Tilsætningsstoffer og overfølsomhed

Lotte Juul

diætist

Fakta

  • Tilsætningsstoffer (E-numre) er en stor og varieret gruppe af stoffer, som kan tilsættes fødevarer
  • Tilsætningsstoffer er sjældent årsag til allergi og anden overfølsomhed

Tilsætningsstoffer

Tilsætningsstoffer, også kaldet E-numre, er en stor og varieret gruppe af stoffer, som blandt andet tilsættes fødevarer. Et tilsætningsstof tilsættes maden for at forlænge holdbarheden, give en bestemt farve, smag eller for give fødevaren en bestemt konsistens.  

EU-listen

  • Reglerne for anvendelse af tilsætningsstoffer fremgår primært af Europa-Parlamentet og Rådets Forordning nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer. Derudover er der regler for mærkning af tilsætningsstoffer i færdigpakkede fødevarer, specifikationer, nationale regler for nitrit samt regler for godkendelse af tilsætningsstoffer
  • EU-listen over tilsætningsstoffer bliver løbende opdateret. I databasen findes den samlede lovgivning, der ligger til grund for EU-listen (tidligere kaldet Positivlisten)
  • Der er mere information om danske regler for tilsætningsstoffer på Fødevarestyrelsens hjemmeside

    E-numre

    Alle godkendte tilsætningsstoffer har fået tildelt et E-nummer. Når et tilsætningsstof har et E-nummer betyder det, at der er fælles EU-regler for stoffet.

    E-numrene fortæller, hvilken type tilsætningsstof der er tale om fx holdbarhed, farvestof, smagsstof eller konsistens.

    Hovedreglen er:

    • E-nr. 100-199: Farvestoffer, som primært findes i slik, is, sodavand og desserter.
    • E-nr. 200-299: Konserveringsstoffer, som forlænger holdbarheden
    • E-nr. 300-399: Antioxidanter, tilsættes for at undgå harskning af fedt og olier
    • E-nr. 400-499: Konsistensmidler fx arabisk gummi
    • E-nr. 500-530: Salte, syrer og baser – bruges fx som hævemidler i bagværk, som antiklumpningsmidler og til at regulere surhedsgraden
    • E-nr. 535-573: Antiklumpningsmidler – mindsker pulverprodukters tendens til at klumpe sammen
    • E-nr. 620-640: Smagsforstærkere fx det tredje krydderi
    • E-nr. 901-914: Overfladebehandlingsmidler – giver fødevarer en blank overflade eller et beskyttende lag, som enten kan være konserverende (mugdræbende) eller mere mekanisk, som en slags spiselig emballage, der beskytter overfladen mod stød og slag
    • E-nr. 950-967: Sødestoffer giver smag
    • E-nr. 920-1414: Andet – tilsætningsstoffer, der påvirker fødevarernes konsistens, fx ved at blødgøre dem
    • E-nr. 1200: Fyldemidler – får fødevarer til at fylde mere uden at øge deres energiindhold, bruges normalt sammen med kunstige sødestoffer

    Forekomst af overfølsomhed

    Tilsætningsstoffer er sjældent årsag til allergi og anden overfølsomhed

    • Allergi udløses af helt almindelige fødevarer, fx mælk, æg, fisk og nødder
    • Overfølsomhed overfor tilsætningsstoffer hos børn og voksne er mindre end 1 % 

    Eksempler på tilsætningsstoffer der kan være reaktioner knyttet til:

    Farvestoffer:   

    • Carminer er et naturligt farvestof, der udvindes fra et insekt. Allergi udløses af de små rester af protein fra insektet. Carminer bruges både i mad og i kosmetik, fx i rouge, øjenskygge og læbestift. Carminer er tilladt i de fødevarer, der må farves.
    • Azofarverne gul, orange og rød kan udløse allergiske reaktioner

    Konserveringsmidler:

    • Benzoesyre og benzoater er kemisk meget ens. Ved overfølsomhed over for et af stofferne, vil der også være overfølsomhed over for de andre. Dette gælder sandsynligvis også parahydroxybenzoater.
    • Sorbinsyre og sorbater er også kemisk ens. Ved overfølsomhed over for sorbinsyre, vil der også være overfølsomhed også over for sorbater.
    • For svovldioxid og sulfitter gælder det samme. Det er derimod muligt, at sulfit ikke tåles, mens andre konserveringsstoffer, fx benzoesyre tåles

    Sødestoffer

    • Der forbindes ikke allergi eller overfølsomhed med sødestoffer

    Konsistensmidler

    • Der forbindes normalvis ikke allergi eller overfølsomhed med konsistensmidler.
    • Der er dog set allergi overfor fx guargummi og arabisk gummi, i tilfælde med længere tids arbejde med stofferne, hvor stofferne er indåndet som støv

    Antioxidant

    • Antioxidanten lecithin kan være fremstillet fra æg eller soja. Hvis lecithin er fremstillet fra æg eller soja, skal det fremgå af næringsdeklarationen

    Vil du vide mere?

    Kostråd

    Tjeklister

    Om fødevareallergi og fødevareintolerans

    Kilder

    Fagmedarbejdere

    Lotte Juul

    konsulent, diætist, Hjerteforeningen

    Bo Christensen

    professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

    Indhold leveret af

    Patienthåndbogen

    Patienthåndbogen

    Kristianiagade 12

    2100 København Ø

    DisclaimerPatienthåndbogen