Nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer
Krydderier og krydderurter kan give symptomer, hvis man har pollenallergi for bynke eller birk
Vær opmærksom på, at varmebehandling af krydderier kan gøre dem mindre allergene - det vil sige, at du kan tåle dem bedre
Overfølsomhed over for fødevarer
Nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer. Det er typisk helt almindelige fødevarer, der giver anledning til reaktionerne.
For at man kan tale om overfølsomhed over for mad, skal symptomerne
Optræde, når du spiser den fødevare, du ikke kan tåle
Forsvinde eller blive mindre, når du lader være med at spise fødevaren
Komme tilbage, når du spiser fødevaren igen
Overfølsomhed over for mad inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed kaldet intolerans
Fødevareallergi giver ofte akutte symptomer, men kan også give forsinkede reaktioner
Fødevareintolerans udløser ofte langsomme og mindre dramatiske reaktioner. Symptomerne begrænser sig ofte til mave-tarm og bliver aldrig farlige for patienten
Pollenkrydsreagerende krydderier
Krydderier og krydderurter kan give symptomer, hvis du har bynke- eller birkepollenallergi.
Vær opmærksom på blandingskrydderier fx karry kan bestå af 20 forskellige krydderier
Varmebehandlede krydderier er mindre allergene - det vil sige, at du kan tåle dem bedre, når de er blevet stegt, kogt eller bagt, end hvis de var rå/friske
Kurv med krydderurter
Mærkning af fødevarer
Vær opmærksom på, at krydderier og krydderurter i færdigpakkede fødevarer kun skal deklareres med deres navn, hvis de udgør mere end 2 % af varens vægt. Ellers kan producenten nøjes med at deklarere dem under samlebetegnelser, fx "krydderier".
Kun sennep står på listen over fødevarer, som altid skal deklareres.
Pollen i fødevarer fremgår ikke af varedeklarationen.
Ved pollenallergi kan du i sjældne tilfælde få symptomer af at spise eller drikke noget, der indeholder pollen.
Honning kan indeholde pollen. Kamillete (som også krydser med bynkepollen) og nogle helsekostprodukter og naturlægemidler, som fx propolis, kan også indeholde pollen.
Aromastoffer
For nogle aromastoffers vedkommende er der blevet fastsat betingelser for anvendelsen på baggrund af en sundhedsmæssig vurdering. Kun de aromastoffer, der er optaget på EU-listen, må anvendes i eller på fødevarer.
En aroma kan bestå af:
Aromastoffer (kemisk veldefinerede)
Aromapræparater (fx blandinger eller planteekstrakter)
Reaktionsaromaer (fx dele af bouillonterninger)
Røgaromaer
En aroma er ofte sammensat af 10-100 aromastoffer eller aromapræparater, og det er blandingsforholdet mellem de enkelte stoffer eller præparater, der giver en bestemt smag eller duft.
Simple koncentrater af fx kaffe, appelsiner og lignende, der stammer fra egentlige fødevarer, betragtes ikke som aromaer. Røgaromaer er reguleret ved særskilte regler.
Røgaromaer fremstilles af kondenseret røg ved forbrænding af træ. Røgaromaens kvalitet afhænger af, hvilken træsort der anvendes, hvilken metode der anvendes til at frembringe røg, træets vandindhold, samt temperaturen og iltkoncentrationen under røgfremstillingen.
Røgaromaer anvender man til at gendanne røg til røgning af fødevarer, eller også kan man tilføre røgaromaer fødevarer ved fx spray, pensling eller påsmøring.
Røgede fødevarer giver generelt anledning til en vis sundhedsmæssig bekymring, navnlig med hensyn til eventuel forekomst af polycykliske aromatiske hydrocarboner (PAH). Da røgaromaer fremstilles af røg, som "renses", anses det generelt for sundhedsmæssigt mindre problematisk at anvende røgaromaer end traditionel røgning.