Hvordan behandles cøliaki?
Gluten kan udløse sygdommen cøliaki, som medfører skade på slimhinden i tyndtarmen. Når gluten fjernes fra kosten, opheler slimhinden sædvanligvis. Den eneste effektive behandling af cøliaki er derfor en kost, der er fuldstændigt fri for gluten.
Så længe du er omhyggelig med at spise en glutenfri kost, kommer sygdommen ikke igen. Nogle personer med cøliaki kan imidlertid have vedvarende problemer, som bør håndteres af læger med speciel indsigt i cøliaki.
Hvis du får mangeltilstande som følge af cøliaki, skal du måske have tilskud af vitaminer eller mineraler. Mange mennesker med cøliaki bør i starten få ekstra tilskud af:
- Jern
- Kalcium
- Magnesium
- Zink
- Folinsyre
- B-12-vitamin og de fedtopløselige vitaminer A,D,E og K, hvis de får påvist mangel på disse næringsstoffer
Den første tid kan det af og til være en god ide at spise en fedtfattig og evt. laktosebegrænset (mælkesukkerbegrænset) kost.
Hvis du har haft langvarig diarré på grund af cøliaki, kan du reagere på laktose (mælkesukker) og blive dårlig af mælk. Hvis dette er tilfældet, skal du spise en laktosefri kost i ca. 1-3 måneder efter, at diagnosen er stillet.
Hvordan skal jeg overholde en glutenfri diæt?
Nogle personer med cøliaki får kraftige symptomer, selv efter at de har indtaget ret små mængder af gluten. Andre kan spise gluten uden at mærke noget ubehag. Uanset dette bliver slimhinden i tyndtarmen og fimrehårene i tarmen (tarmvilli) alligevel skadet. Det er derfor meget vigtigt, at du ikke spiser mad, som indeholder gluten.
At undgå gluten fuldstændigt kan være meget vanskeligt, da gluten findes i flere almindelige madvarer. Du skal derfor sætte dig nøje ind i, hvilke madvarer der indeholder gluten, og hvilke der ikke gør det. Du bør altid tale med en klinisk diætist om dette.
Gluten er et protein, som findes i en række kornsorter. Hvede, byg og rug indeholder meget gluten. Havre har en anden sammensætning af aminosyrer end hvede, byg og rug. Undersøgelser har vist, at personer med cøliaki som oftest tåler havre. Man bør anvende ren havre, da almindelig havre kan være "forurenet" med andre kornsorter ved forarbejdningen.
Udover korn og kornprodukter kan der være rester af gluten i mange andre fødevarer. Dette kan blandt andet være i nogle mejeriprodukter, f.eks. is, ost og yoghurt. Der kan også være gluten i chokolade, slik og kakao.
En række halvfærdige middagsprodukter som pizza, pølser, supper, saucer og spaghetti indeholder ofte gluten. Der kan endvidere være gluten i blandt andet ketchup, sennep, tomatpuré, peanutsmør og salatdressinger. Flere andre fødevarer indeholder også gluten.
Gluten-mærkning af madvarer
Der findes et EU-regelsæt for glutenfri produkter:
- "Glutenfri": Må maksimalt indeholde 20 mg gluten pr. kg - men bør ikke indeholde gluten overhovedet. Kategorien omfatter både glutenfri og naturlig glutenfri fødevarer, som efter de nye regler begge skal betegnes "glutenfri"
- "Meget lavt indhold af gluten": Må maksimalt indeholde 100 mg gluten pr. kg
Almindelige fødevarer, som mærkes "glutenfri", må således maksimalt indeholde 20 mg gluten pr. kg.
Almindelige fødevarer kan mærkes "glutenfri" forudsat, at mærkningen og dennes nærmere udformning ikke vildleder køberen til at tro, at den pågældende fødevare har særlige egenskaber, når alle lignende fødevarer har samme egenskaber (jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 828/2014 af 30. juli 2014 om kravene vedrørende information til forbrugerne om fravær eller reduceret forekomst af gluten i fødevarer).
Øvrige fødevarer bestemt til særlig ernæring må maksimalt indeholde 20 mg gluten pr. kg. Dette kan være fødevarer som f.eks. laktosefri produkter eller produkter til særlige medicinske formål, der på grund af deres sammensætning også lever op til de særlige kostbehov, som personer med glutenintolerans har. Disse fødevarer kan mærkes "glutenfri", såfremt indholdet ikke overstiger 20 mg pr. kg i den fødevare, som sælges til forbrugeren.
Øvrige fødevarer bestemt til særlig ernæring vil i henhold til de nye regler ikke kunne mærkes med "meget lavt indhold af gluten".
Brød og kornblandinger
Glutenfrie melblandinger varierer i smag og sammensætning. Tal med din læge eller diætist om, hvilken type der passer bedst til dig. Eksempler på meltyper, som naturligt er fri for gluten, er
- Majsmel
- Rismel
- Boghvedemel
- Soyamel
- Kartoffelmel
- Johannesbrødkernemel
- Maizenamel (Maizena)
En del andre kornprodukter og frø er også glutenfrie, blandt andet
- Hirse
- Ren havre
- Sukkerroefiber
- Linsefrø
- Kartoffelfiber
- Fiberdrys
- Fiberhusk
- Sesamfrø
- Solsikkefrø
- Valmuefrø
- Tapioka
- Quinoa
- Arrowrod
- Sago
- Polentagryn
Glutenfrie melblandinger fås i helsekost- og i de fleste butikker med dagligvarer Hvis der er et dårligt udvalg af glutenfrie varer i dit lokale område, er det også muligt at bestille disse varer direkte fra en importør eller webbutik.
Det er muligt at bestille glutenfrit brød hos enkelte bagerier. Der findes glutenfrit knækbrød på markedet, både med og uden mælk, samt pasta, kiks og kager.
Af morgenmadsblandinger kan specielle ris, cornflakes eller glutenfrie müesli anvendes.
Hel- og halvfabrikeret mad/færdigmad
Madvaren indeholder gluten, hvis følgende betegnelser eksempelvis står opført i ingredienslisten (alfabetisk rækkefølge): buy, dinkel, durumhvede, gluten, havregryn, havremel, hvede, kavring, klid, makaroni, nudler, pasta, rug, sammalt hvede, semulegryn, spaghetti, spelt, triticale.
Nogle personer bør være opmærksomme på hvedestivelse, rasp og "vegetabilsk protein", som kan indeholde gluten. Der er imidlertid regler for brug af samlebetegnelser som rasp, stivelse m.m. Fælles for alle er, at såfremt kilden kommer fra hvede skal dette tydeligt fremgå. Hvis en vare kun nævner stivelse, skal denne være lavet af andet end hvede. Gældende regler for "glutenfri hvedestivelse" er: maksimum 0,3 g protein/100 g stivelse. Almindelig hvedestivelse kan derfor være højere end 0,3 g protein/100 g stivelse.
En fødevare kan benytte betegnelsen "glutenfri" eller "meget lavt indhold af gluten", på trods af at denne indeholder eksempelvis "hvedestivelse eller lignende", såfremt den samlede vare overholder de gældende regler (maksimum 20 mg gluten/kg for glutenfri og maksimum 100 mg gluten for "meget lavt indehold af gluten").
At spise ude
Hvedemel indgår i rigtigt mange produkter og madretter. Det bedste er at undgå sammensatte produkter/retter - og hellere vælge råvarer. Vær specielt opmærksom, når du eller dit barn skal spise mad ude på café eller restaurant.
Efter gældende regler skal sælger informere forbrugere omkring allergener. De kan dog selv bestemme, om dette skal ske på skrift eller mundtligt. Derfor skal man som forbruger kunne få oplyst, hvilke varer/mad/retter der indeholder bestemte allergener.
Til måltider med brød, som spises ude, er det en god ide at medbringe sit eget brød. Ved rejser eller langvarige besøg skal du også tænke på mulighed for at opbevare din medbragte mad (fryser).
Betydning for ernæringen
Ved en rigtig sammensat glutenfri kost med brug af glutenfrit brød er det muligt at opnå et indhold af vitaminer, som er tilfredsstillende. Man bør dog supplere med et dagligt tilskud af multivitamin.
Indtaget af fiber kan dog blive for lav. Du kan øge dit indtag af fibre ved at spise mere frugt og grøntsager samt havregryn, der er fri for gluten. Glutenfri havregryn indeholder meget gavnlige b-glutaner (kostfibre) samt andre mikronæringsstoffer, som med fordel kan indgå i kosten (det er kun særdeles få og meget særligt følsomme personer, som ikke vil kunne inkludere fødevarer med et indehold af op til 20 mg gluten/kg vare).
Det er ikke usædvanligt at have dårlig jernstatus, når diagnosen cøliaki stilles. Behov for tilskud af jern og måske andre mineraler skal vurderes af læge og en klinisk diætist.
Ingrediensliste af kost uden indhold af gluten
Husk at læse ingredienslisten hver gang du køber en fødevare. Skaf information om indholdet i madvarer, som ikke har ingrediensliste.
Her er nogle eksempler på mad, som du bør undgå - og hvad du kan spise i stedet.
Undgå | Vælg i stedet |
| Drikke: øl | Drikke: Alle andre drikke kan indtages |
| Grød: Hvede, byg, rug, almindelig havre og kornblanding | Grød: Ris-, majs- eller hirsegrød, ren renset havre |
Brød: Almindeligt brød,
knækbrød,
fladbrød | Brød: Glutenfrit brød (se egen liste, glutenfrit mel)
Glutenfrit knækbrød |
| Kornblanding: Müesli | Kornblanding: Glutenfri müesli, speciel cornflakes, puffet ris |
| Spisefedt: - | Spisefedt: Alle typer kan bruges |
| Pålæg: Leverpostej | Pålæg: Leverpostej uden hvedemel |
Middag: Panerede produkter af kød og fisk
Sammensatte produkter/retter af kød og fisk med hvedemel
spaghetti, makaroni
pizza, pandekager
jævnede saucer og supper | Middag: Kød og fisk i "ren" form
Sammensatte produkter/retter af kød og fisk med maizena, kartoffelmel eller glutenfri mel
glutenfri spaghetti, glutenfri makaroni
glutenfri pizza, glutenfri pandekager
saucer og supper jævnet med maizena, kartoffelmel eller glutenfrit mel |
Dessert og andet: Kager, vafler, boller isvafler müesli-yoghurt
kiks
kiks-chokolade
lakrids med hvedemel
konfekt med fyld som indeholder gluten | Dessert og andet: Bagværk af glutenfrit mel
Is uden vafler eller med glutenfri isvafler
yoghurt uden müesli
riskiks og anden glutenfri kiks
mælkechokolade og anden chokolade uden kiks
lakrids uden hvedemel |
Hvad angår "flydende margarine" er de fleste i orden - men i nogle tilfælde kan de indeholde gluten. Derfor bør man læse varedeklarationen samt holde sig for øje, at indholdet kan ændre sig.
Kan cøliaki behandles med medicin?
Der findes ingen medicin, som kan helbrede cøliaki. Der er heller ingen medicin, som gør, at du kan spise gluten, uden at fimrehårene i tarmen (tarmvilli) bliver ødelagt. Glutenfri kost er således den eneste måde, du kan holde dig rask på.
1-4 % af patienterne med cøliaki har dog vedvarende symptomer på deres cøliaki med tarmsymptomer, mangeltilstande og sygdomsforandringer i vævsprøverne fra tolvfingertarmen, selvom de overholder deres glutenfri diæt. Denne tilstand kaldes refraktær cøliaki og kræver særlig kontrol og behandling hos specialist i mavetarmsygdomme.
Langt de fleste tilfælde med vedvarende symptomer skyldes, at den glutenfri diæt ikke overholdes, enten grundet manglende viden og forståelse, overskud eller økonomi.
For enkelte personer, især den første tid efter at sygdommen er påvist, kan det være nødvendigt at bruge kosttilskud samt at undgå mælkesukker, indtil fimrehårene er gendannet.
Jernmangel er almindelig, og små mængder jerntilskud de første måneder kan ofte være nyttige. Du skal imidlertid ikke bruge jerntilskud over lange perioder, hvis ikke blodprøverne viser, at din krop mangler jern.
Man anbefaler tilskud af fedtopløselige vitaminer, især vitamin A og D, i den første tid efter at diagnosen er stillet.
Vil du vide mere?