Mad og drikke ved udenlandsrejser til ikke-vestlige lande

Lene Fogt Lundbo

Afdelingslæge

Fakta

  • Pas på, hvad du spiser - og hvor du spiser, når du rejser rejser til ikke-vestlige lande 
  • Vær opmærksom på din egen håndhygiejne - brug håndsprit hyppigt
  • Børn og gravide har behov for relativt hyppige spisepauser
  • Hav altid rent drikkevand tilgængeligt til børn
  • Spædbørn med kraftig diarré bør tilses af læge indenfor et døgn

Gode råd om mad og drikke ved rejser til ikke-vestlige lande

Pas på

  • Hvad du spiser - især rå fødevarer, så som salat og sushi, og utiltrækkeligt gennemvarmet kød, fisk og skaldyr
  • Hvor du spiser - gadekøkkener, hvor du kan se fødevarerne blive tilberedt ved høj varme, kan være sikrere end en snusket restaurant, hvor du ikke kan se køkkenforholdene 
  • Din egen håndhygiejne - brug håndsprit hyppigt

Især børn og gravide har behov for

  • Hyppige spisepauser - små børn har små maver, og den voksende livmoder giver ikke plads til store måltider
  • Ernæringsmæssigt rigtig mad

Husk

  • Altid at have rent drikkevand (flaskevand) ved hånden når du rejser med børn
  • At selv om varm og nytillavet mad er let tilgængelig, er det ikke alle børn, som accepterer fremmedartet mad
  • Reserveproviant hvis du rejser under primitive forhold. Kiks og bananer er hygiejnisk tilfredsstillende og oftest let tilgængelige

Turistdiarré

Turistdiarré rammer oftere - og mere alvorligt - små børn end større børn og voksne:

  • Små børn kan blive dehydrerede på få timer
  • Vigtigste behandling er at indtage rigeligt med væske
  • Selv ved opkastninger kan man ofte beholde en del af den tilførte væske i sig, hvis den gives lidt ad gangen (på en teske)
  • Salt og kulhydrater (sukker og stivelse) kan også tilføres som
    • salt og kulhydrater fra salte kiks
    • kalium og kulhydrater fra banan
    • væske i form af kogt/mikrofiltreret vand eller kommercielt fremstillet flaskevand
    • pulver til såkaldt oral rehydreringsopløsning med salt og sukker i korrekt forhold kan købes. Det blandes med rent vand, og er en god behandling sammen med mad efter ønske
  • Både juice og sodavand indeholder så meget sukker, at det i store mængder kan give øget diarré - kan dog blandes 1:1 med rent vand hvis ikke andet haves ved hånden
  • Spædbørn med kraftig diarré bør tilses af læge indenfor et døgn
  • Andre bør kontakte læge hvis diarréen
    • Er blodtilblandet
    • Varer mere end 2-3 dage med ledsagende feber

Hygiejne

Almene forholdsregler ved rejse:

  • Mave- og tarminfektioner forebygges ved god madvare- og drikkevandshygiejne ("heat it, peel it or leave it") og håndvask før måltider - særlig vigtigt for gravide. Dog forebygger disse råd ikke alle sygdomstilfælde
  • De tilgængelige vacciner mod tyfus yder kun delvis beskyttelse
  • Vaccination mod kolera yder også en vis beskyttelse mod almindelig turistdiarré
  • Tandbørstning i kommercielt fremstillet flaskevand har mindre betydning for voksne, men stor betydning for mindre børn, som ofte sluger tandbørstevandet
  • Vand skal være kommercielt fremstillet på flaske, kogt eller mikrofiltreret - isterninger fremstillet af andet end kommercielt fremstillet flaskevand eller kogt/mikrofiltreret vand skal ikke accepteres
  • Spædbørn bør ammes hvis det er muligt. Amning er meget nemmere end renholdelse af flasker og oprøring af modermælkserstatning på hygiejnisk tilfredsstillende vis
  • Legetøj og genstande, som småbørn putter i munden, kan vaskes eller desinficeres
  • Børn, som kan lide at drikke badevand, bør ikke gøre dette, når vandet ikke er rent

Vil du vide mere?

Kilder

Fagmedarbejdere

Lene Fogt Lundbo

Afdelingslæge, Afdeling for Lunge- og infektionssygdomme, Bispebjerg Hospital

Erling Peter Larsen

speciallæge i almen medicin, Silkeborg

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen