Histaminforgiftning

Kim Dalhoff

speciallæge

Fakta

  • Histaminforgiftning skyldes en reaktion på et højt indhold af histamin i madvarer - ofte fisk som ikke er forbehandlet eller nedfrosset godt nok
  • Symptomerne er hævelse omkring munden, brændende følelse i mund og hals, hudreaktioner med rødme og prikken, kvalme, opkastninger og hovedpine
  • Tilstanden går over af sig selv i løbet af nogle timer - behandling med antihistaminer kan dog have effekt

Hvad er histaminforgiftning?

Histaminforgiftning er en tilstand, som skyldes en reaktion på højt indhold af histamin i madvarer, oftest fisk. Histamin er et signalstof i kroppen, der udløser akutte reaktioner som udslæt, kløe og mavegener i forbindelse med allergiske reaktioner.

Ved histaminforgiftning tilføres histamin udefra - gennem maden - i modsætning til ved allergi, hvor kroppen selv producerer histaminet.

Histaminforgiftningen er forårsaget af en overfølsomhedsreaktion på histamin og giver forholdsvis milde symptomer, som let kan forveksles med andre allergiske reaktioner og skaldyrsforgiftning.

Hvilke symptomer og tegn giver histaminforgiftning?

Tiden fra man har indtaget fordærvet mad, til du bliver syg, inkubationstiden, er fra minutter til timer.

De fleste får symptomer inden for 15-60 minutter. Symptomer og tegn er:

  • Hævelse omkring munden
  • Brændende følelse i mund og hals
  • Hudreaktioner med rødme og prikken
  • Kvalme
  • Opkastninger
  • Hovedpine
  • I nogle tilfælde kan forgiftningen udløse astmaanfald

Tilstanden varer normalt mindre end 6 timer, men undtagelsesvis kan symptomerne vare et par dage.

Bakterier i maden/fisken producerer histamin. Da væv med bakterier er ulige fordelt i fisken, afhænger symptomer af indtaget mængde, og hvilke dele af fisken vedkommende har spist. Fordærvet fisk ser upåfaldende ud.

Tilberedning af maden - kogning/stegning - ødelægger ikke histaminet.

Hvordan stilles diagnosen?

Sygehistorien (indtagelse af fisk) og hvis der er tegn på en akut allergisk reaktion.

Hvorfor får du histaminforgiftning?

Forgiftningen skyldes utilfredsstillende forbehandling og utilstrækkelig nedkøling af mad - fx før tunfisken bliver hermetisk indpakket.

Tilstanden opstår under påvirkning af bakterier, som forekommer i mad, enten som normalflora eller som forureningsflora. Bakterierne producerer enzymer, som bidrager til, at aminosyrer omdannes til forskellige aminer, f.eks. histamin. Mængden af disse aminer i madvarer er afhængig af, hvor mange frie aminosyrer, der som udgangspunkt er til stede, lagring og behandling samt mikrobiologisk kvalitet. Normalt indeholder fisk 0,1 mg/100 g histamin.

Ved histaminforgiftning er niveauet beregnet til 20-50 mg/100 g.

Histaminforgiftning var tidligere mest forbundet med fiskeprodukter, især tunfisk, makrel og sild. Disse fiskearter indeholder meget histidin. Bestemte bakterier i vandmiljøet kan producere enzymer, som omdanner histidin til histamin.

Andre biogene aminer findes også i ost, rødvin, tomat og enkelte andre madvarer. En del personer er særligt følsomme for biogene aminer. Intolerance mod disse aminer kan give forskellige gener.

Hvilken behandling er der?

Tilstanden går over af sig selv i løbet af nogle timer - behandling med antihistaminer kan dog have effekt.

Det er vigtigt med god hygiejne i produktion af madvarer og en lav lagringstemperatur for at forhindre, at der udvikles histamin. Ved udbrud er det påkrævet at finde frem til fødevarekilden og starte tiltag, som forhindrer at andre bliver forgiftet.

Hvad kan jeg selv gøre?

Køb frisk fisk. Hav god hygiejne ved madlavning og tilberedelse af fisken.

Hvordan undgår jeg at få eller forværre histaminforgiftning?

Vær opmærksom på, hvordan dine indkøbte fødevarer (fisk) har været forbehandlet og opbevaret.

Hvornår skal jeg søge hjælp? 

Hvis du i tilknytning til et måltid med fisk udvikler ovenstående symptomer, kan du ringe til Giftlinjen på 8212 1212.

Hvad kan lægen eller en anden behandler gøre?

Der kan foretages en vurdering af din sygdoms sværhedsgrad og beslutte, om indlæggelse er nødvendigt. 

Hvordan udvikler sygdommen sig?

Godt, tilstanden går over af sig selv.

Er histaminforgiftning farligt?

Nej, de fleste histaminforgiftninger går over af sig selv (også uden indlæggelse).

Hvor hyppig er histaminforgiftning?

  • De fleste tilfælde af histaminforgiftninger forekommer i USA og Japan, normalt efter indtagelse af hermetisk indpakket tunfisk (fx fra dåsemad), røget makrel og sardiner
  • I USA udgør histaminforgiftninger 5 % af alle madvareforgiftninger og ca. 40 % af alle sygdomme baseret på fiskeretter
  • Det største registrerede udbrud var i USA i 1973, hvor 233 personer blev histaminforgiftet, efter de havde indtaget tunfisk på dåse (hermetisk indpakket tun)

Vil du vide mere?

Kilder

Fagmedarbejdere

Kim Dalhoff

overlæge, dr. med., Klin. farmakologisk afd., Bispebjerg Hospital

Bo Christensen

professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen