Æg og overfølsomhed

Lotte Juul

diætist

Fakta 

  • Nogle mennesker reagerer overfølsomt, når de spiser æg
  • Over halvdelen af børn med allergi over for æg vokser fra allergien, inden de fylder 5 år
  • Æg indgår i mange færdigfremstilede fødevarer, så husk at læse listen med ingredienser
  • Visse vacciner kan indeholde spor af æg, oplys derfor lægen om allergien før vaccination

Allergi over for æg

Der findes mange forskellige proteiner i æg, som kan give symptomer ved allergi over for æg. Nogle af proteinerne findes i blommen - andre i hviden. Det har dog ingen praktisk betydning, da det ikke er muligt at sikre, at fx et æggehvideprodukt slet ikke indeholder æggeblomme.

Æggets allergifremkaldende stoffer bliver ikke ødelagt af varme, så varmebehandlede æg fx kogt, bagt eller stegt tåles ikke. 

Hvis du er allergisk over for hønseæg, reagerer du ofte også på æg fra andre fugle - du kan heller ikke tåle økologiske æg.

Hvis du eller dit barn har allergi over for æg, anbefales det at starte med en kost, som er 100 % fri for æg i alle former. Over halvdelen af børn med allergi over for æg, vokser fra allergien, inden de fylder 5 år. Derfor er det relevant løbende at afprøve fødevarer, som indeholder æg, men altid i samråd med læge og klinisk diætist.

Valg af mad ved allergi over for æg

Her får du nogle gode råd om, hvilke fødevarer du skal passe på, hvis du ikke kan tåle æg. Det er dog altid vigtigt at læse varedeklarationen på fødevaren, hvor æg altid skal deklareres. Æg er underlagt regler for mærkning af fødevarer. Lecithin (E322) er et tilsætningsstof, du også skal holde øje med. Lecithin kan være udvundet af enten æg eller soya. Tjek derfor også varedeklarationen for "æg-lecithin".

 

Brød

  • Æg findes i nogle typer brød, men der findes flest produkter uden æg
  • Læs altid næringsdeklarationen, når du handler brød og andet bagværk
  • Husk altid at spørge personalet, hvis du køber brød og andet bagværk hos fx bageren, på café og restaurant

Pålæg

  • Undgå kogt æg, stegt æg og røræg
  • Undgå remoulade, mayonnaise og alle former for salater med mayonnaise
  • Enkelte typer leverpostej, andre postejer, patéer og crabsticks kan også indeholde æg
  • Nogle typer modnede oste, fx parmesan og manchego, indeholder lysozym, et enzym der udvindes af æg. Dette kan være et problem, hvis du er meget følsom og reagerer på små doser

Gode alternativer til pålæg er friskost, kyllingepålæg, leverpostej uden æg, fiskepålæg, frugtpålæg og syltetøj.

Middagsmad

Kød og fisk

  • Kød, fisk og fjerkræ i "ren form" er naturligt fri for æg
  • Panering indeholder ofte æg og skal undgås
  • Færdig-sovser og dressinger kan indeholde æg
  • Færdige middagsretter, fx lasagne, supper og gratin kan indeholde æg
  • Fastfood kan indeholde æg

Pasta

  • Frisk pasta indeholder næsten altid æg
  • Tørret pasta såsom spaghetti, makaroni og lasagne fås ofte uden æg

Andet

  • Bouillonterninger kan indeholde æg

Kager og desserter

  • Mange kager, desserter, fromager og cremer indeholder æg
  • Der findes mange æggefrie dessertalternativer
  • Pandekager indeholder som regel æg, men kan sagtens laves uden

Æggeerstatning

  • Der findes forskellige æggeerstatninger på markedet, som er lavet af henholdsvis majsstivelse, hærdet palmeolie, lupinmel, majsstivelse, kartoffelstivelse og tapiocastivelse
  • Æggeerstatninger kan bl.a. købes i helsekostforretninger

Lav evt. hjemmelavet "æggeerstatning", hvor 1 æg kan erstattes med:

  • 3-4 spsk. hørfrømasse: kog 50 g hørfrø og 6 dl vand i 5-10 min. Pres massen gennem en si og afkøl den
  • 1/2 moden banan kan erstatte ét æg
  • 3 spsk. peanutbutter

Is og yoghurt

  • Is findes både med og uden æg
  • Sorbet er uden æg
  • Yoghurt indeholder ikke æg
  • Koldskål fås både med og uden æg

Chokolade og slik

  • Størstedelen af chokoladen på markedet er æggefrit
  • Slik kan indeholde lecitin fra æg, men dette vil fremgå af varedeklarationen

Alkoholholdige drikke

  • Æggelikør indeholder protein fra æg og kan ikke bruges 

Konsekvenser

At spise ude

Det kan være en udfordring at spise ude, fordi æg indgår i mange færdigprodukter og madretter

  • Vælg enkle retter bestående af uforarbejdede råvarer fx en ret med fisk, kartofler og grøntsager
  • Dessert og kager er som regel et problem, da de hyppigt indeholder æg
  • Hvis du eller dit barn er meget følsomme æggeallergikere, skal der også tages hensyn til risiko for forurening af æg fra andet mad. Faren for forurening af æg fra anden mad er altid til stede

Ernæringsmæssige konsekvenser

  • At æg elimineres fra din eller dit barns kost har kun lille betydning for indtaget af protein, vitaminer og mineraler 

Kost uden æg - skema

Undgå

Vælg i stedet

Drikke:
Likør kan indeholde æg
Drikke:
Alle typer kan bruges
Grød:Grød:
Alle typer kan bruges
Brød:
Brød og rasp kan indeholde æg/være penslet med æg
Brød:
Brød og rasp uden æg
Fedtstof:Fedtstof:
Alle typer kan bruges

Pålæg:
Kogt æg, stegt æg, røræg
Leverpostej, andre postejer samt patéer med æg

Modnede oste som parmesan og manchego (lysozym)
Remoulade, mayonnaise og mayonnaisesalater

Pålæg:
Oste uden lysozym, friskost, pålæg af kød, kylling og fisk
Leverpostej uden æg
Frugtpålæg, syltetøj
Middag:
Æggepaneret kød og fisk
Sammensatte retter med æg, f.eks. gratin, omelet
Supper med æg
Pasta med æg (frisk pasta)
Pandekager
Saucer med æg
Middag:
Kød og fisk i "ren" form
Sammensatte retter uden æg
Karbonader o.l. uden æg
Pasta uden æg (tørret pasta)
Pandekager uden æg
Saucer uden æg
Dessert og andet:
Vafler
Vaniljesauce
Buddinger/fromager
Is med æg
Kager, bagværk penslet med æg
Chokolade med æg
Dessert og andet:
Is uden æg, sorbet
Yoghurt
Frugt
Hjemmebag uden æg
Chokolade uden æg

Opskrifter på mad uden æg

Astma og allergiforeningen har mange opskrifter uden æg.  

Vacciner 

  • Nogle vacciner, fx visse influenzavacciner og rejsevacciner, kan indeholde spor af æg
  • For nogle personer kan æggeallergi have betydning for, hvorvidt de kan blive vaccineret eller ej 
  • Din læge vil vurdere, om du evt. skal henvises til en specialist, hvis det er ønskeligt at få disse vacciner
  • MRF-vaccinen indeholder så små mængder æggeprotein, at der normalt ikke kommer reaktioner på den. Det er dog vigtigt, du/barnet observeres 30 minutter efter vaccination 

Tal med din læge og læs mere på Statens Seruminstitut.

Vil du vide mere?

Kostråd

Tjeklister

Om fødevareallergi og fødevareintolerans

Kilder

Fagmedarbejdere

Lotte Juul

konsulent, diætist, Hjerteforeningen

Niels Küchen

speciallæge for børne- og ungdomsmedicin, specialist for pædiatrisk allergologi og astma, Allergisygdomme, klinik 1, Gentofte Hospital

Bo Christensen

professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen