Kost ved urinsyregigt

Lotte Juul

diætist

Fakta

  • Spis efter De officielle Kostråd
  • Sund vægt
  • Mindre alkohol

Hvad er puriner og urinsyregigt?

Urinsyregigt er en tilstand, hvor der er for meget urinsyre i blodet. Urinsyre produceres, når puriner nedbrydes. 

Puriner er vigtige bestanddele i celler og er især nødvendige i cellernes gener. Når celler dør, omdannes puriner til urinsyre. Urinsyre er et affaldsstof, som udskilles via nyrerne.

Normalt er der balance, når kroppen danner og udskiller urinsyre i kroppen. Hos mere end 90 % af patienter med urinsyregigt, skyldes det, at nyrerne ikke udskiller urinsyre effektivt nok.

Størstedelen af blodets puriner fra nedbrydning af kroppens egne celler og en mindre del fra den mad vi spiser. 

Hvordan kan jeg forebygge anfald af urinsyregigt?

Urinsyregigt kan skyldes dine gener eller være en følge af andre sygdomme. Forhøjet urinsyre ses f.eks. hyppigere hos personer med type 2 diabetes, overvægt, forhøjet blodtryk, nedsat nyrefunktion samt forhøjet kolesterol og forhøjet triglycerid.

Den primære årsag til forhøjet urinsyre er nedsat udskillelse via nyrerne. Forskellige slags medicin, som f.eks. vanddrivende og blodtryksmedicin kan øge urinsyren og dermed fremprovokere et anfald.

Tidligere troede man også, at bestemte fødevarer øgede urinsyren. Flere undersøgelser tyder dog på, at forhøjet urinsyre ikke skyldes, at man har spist bestemte fødevarer.

Ved urinsyregigt er der en øget risiko for forhøjet blodtryk, diabetes og hjertesygdomme. Derfor tilrådes en forebyggende kost, som følger De officielle Kostråd:

  1. Spis efter De officielle Kostråd
  2. Sund vægt 
  3. Drik vand og begræns alkohol

1. Spis efter De officielle kostråd

Der har gennem tiden været flere forskellige kostråd i forbindelse med urinsyregigt, men rådene har ikke rod i videnskaben.

I dag anbefales en sund og varieret kost svarende til De officielle Kostråd.

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød - vælg fisk og bælgfrugter
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det salte, søde og fede

Nogle personer oplever, at bestemte fødevarer udløser anfald. Har du denne oplevelse, skal du selvfølgelig undgå eller begrænse indtaget heraf.

2. Sund vægt

Overvægt er forbundet med øget risiko for anfald af urinsyregigt. At bevare eller opnå en normal vægt er derfor en vej til at nedsætte din risiko for anfald.

Er du overvægtig, vil det være gavnligt med et vægttab. Vær dog opmærksom på, at et hurtigt vægttab vil nedbryde kroppens muskler og øge mængden af urinsyre i blodet.

Ønsker du at tabe dig i vægt, anbefales et langsomt vægttab, således at muskelmassen så vidt muligt bibeholdes. Gå efter et ugentligt vægttab på cirka ½ kg.

3. Begræns dit indtag af alkohol

Alkohol i større mængder øger din risiko for anfald. Begræns derfor øl, vin og spiritus og hold dig til Sundhedsstyrelsens anbefaling på maksimalt 10 genstande per uge og højest 4 genstande per dag. Vær opmærksom på at nogle personer med urinsyregigt tåler langt mindre alkohol. 

Drik godt med væske, og sluk tørsten i postevand. Skru ned for indtaget af søde drikke til max ½ liter om ugen og erstat med vand. Drik mindst 1,5-2 liter væske dagligt og gerne mere, hvis du sveder meget ved fysisk aktivitet eller varme forhold. Drik også gerne te og kaffe. 

  

Glas med vand. Drik godt med væske, og sluk tørsten i postevand.

Hvad gør jeg ved akut anfald af urinsyregigt? 

Det er vigtigt at komme i medicinsk behandling, og især smertelindrende behandling.

Vær opmærksom på, at grapefrugtjuice ikke må indtages ved brug af medicinpræparatet colchicin, da grapefrugt øger virkningen af medicinen. 

Vil du vide mere?

Kilder

Fagmedarbejdere

Lotte Juul

konsulent, diætist, Hjerteforeningen

Bo Christensen

professor, ph.d., praktiserende læge, Institut for Folkesundhed - Almen Medicin, Aarhus Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen