Brucellose forårsages af Brucella-bakterien og er en infektionssygdom hos kvæg, geder, får og kameler, som kan overføres til mennesker
Bakterien overføres især ved at indtage ikke-pasteuriserede mælkeprodukter fra smittede dyr
Brucellose er udbredt i tropiske/subtropiske områder, og forekommer kun som importerede tilfælde i Danmark
Symptomer er feber, svedeture, alment sygdomsfølelse, træthed og vægttab
Infektionen kræver langvarig behandling med flere forskellige slags antibiotika
Hvad er brucellose?
Brucellose er en infektion hos dyr, som kan overføres til mennesker. Sygdommen forekommer hos kvæg, geder, får og svin.
Brucellose kaldes også Maltafeber eller Undulansfeber (svingefeber). I Danmark har tilstanden tidligere heddet kalvekastningsfeber.
Hvad er symptomerne på brucellose?
Sygdommen har som regel en snigende start:
Man føler sig alment syg og meget træt
Vægttab
Feber
Svedeture
Smerter i musklerne og i de store led
Nogle gange kan tilstanden starte akut, hvor man får feber, kulderystelser og svedeture. Kan principielt ramme alle organsystemer - oftest knogler, lunger, bitestikler, lever, hjernehinder, infektion i hjerteklap, hud.
Sygdommen kan blive kronisk, hvor man har perioder med normal temperatur mellem episoderne med feber. Symptomerne kan vare ved i årevis.
Hvordan stilles diagnosen?
Hvis man har indtaget upasteuriserede mælkeprodukter i tropiske eller subtropiske områder og har ovenstående symptomer, kan lægen få mistanke om brucellose.
Som regel vil lægens undersøgelse af patienten, bortset fra feberen, være normal. Hos nogle kan der dog være forstørrede lymfeknuder og forstørret milt, som ses hos cirka halvdelen af personer med brucellose. Man kan også få hævede led.
En sikker diagnose kan stilles på grundlag af bakterieprøver og blodprøver. Bakterien vokser langsomt, og man skal ofte vente længe på svar fra prøverne.
Hvorfor får man brucellose?
Sygdommen skyldes bakterier af arten Brucella. Bakterien overføres ved, at man indtager upasteuriserede mælkeprodukter som mælk og bløde oste. Sygdommen kan også smitte direkte ved kontakt med kvæg, geder, får og svin. Dette gælder for bønder, slagtere og dyrlæger i lande, hvor brucellose forekommer.
Smitte fra menneske til menneske forekommer ikke.
I de fleste tilfælde opstår symptomerne mellem 2 og 8 uger efter, at man er blevet smittet.
Oversigt over smittevejen ved infektion af brucella-bakterien
Hvordan behandler man brucellose?
Behandling med flere forskellige antibiotika i længere tid, typisk 45 dage. Målet med behandlingen er at udrydde bakterien.
Hvordan undgår jeg at få eller forværre brucellose?
Undgå at indtage upasteuriserede mælkeprodukter i lande, hvor brucellose forekommer.
Hvornår skal jeg søge hjælp?
Hvis du får langvarig og tilbagevendende feber efter at have indtaget upasteuriserede mælkeprodukter i lande, hvor brucellose forekommer.
Hvordan udvikler sygdommen sig?
Sygdommen kan have et kronisk, svingende forløb, men prognosen er som regel god. Man regner med, at en del tilfælde af brucellose slet ikke opdages og går over af sig selv.
I sjældne tilfælde kan bakterierne sprede sig til andre organer i kroppen. De mest almindelige komplikationer er