Folater

Nete Hornung

speciallæge

Hvad er folater (folsyre)?

Kroppens celler er afhængig af folater til mange vigtige funktioner, især til dannelsen af cellernes DNA.

Folater findes naturligt i mange typer fødevarer, fx i grønsager, frugt, mælk og brød.

Hvis du spiser for lidt folat via din kost og ikke supplerer med vitaminpiller, der indeholder folater, får det betydning for produktionen af celler. Det viser sig som regel først ved, at der ikke bliver dannet røde blodlegemer og der udvikles blodmangel med lav blodprocent i løbet af nogle måneder. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide spiser 400 mikrogram dagligt, da folatmangel kan give alvorlige sygdomme hos barnet i hjerne og rygmarv. Anbefalingen gælder allerede fra kvinden planlægger at blive gravid.

Hvordan måles folater?

Måles i blodprøve (veneblod) på laboratorium på hospitalet.

Hvad er normalt?

  • > 9,0 nmol/L

Det kan dog variere fra laboratorium til laboratorium, da det afhænger af, hvordan det måles.

Lave værdier ses ved:

  • Nedsat indtagelse af folat, fx ved generel fejlernæring
  • Problemer med alkohol
  • Manglende optagelse, fx ved sygdomme i tyndtarmen og efter operation i mavesækken
  • Øget behov, fx under graviditet og ved leukæmi. Det anbefales derfor, at alle gravide tager tilskud
  • Behandling med visse lægemidler

Vil du vide mere

Kilder

Fagmedarbejdere

Nete Hornung

Cheflæge, Klinisk biokemisk afdeling, Hospitalsenheden Vest

Jette Kolding Kristensen

praktiserende læge, professor, ph.d., Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen