Kulhydrattælling ved type 1 diabetes

Thomas Almdal

speciallæge

Fakta

  • Kulhydrattælling er en metode, hvorved en person med type 1 diabetes lærer at vurdere. hvor meget kulhydrat der er i et måltid
  • Man kan derefter beregne
    • Hvilken dosis hurtigvirkende insulin, der er behov for at tage til et måltid
    • Hvor meget ekstra insulin man skal tage, hvis blodsukkeret ligger højere end ønsket før et måltid  

Hvad er kulhydrattælling?

Når personer uden diabetes spiser et måltid, laver bugspytkirtlen mere insulin. Dette sikrer, blodsukkeret kun stiger beskedent, typisk op til højest 8 mmol/l. Efter 2 -3 timer er blodsukkeret tilbage til den værdi, som det havde før måltidet, typisk omkring 5.

Det er maden/måltidets indhold af kulhydrater der afgør, hvor meget blodsukkeret stiger, og dermed også hvor meget ekstra insulin, bugspytkirtlen skal lave.

Hos en person med type 1 diabetes kan bugspytkirtlen ikke producere insulin. Personen er derfor afhængig af at få tilført insulin som indsprøjtninger. Insulinen gives dels som langtidsvirkende insulin og dels som hurtigvirkende insulin til måltiderne:

  • Formålet med det langtidsvirkende insulin er at sikre, at blodsukkeret mellem måltider og om natten er på et niveau på 4 - 7 mmol/l
  • Formålet med det hurtigvirkende insulin er at sikre, at blodsukkeret stiger til maks. 8 - 10 mmol/l i relation til måltiderne. Læs mere om insulinbehandling ved type 1 diabetes

Hvis en person med diabetes skal have mulighed for at spise måltider med varierende mængder, er der også behov for, at personen kan justere dosis af hurtigvirkende insulin.

Hvad bruges kulhydrattælling til?

Kulhydrattælling er en metode, hvor personen med diabetes lærer at vurdere visuelt, hvor meget kulhydrat der er i et måltid. Man kan derefter beregne, hvor meget hurtigvirkende insulin man skal tage. De centrale begreber i kulhydrattælling er:

  • Kulhydrat-ratio, som er den mængde kulhydrat, der dækkes af 1 IE måltidsinsulin
  • Insulin følsomhed, som er hvor meget blodsukkeret falder, når der uafhængigt af måltid gives 1 enhed insulin. Insulin følsomhed bruges, hvis blodsukkeret før et måltid er højere end ønskelig, fx 8 hvor det ønskelig er 6 mmol/l.
  • Målblodsukker, som er det niveau som blodsukkeret ideelt bør ligge på før næste måltid, typisk 5 - 6 mmol/l.

Personer med type 1 diabetes, der anvender insulinpumpe, uddannes altid i kulhydrattælling. Metoden kan imidlertid også bruges til personer som er i pen behandling. Personer som begynder at bruge kulhydrattælling, kan forvente at få bedre kontrol af blodsukkeret i form af både færre høje og lave blodsukre.

Hvordan forbereder jeg mig?

Hvis du ønsker at vide mere om kulhydrattælling, skal du tage det op med det ambulatorie/hospital, hvor du får kontrolleret din type 1 diabetes. Her vil man kunne fortæller dig mere om metoden. Du vil kunne blive uddannet i at anvende metoden og kan også får vejledning i, hvilke forskellige tekniske hjælpemidler der findes, fx apps  som kan beregne den insulin mængde, du konkret skal tage. 

Hvis du vil vide mere

Kilder

Fagmedarbejdere

Thomas Almdal

overlæge, dr. med., Endokrinologisk klinik PE, Rigshospitalet

Jette Kolding Kristensen

praktiserende læge, professor, ph.d., Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen