Kostråd ved MS (multiple sklerose)

Lotte Juul

diætist

Fakta

  • Der er ikke videnskabeligt belæg for, at multipel sklerose (MS) kan behandles eller forebygges med en speciel diæt
  • Ved MS anbefales almindelig sund og varieret kost baseret på De officielle Kostråd
  • En sund og variere kost kan give energi og livskvalitet til personer med MS

Special diæt til MS-patienter?

Der er ikke noget videnskabeligt belæg for, at en specialkost eller særlig diæt er gavnlig til forebyggelse eller behandling af multipel sklerose (MS).

En række specielle diæter har været afprøvet hos personer med MS. Disse diæter har ikke haft betydning for sygdomsforløbet. Personer med MS har derfor ikke gavn af at følge specielle kostråd eller diæter.

MS-personer anbefales ikke at følge restriktive diæter, da en restriktiv kost tværtimod kan betyde underernæring eller fejlernæring med mangel på vigtige vitaminer og mineraler. Desuden med tab af muskelmasse og nedsat funktionsevne til følge. 

Sund kost anbefales til personer med MS. Den samme sunde kost som anbefales til den øvrige befolkning. 

Følg de officielle kostråd

Status er derfor, at personer med MS anbefales at følge en varieret kost baseret på "De officielle kostråd". De officielle kostråd lyder, som følger:

  1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  2. Spis flere grøntsager og frugter
  3. Spis mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk
  4. Spis mad med fuldkorn
  5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  6. Spis mindre af det salte, det søde og det fede
  7. Sluk tørsten i vand

Kost ved MS anbefales derfor at være rig på fisk, fuldkorn, frugt og grønt. Fedtstoffet skal primært komme fra planteriget samt fra fisk og i mindre grad fra animalske produkter. 

Få nok D-vitamin

Der har været stort fokus på D-vitamin hos personer med MS, men undersøgelser med ekstra D-vitamin har desværre været uden tegn på effekt på sygdomsforløbet. Det er dog vigtigt at sikre, at du ikke mangler D-vitamin, da knogleskørhed hyppigt ses hos personer med MS.

Tilskud med D-vitamin anbefales i vinterhalvåret (oktober-april).

Hvis du har D-vitaminmangel, bør du supplere med D-vitaminholdige fødevarer (fed fisk) og tage ekstra D-vitamintilskud.

Tal med din egen læge om vitamintilskud samt hvorvidt du skal have målt dit D-vitaminindhold i blodet. 

Vil du vide mere?

Kilder

Fagmedarbejdere

Lotte Juul

konsulent, diætist, Hjerteforeningen

Bo Christensen

professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen