Fagmedarbejdere
Homocystein
Hvad er Homocystein?
Homocystein er en aminosyre, som dannes i alle kroppens celler i forbindelse med omdannelsen af svovlholdige aminosyrer. Dette kan ske under nedbrydningen af proteiner fra kosten.
Folinsyre, B12 vitamin og B6 (pyridoxin) fremmer nedbrydningen af homocystein, som derfor vil stige i blodet ved mangel på folinsyre eller B12 vitamin. Derfor kan homocystein nogle gange bidrage til at undersøge for, om der er vitaminmangel.
Hvordan måles Homocystein?
Udføres på hospitalslaboratorium i veneblodprøve. Prøven skal tages på et hospital, da den ikke kan holde sig ret længe efter blodprøven er taget og ikke kan transporteres fra praktiserende læge til laboratoriet.
Hvad er normalt?
- < 30 år < 10,0 µmol/L
- > 30 år < 12,0 µmol/L
Nogle faktorer kan påvirke niveauet hos raske personer
Højere niveauer kan ses ved
- Overvægt
- Rygning
- Hvis der drikkes over 10 kopper kaffe om dagen
- Hvis der drikkes over 15 genstande om ugen
Lavere niveauer kan ses ved
- Gravide. Homocystein i blodet falder 30-50 % under graviditet
- Folk der dyrker sport
- Folk der spiser mange grøntsager og meget frugt
Høje værdier ses ved
- Mangel af folinsyre
- B12 vitamin mangel og B6 vitamin (pyridoxin) mangel
- Nyre og leversygdom
- Tumorer
- Blodkræft (Leukæmi)
- Behandling med methotrexat uden samtidig tilskud af folinsyre
- Nedsat stofskifte
- Bindevævssygdom
- Forhøjet kolesterol
- Svær psoriasis
- Behandling med medicin mod epilepsi eller diabetes
- Arvelige forhold kan spille en rolle i nogle tilfælde
Lave værdier ses ved
Vil du vide mere
Kilder
Indhold leveret af