Fakta
- De fleste der oplever symptomer, når de spiser nødder, har pollenallergi
- Pollenallergi for birk kan fx udløse en krydsreaktion med fx hasselnød
- Nogle nøddeallergikere tåler nødder i små mængder, når nødderne er varmebehandlet
Nogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer. Det er typisk helt almindelige fødevarer, der giver anledning til reaktionerne.
For at man kan tale om overfølsomhed over for mad, skal symptomerne:
Overfølsomhed over for mad inddeles i fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed (kaldet intolerans)
Hvis du reagerer på én slags nød, betyder det normalvis ikke, at du vil reagere på alle slags nødder. Ved allergi for hasselnød ses der dog ofte reaktion ved valnød.
Nødder, som ofte giver allergiske reaktioner, er:
Jordnød (peanut) er ikke en nød, men en bælgfrugt, se grøntsager og bælgfrugter.
Andre nødder, frø og kerner, som sjældnere giver allergiske reaktioner, er:

De fleste der oplever symptomer, når de spiser nødder, har pollenallergi. Ved pollenallergi kan der være fødevarer, som krydsreagerer med pollen.
Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og proteinerne i nødder.
Ved birkepollenallergi er krydsreaktioner over for hasselnødder meget almindelige, men der ses også krydsreaktioner over for blandt andet mandler, paranødder, pecannød og valnødder.
Nogle nøddeallergikere tåler nødder i små mængder, når de er varmebehandlet, fx hasselnødder på wienerbrød. Andre tåler dem slet ikke.
Visse nødder er underlagt reglen om allergimærkning og skal derfor altid angives på fødevaren. Følgende nødder skal altid deklareres i varedeklarationen; mandel, hasselnød, valnød, cashewnød, pekannød, paranød, pistacienød og macadamianød.
I nogle fødevarer kan der være små rester af nødder, uden at det fremgår som ingrediens på varen. Det kan skyldes, at varen har været i kontakt med nødder under fremstillingsprocessen. Disse varer kan mærkes med "Kan indeholde spor af.."
Når et produkt mærkes med fx "kan indeholde spor af hasselnød", så kan der potentielt være risiko for at du får en allergisk reaktion, hvis du spiser produktet.
Det er dog frivilligt, om fødevareproducenten vælger at mærke varen med "kan være spor af". Slik i løsvægt indeholder ofte spor af nødder.
På færdigindpakket brød, skal der stå på varedeklarationen, hvis brødet indeholder nødder, frø eller kerner. Især mysli indeholder ofte nødder.
Brød og bagværk, som købes hos bageren, på caféer og restauranter har ofte ingen mærkning og kan indeholde forskellige typer nødder og frø. Spørg derfor altid personalet om allergener i deres produkter.
Vær opmærksom på, at mange retter fra fremmede køkkener indeholder nødder. Det gælder fx ofte afrikanske, kinesiske, indonesiske, mexicanske, thailandske og vietnamesiske retter. Også vegetarretter kan indeholde nødder.
Nødder bruges undertiden som drys på salater.
Nødder kan findes i fx:
Marcipan er fremstillet af mandler. Nougat og Nutella indeholder hasselnødder.
Nødder bruges også ofte som pynt på is, kager og wienerbrød.
Makroner og makronfyld kan indeholde marcipan/mandler.
Du kan downloade Sundhedsstyrelsens pjece om Allergi over for korn, jordnødder, nødder og soja. OBS: Pjecen er af ældre dato og ikke opdateret i forhold til gældende lovkrav for næringsdeklaration af allergener. Men pjecen giver gode råd ved denne type allergi.
Fagmedarbejdere
Indhold leveret af