Cøliaki, hvad sker i tarmen?

coaeliaki-hvad-sker-i-tarmen

Tegningen viser, hvad der sker i tarmen hos en person med eller uden cøliaki, når de spiser fødevarer med gluten-indhold.

Tyndtarmens indvendige slimhinde er beklædt en mængde små fimrehår (tarmvilli). Det er igennem den derved meget store overflade, at man optager næringsstoffer fra fødevarer fordøjet i tarmen. Tarmvilli er vigtige, fordi de små fimrehår gør slimhindens overflade væsentligt større, end hvis den blot var flad og glat. Fimrehårene sørger altså for, at man bedre kan optage næringsstofferne i tyndtarmen.

Når vi spiser fødevarer med gluten, optager slimhinden i tyndtarmen glutenproteinerne. I tarmen hos personer uden cøliaki (billede A) skaber dette ingen problemer. Men hos personer med cøliaki (billede B) opfatter kroppen gluten-stofferne som ”fremmede”. Derfor starter kroppens immunforsvar en betændelsesproces i tyndtarmens slimhinde for at afstøde glutenpartiklerne.

Betændelsestilstanden nedbryder og ødelægger samtidigt laget af tarmvilli i tyndtarmen, hvilket kaldes villusatrofi. Da tarmvilli er vigtige for at øge overfladearealet for at kunne optage næring fra tarmen, får personer med cøliaki derfor sværere ved at optage næringsstofferne i føden. Når optagelsen af næring i tarmen forstyrres, kan man få diarré og andre symptomer fra maveregionen, mangelsygdomme, og man taber sig utilsigtet i vægt.

Ved cøliaki er det altså kroppens eget immunforsvar, der på grund af gluten går til angreb på tyndtarmen og ødelægger tarmvilli.

Vil du vide mere?

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen