Fisk, skaldyr og overfølsomhed

Lotte Juul

diætist

Fakta

  • Allergi for fisk skyldes en reaktion på proteinet i fisken
  • Hvis man reagerer allergisk på én type fisk, fx tunfisk, betyder det ikke nødvendigvis, at alle slags fisk skal undgås
  • Hvis man har svær overfølsomhed for fisk, reagerer man på ganske små mængder fisk eller alene på dampen af fisk ved tilberedning

Fødevarer og overfølsomhed

Nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer. Det er typisk helt almindelige fødevarer, der giver anledning til reaktionerne.

Symptomer på fiskeallergi er en allergisk reaktion, som kan komme til udtryk på huden, i øjne, i næse, lunger, mave-tarmsystemet eller hjerte-kar-systemet. Ofte får man reaktion fra flere organsystemer på samme tid.

Det er forskelligt fra person til person, hvor meget der skal til for at udløse en reaktion. Ofte kommer reaktionen i løbet af nogle minutter, men den kan også indtræffe efter et par timer.  

Overfølsomhed opleves som følgende symptomer:

  • Opstår, når du spiser den fødevare, du ikke kan tåle
  • Forsvinder eller bliver mindre, når du undlader at spise fødevaren
  • Symptomerne kommer tilbage, når du spiser fødevaren igen
Overfølsomhed kan inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed (intolerance)
  • Fødevareallergi giver ofte akutte symptomer, som kan være voldsomme, men kan også give forsinkede symptomer
  • Fødevareintolerance udløser ofte langsomme og mindre dramatiske reaktioner

Fiskeallergi

Allergi over for fisk er sjælden. På verdensplan er under 0,2 % af befolkningen allergiske over for fisk, men i Skandinavien er forekomsten højere end på verdensplan.

Der er forskel på fisk. Hvis du reagerer allergisk på én type fisk, fx tunfisk, betyder det ikke, at du nødvendigvis skal undgå alle slags fisk.

Fiskeallergi varer ofte hele livet og ses oftest først fra 2-årsalderen.

Allergistofferne er protein fra fisk. De er varmestabile og ødelægges sjældent af varmebehandling. Nogle gange kan dampen fra fisk der koger, være nok til at udløse et allergianfald hos meget følsomme fiskeallergikere.

Allergi over for skaldyr ses mest hos voksne og sjældent hos børn.

Du kan være allergisk over for både leddyr og bløddyr eller kun en af grupperne.

Skaldyr:

  • Rejer
  • Hummere
  • Jomfruhummere
  • Krebs og krabber 

Skaldyr er også bløddyr som:

  • Blåmuslinger
  • Kammuslinger
  • Østers
  • Blæksprutter
  • Snegle

I sjældne tilfælde kan en husstøv-allergiker udvikle krydsallergi overfor skaldyr. Årsagen er, at kroppen har svært ved at skelne mellem allergener fra husstøvmider og dem fra skaldyr.

Blåmuslinger.

Gode råd ved overfølsomhed over for fisk

Fisk samt leddyr og bløddyr er omfattet af reglen om allergimærkning af fødevarer og skal derfor angives i ingredienslisten, hvis den optræder i fødevaren

Pålæg

Brug ikke fiskepålæg fra fisk du ikke tåler. Vær også opmærksom på, at nogle typer pålæg kan indeholde fisk fx sardelpølse og leverpostej med ansjoser.

Undgå rejeost. Krabbesalat, rejesalat og sushi kan indeholde surimi og dermed fisk. Surimi er fiskekød fra torsk, som anvendes i fiskeprodukter med krabbesmag, fx crabsticks.

Middagsretter

Undlad at spise de fisk eller skaldyr, du ikke tåler. I fiskefars og fiskeboller kan typen af fisk variere. Så vær opmærksom og læs varedeklarationen.

I flere asiatiske retter bruges rejepasta

Sovs og dressinger

Undgå østerssauce, fiskesauce samt andre sovser fremstillet af fisk og skaldyr. Bruges fx som krydderi i mange asiatiske retter.

Ernæringsmæssige konsekvenser

Fisk er en vigtig kilde til flerumættet fedt, blandt andet omega-3 samt vitamin D, selen og jod. 

Når du ikke spiser fisk, skal du spise mere af de flerumættede omega-3 fedtsyrer fra planter fx planteolier, avokado, nødder og frø. Fødevarer fra planteriget indeholder "plante omega-3", det vil sige fedtsyren alfa-linolensyre (ALA). I kroppen kan plante omega-3 omdannes til de langkædede omega-3, som vi kender fra fisk. Vælg fx rapsolie, valnøddeolie, sojaolie, valnødder og chiafrø. Det er vigtigt at variere mellem forskellige plantefedtstoffer, men vælg primært rapsolie. 

Der foreligger ikke nogen anbefaling på at tage kosttilskud med fiskeolie - også selvom du ikke spiser fisk.

Fiskelevertran og fiskeoliekapsler indeholder ikke fiskeprotein, som er den bestanddel, allergikeren reagerer på. Fiskeolie er rent fedt, men kan dog teoretisk set indeholde rester af protein. Hvis du eller dit barn har haft meget stærke reaktioner ved indtag af små mængder fisk, bør man ikke tage fiskelevertran eller fiskeoliekapsler.

Vil du vide mere?

Kostråd 

Tjeklister

Om fødevareallergi og fødevareintolerans

Kilder

Fagmedarbejdere

Lotte Juul

konsulent, diætist, Hjerteforeningen

Bo Christensen

professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen