Hvedeallergi

Niels Küchen

speciallæge

Fakta

  • Abnorm reaktion på hvede eller andre kornsorter
  • Reaktion viser sig oftest i form af hudkløe, rødme, hævelser, besvær med at trække vejret, opkast, diarré og/eller mavesmerter
  • Symptomerne opstår som regel kort efter indtagelse, typisk fra få minutter op til 2 timer
  • Der skelnes mellem hvedeallergi og cøliaki

Fødevareoverfølsomhed

Nogle mennesker reagerer med overfølsomhed, når de spiser bestemte fødevarer. Det er typisk helt almindelige fødevarer, der er årsag til reaktionerne. Hyppigst er det mælk, æg, jordnødder, trænødder, hvede, fisk og skaldyr.

Fødevareoverfølsomhed over for hvede

  • Der hersker meget uvidenhed om forskellen mellem hvedeallergi og cøliaki, og der er misforståelser selv inden for sundhedsvæsenet
  • Allergi over for hvede og andre kornsorter og cøliaki er to forskellige sygdomme
  • Ved fødevareallergi overreager kroppens immunforsvar på fremmede proteiner (allergener)
  • Kroppen reager ved at danne allergi-antistoffet IgE, som retter sig mod de fødevareallergener, du er allergisk overfor

Hvedeallergi

  • Er du allergisk over for hvede, betyder det, at kroppens immunforsvar har dannet IgE antistoffer over for et eller flere hvedeproteiner. Det kan være gluten, men også de andre proteiner der findes i hvede
  • Det er mest almindeligt kun at have allergi over for én kornsort – oftest hvede
  • Men du kan også være allergisk over for rug og i meget sjældne tilfælde over for havre, majs, hirse, ris eller boghvede

Græspollenallergi og hvede

  • Nogle gange får mennesker med græspollenallergi at vide, at allergitesten (fx en blodprøve) viser, at de også har allergi over for hvede og andre kornsorter
  • Det kan skyldes, at proteinerne i græs og hvede ligner hinanden, så de giver det samme testresultat
  • Hvis du ikke oplever symptomer, når du spiser hvede, er der dog ingen grund til at holde diæt

Cøliaki

Cøliaki er en kronisk sygdom, hvor tyndtarmen bliver ødelagt, når du spiser/drikker gluten. Gluten er et protein, der findes i cerealierne hvede, byg og rug.

Ren havre er glutenfri. På grund af forurening ved produktion og transport findes gluten dog ofte også i havre.

Når tyndtarmens slimhinde bliver ødelagt, mindskes optagelsen af næringsstoffer, og dette fører til en mangeltilstand.

Symptomerne er ofte langvarige og kan vise sig ved diarré, vægttab, luft i maven, træthed, mavesmerter, blodmangel og smerter i knoglerne (som følge af vitaminmangel). Har du cøliaki læs venligst her.

Symptomer ved hvedeallergi

  • Ved indtagelse af hvede opstår der en allergisk reaktion med symptomer fra øjne, næse, lunger, hud, mave- og tarmkanalen eller hjerte- og karsystem. Symptomerne kan variere fra kløe i munden, høfeber, nældefeber, vejrtrækningsbesvær/astma, opkastning, diarré eller i værste fald anafylaktisk shock (allergisk shock)
  • Der er oftest symptomer fra to eller flere organer
  • Fødevareallergi giver gennemgående akutte, hurtig opståede symptomer
  • Hvede ser ud til at være den fødevare, som hyppigst er ansvarlig for alvorlige allergiske reaktioner i forbindelse med fysisk anstrengelse, såsom løb
  • Denne særlige form for fødevareallergi kaldes også løber-shock. Symptomer, i nogle tilfælde anafylaksi, udløses kun, hvis personen har indtaget hvedeprodukter inden for få timer før eller efter anstrengelse. Hverken anstrengelse alene eller indtagelse af hvedeprodukter (fx. brød, pasta, pizza) uden anstrengelse udløser symptomer
  • Hos små børn med hvedeallergi kan børneeksem blive værre, hvis de har spist/drukket noget med hvede
  • Nogle spædbørn med hæmmet vækst, opkastninger og diarré har komælks- og/eller hvedeallergi
  • Nogle kan reagere med astma, når de indånder hvedestøv, fx når de bager brød

Hvordan stilles diagnosen?

  • Du bør kontakte din egen læge ved mistanke om overfølsomhed over for mad for at udelukke, at symptomer skyldes en anden sygdom. Udfyld evt. tjekliste (for børn eller voksne)
  • Det kan også værre nyttigt, hvis du fører dagbog over din kost og dine symptomer over en 14 dages periode og viser den til lægen
  • Formålet med undersøgelsen er at be- eller afkræfte diagnosen fødevareallergi samt finde tærsklen for reaktion
  • En korrekt diagnose er også vigtig for at undgå fejlernæring og unødigt besvær i hverdagen, hvis din mistanke er forkert
  • Ved fødevareallergi danner kroppens immunforsvar IgE antistoffer mod bestemte proteiner mod de fødevarer, man ikke kan tåle
  • En allergitest (enten blodprøve eller hudtest, såkaldt priktest) vil vise, om patienten har allergiske IgE antistoffer netop over for det eller de mistænke allergener, som sygehistorien peger på
  • En negativ allergitest taler stærkt imod, at du har allergi overfor det, der testes med

Behandling

  • Den eneste behandling er at undgå den/de fødevare(r), som giver gener
  • Akutte mere alvorlige fødevarereaktioner behandles med antihistamin, binyrebarkhormon og anafylaktisk shock med adrenalin (Epipen, Jextpen)
  • Ved ”løber-shock” anbefales, at du undgår at spise/drikke produkter med hvede 4 timer før og 4 timer efter hård fysisk anstrengelse, fx sport

Kostråd

  • Har du hvedeallergi, er det altid vigtigt at læse varedeklarationen på fødevaren
  • Hvede og andre kornsorter kan være brugt som ingrediens i andre produkter
  • Du er nødt til at læse varedeklaration hver gang, da producenterne kan ændre i sammensætning af varen
  • Hvis du har allergi over for hvede, kan du godt spise fødevarer, der er naturligt fri for gluten, da disse er helt fri for hvedeprotein
  • Du skal dog være opmærksom på glutenfrie specialfremstillede produkter til personer med cøliaki, hvor indholdet af gluten er reduceret
  • I sådanne specialprodukter kan der være ganske minimale mængder af hvedeprotein tilbage, som dog kan være nok til at udløse allergiske symptomer hos en person med hvedeallergi, et eksempel herpå er glutenfri hvedestivelse

Oversigt over fødevarer du skal passe på, hvis du ikke kan tåle hvede eller andre kornsorter:

Morgenmadsprodukter

Mange morgenmadsprodukter indeholder hvede eller havre.

Pålæg

Nogle bagere og slagtere forhandler varer uden fx hvedemel. Også i supermarkedet kan du finde pålægsvarer, også leverpostej, uden hvede.

Du kan desuden bruge kødrester fra middagsmaden, fx kylling, kalkun, kogt skinke eller hamburgerryg. Frugtpålæg, banan i skiver og lignende kan også være alternativer.

Sennep, remoulade og ristede løg kan indeholde hvede.

Brød

Det kan være svært at bage uden hvede, fordi hveden gør bagværket luftigt. Derfor er det nødvendigt at vænne sig til, at brødet bliver anderledes både i udseende og smag end normalt, når man bager med andre kornsorter.

Der findes glutenfri melblandinger af blandt andet ris, boghvede, majs og kartoffelstivelse, hvor melet ikke indeholder hvede, rug, byg eller havre og kan bruges til bagning og madlavning.

Du kan også prøve at erstatte hvedemelet med andre meltyper:

Rismel: 1 dl. hvedemel erstattes af 7/8 dl. rismel

Kartoffelstivelse: 1 dl. hvedemel erstattes af 5/8 dl. kartoffelstivelse

Sojamel og kartoffelstivelse: 1 dl. hvedemel erstattes af 1 dl. sojamel og 1/2 dl. kartoffelstivelse

Majsmel: 1 dl. hvedemel erstattes af 1 dl. majsmel

Ved at supplere med loppefrøskaller (psyllium) bliver brødet mere saftigt og hæver bedre.

Vær opmærksom på, at mange rugbrød indeholder hvede. Især de skiveskårede. Hele rugbrød, som du selv skærer i skiver, kan findes uden hvede.

Hjemmebagt "rugbrød" uden rug kan gøres mere groft ved fx at komme revne, rå gulerødder i dejen. Hvis du tåler hvede, kan du også anvende hele hvedekerner eller knækkede hvedekerner. Savner du den mørke farve, kan der tilsættes brun farin eller blendede udblødte svesker, men begge dele gør brødet sødt.

Rugbrød kan indeholde hvede

Pasta

Pasta er normalt lavet af hvede, men der findes også pasta uden. Den er i stedet lavet af ris-, majs- eller boghvedemel.

Middagsretter

Farsretter, pølser, panerede retter og færdige middagsretter kan indeholde hvede.

Frosne kartoffelprodukter og chips kan indeholde hvede.

Brødcroutoner, som nogle gange bruges oven på salater, indeholder typisk hvede.

Sovs

De fleste almindelige sovse indeholder hvedemel. Hjemmelavet sovs kan jævnes med maizenamel i stedet. Madlavningsfløde indeholder hvedemel.

Kager, slik, chokolade og snacks

Kager og kiks indeholder næsten altid hvedemel.

Hjemmelavede marengs og kokostoppe kan laves uden hvedemel. Honningkage uden hvedemel kan købes.

Der kan være hvedemel i lakrids, vingummi og karameller. Også chokolade kan indeholde kornprodukter, fx hvis der indgår kiks i chokoladen.

En del snacks indeholder hvede.

Øl

Øl er lavet af blandt andet byg. Der findes også hvedeøl.

Kilder

Fagmedarbejdere

Niels Küchen

speciallæge for børne- og ungdomsmedicin, specialist for pædiatrisk allergologi og astma, Allergisygdomme, klinik 1, Gentofte Hospital

Jette Kolding Kristensen

praktiserende læge, professor, ph.d., Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen