Cøliaki er en betændelsestilstand i tyndtarmen, der udløses af proteinet gluten
Årsagerne til cøliaki er kun delvist afklaret
Der ser ud til at være en sammenhæng mellem cøliaki og andre sygdomme
Gluten er et protein, som findes i en række forskellige kornsorter og andre madvarer
Hvad sker der i tarmen ved cøliaki?
Cøliaki er en sygdom, som rammer den inderste del af tyndtarmen ind mod hulrummet i tarmen. Tilstanden skyldes, at kroppens immunforsvar starter en betændelsestilstand i tarmens slimhinde, som nedbryder og ødelægger laget af fimrehår i tyndtarmen - de såkaldte tarmvilli.
Tarmvillis funktion er at optage næringsstoffer fra maden ved at øge tarmens samlede overflade ganske betydeligt. Ved cøliaki vil optagelsen af visse næringsstoffer derfor blive mindsket. Dette gælder blandt andet fedtstoffer og fedtløselige vitaminer, calcium, jern og vitaminerne B12 og folat.
Årsager til cøliaki
Årsagen til angrebet fra immunforsvaret er kun delvist afklaret. Men forhold som arv og miljø har betydning. Nogle begynder at få symptomer som børn, andre først som voksne. Det viser sig, at omkring 10 % af dem, som har cøliaki, har nære slægtninge, der også har fået påvist sygdommen.
Hos enæggede tvillinger vil cøliaki i 70-80 % af tilfældene forekomme hos begge. Forskerne mener, at det er en kombination af flere gener, som disponerer for cøliaki - blandt andet generne benævnt HLA DQ2 og HLA DQ8. Hovedparten i befolkningen med HLA DQ2 eller DQ8 har imidlertid ikke cøliaki. Påvisning af HLA DQ2 eller DQ8 foretages i en blodprøve.
Måske spiller også infektioner med endnu ukendte bakterier eller vira en vigtig rolle for at udløse sygdommen.
Cøliaki og sammenhæng med andre sygdomme
Der ser ud til at være en sammenhæng mellem cøliaki og andre sygdomme. Cøliaki forekommer hyppigere hos personer, som samtidig har:
Det, som man med sikkerhed ved, er, at immunforsvaret blandt disse personer reagerer på en abnorm måde. Ødelæggelsen sker nemlig, når tarmens slimhinde kommer i kontakt med gluten. Dette er et protein, som findes i en række forskellige kornsorter og madvarer.
Hvis personer med cøliaki undgår at spise mad, der indeholder gluten, genopbygges tarmvilli relativt hurtigt.
I hvilke madvarer findes gluten?
Gluten er et protein, som findes i en række kornsorter. Hvede, byg og rug indeholder således meget gluten. Det er omstridt, om indholdet af gluten i havre har betydning eller ej.
Udover korn og kornprodukter kan der findes rester af gluten i en lang række andre madvarer. Dette kan blandt andet være i visse mejeriprodukter, f.eks. is, ost og yoghurt. Der kan også være gluten i chokolade, slik og kakao.
En række halvfærdige middagsprodukter som pizza, pølser, supper, saucer og spaghetti indeholder ofte gluten. Der kan være gluten i blandt andet ketchup, sennep, tomatpuré, peanutsmør og salatdressinger.
En lang række andre madvarer kan også indeholde gluten. Man kan dog ofte tåle små mængder af gluten uden problemer.