruges, mens de resterende aminosyrer oxideres og udskilles via nyrerne
- Omkring 1 % af kroppens aminosyrer findes i fri form, omtalt som kroppens aminosyrepool.
- Kroppens proteintab skal derfor dækkes dagligt fra kosten, hvor både aminosyrekvalitet og -mængde skal erstatte kroppens tab af aminosyrer
Proteinbalance
- Kroppens proteinbalance kan beregnes ud fra nitrogenbalancen:
Nitrogenbalance = nitrogenindtag (proteiner fra kosten) - nitrogentab (nitrogen i urin, fæces og øvrige tab)- Protein indeholder 16 % nitrogen
- Nitrogen x 6,25 angiver proteinmængde
- WHO/FAO/UNU fastsætter proteinanbefaling baseret på metaanalyser af nitrogenbalancestudier
- Metaanalyse af nitrogenbalancestudier viser et gennemsnitlig daglig proteinbehov på 0,66 g protein per kg kropsvægt
- Ved anbefalet proteinindtag på 0,83 g per kg kropsvægt, dækkes proteinbehovet hos 97,5 % af befolkningen
- Nitrogenbalance skal forstås som det proteinindtag, som er nødvendigt for at balancere nitrogentabet fra kroppen og opretholde kroppens samlede proteinmængde
Positiv proteinbalance
- En positiv proteinbalance er nødvendig, når der skal bygges ekstra kropsvæv
- Behov for positiv proteinbalance ses typisk i forbindelse med:
- Sygdom, hvor kroppen skal genopbygge beskadiget væv eller styrke immunsystemet for at bekæmpe sygdom
- Vækst, både ved graviditet, vækstperiode hos børn og unge
- Ved træning hvor muskelopbygning er ønskeligt
- Skal proteinmængden i kroppen øges, er proteinbehovet fra kosten større end ved opretholdelse af proteinbalance
Negativ proteinbalance
- En negativ proteinbalance opstår, når der indtages mindre protein end kroppens umiddelbare behov
- Negativ proteinbalance fører til en reduceret proteinmasse i kroppen, hvilket vil føre til muskeltab og nedsat immunforsvar
Energikilde
- Ved oxidation af protein dannes ATP, CO2, H2O og urinstof
- Protein bidrager med 4 kcal (17 kJ) per gram og bidrager derfor med energi til kroppen
- Protein er dog ikke en stor energikilde, da kulhydrater er kroppens primære - og fedt kroppens sekundære energikilde
- Kroppen har intet proteinlager, hvorfor et proteinindtag udover kroppens behov vil blive omsat til energi og affaldsstoffer
- I perioder med svær sygdom øges energidannelsen fra protein, via øget gluconeogenese
Kliniske effekter
Kropskomposition
- Protein er nødvendigt for opbygning af muskelmasse
- Et højere proteinindtag (>0,8 g/kg) er nødvendigt, når muskelmassen skal øges fx ved genopbygning efter længere tids faste, sygdom eller svært muskelarbejde
- Proteinindtag >2,0 er ikke forbundet med øget metabolisk gevinst hos raske mennesker
- Proteinrig kost kan begrænse tab af muskelmasse under sygdom samt ved vægttab
- Ældre har lavere muskelatrofi ved proteinrig kost (>1,2 g/kg)
Vægttab
- Proteinrig kost begrænser tab af muskelmasse ved vægttab
- Vægttab fastholdes bedre ved proteinrig kost
- Protein mætter bedre end simple kulhydrater og fedt
Ældre
- Ældre anbefales et højere proteinindtag end yngre. Et dagligt indtag på 1,2-1,5 g/kg (svarende til 18 E%)
- Tab af muskelmasse er lavest hos ældre med proteinindtag på mindst 1,2 g/kg (svarende til ca. 18 E%)
- Lavt proteinindtag (<0,8 g/kg) associeres med muskelatrofi og risiko for nedsat funktionsniveau.
Knoglesundhed
- Proteinrig kost virker bevarende af knoglemassen
- Ingen videnskabelig belæg for knogleskadelig effekt af højproteinkost
Svær sygdom
- Generelt ved svær sygdom (ved stressmetabolisme) er proteinbehovet øget
- Proteinbehov fastsættes ved at gange med en faktor for stressmetabolisme
- Størrelsen af proteinbehovet varierer efter type sygdom og sværhedsgrad af sygdom
Forholdsregler og bivirkninger
- Der eksisterer en bekymring vedrørende nyreskader ved meget højt proteinindtag
- Evidens på området er sparsom, og der kan ikke påvises en eventuel negativ effekt på nyrerne ved meget højt proteinindtag
- Patienter eller borgere med nedsat nyrefunktion må gerne udvise forsigtighed med højt proteinindtag. Ved vedvarende stigning i p-karbamid, bør proteinindtaget hos disse patienter nedsættes til 0,8 g/kg
Kilder
Har du en kommentar til artiklen?
Bemærk venligst, at du IKKE vil modtage svar på henvendelser, der omhandler din egen sygdom, pårørendes sygdom, blodprøvesvar, hjælp til at udarbejde skoleopgaver og litteratursøgning.Indhold leveret af