Cøliaki, hvad sker i tarmen?
Tegningen viser, hvad der sker i tarmen hos en person med eller uden cøliaki, når de spiser fødevarer med gluten-indhold.
Tyndtarmens indvendige slimhinde er beklædt en mængde små fimrehår (tarmvilli). Det er igennem den derved meget store overflade, at man optager næringsstoffer fra fødevarer fordøjet i tarmen. Tarmvilli er vigtige, fordi de små fimrehår gør slimhindens overflade væsentligt større, end hvis den blot var flad og glat. Fimrehårene sørger altså for, at man bedre kan optage næringsstofferne i tyndtarmen.
Når vi spiser fødevarer med gluten, optager slimhinden i tyndtarmen glutenproteinerne. I tarmen hos personer uden cøliaki (billede A) skaber dette ingen problemer. Men hos personer med cøliaki (billede B) opfatter kroppen gluten-stofferne som ”fremmede”. Derfor starter kroppens immunforsvar en betændelsesproces i tyndtarmens slimhinde for at afstøde glutenpartiklerne.
Betændelsestilstanden nedbryder og ødelægger samtidigt laget af tarmvilli i tyndtarmen, hvilket kaldes villusatrofi. Da tarmvilli er vigtige for at øge overfladearealet for at kunne optage næring fra tarmen, får personer med cøliaki derfor sværere ved at optage næringsstofferne i føden. Når optagelsen af næring i tarmen forstyrres, kan man få diarré og andre symptomer fra maveregionen, mangelsygdomme, og man taber sig utilsigtet i vægt.
Ved cøliaki er det altså kroppens eget immunforsvar, der på grund af gluten går til angreb på tyndtarmen og ødelægger tarmvilli.
Vil du vide mere?
Indhold leveret af