Homocystein

Nete Hornung

speciallæge

Hvad er Homocystein?

Homocystein er en aminosyre, som dannes i alle kroppens celler i forbindelse med omdannelsen af svovlholdige aminosyrer. Dette kan ske under nedbrydningen af proteiner fra kosten.

Folinsyre, B12 vitamin og B6 (pyridoxin) fremmer nedbrydningen af homocystein, som derfor vil stige i blodet ved mangel på folinsyre eller B12 vitamin. Derfor kan homocystein nogle gange bidrage til at undersøge for, om der er vitaminmangel.

Hvordan måles Homocystein?

Udføres på hospitalslaboratorium i veneblodprøve. Prøven skal tages på et hospital, da den ikke kan holde sig ret længe efter blodprøven er taget og ikke kan transporteres fra praktiserende læge til laboratoriet. 

Hvad er normalt?

  • < 30 år < 10,0 µmol/L
  • > 30 år < 12,0 µmol/L

Nogle faktorer kan påvirke niveauet hos raske personer

Højere niveauer kan ses ved

  • Overvægt
  • Rygning
  • Hvis der drikkes over 10 kopper kaffe om dagen
  • Hvis der drikkes over 15 genstande om ugen

Lavere niveauer kan ses ved

  • Gravide. Homocystein i blodet falder 30-50 % under graviditet
  • Folk der dyrker sport
  • Folk der spiser mange grøntsager og meget frugt

Høje værdier ses ved

  • Mangel af folinsyre
  • B12 vitamin mangel og B6 vitamin (pyridoxin) mangel
  • Nyre og leversygdom
  • Tumorer
  • Blodkræft (Leukæmi)
  • Behandling med methotrexat uden samtidig tilskud af folinsyre
  • Nedsat stofskifte
  • Bindevævssygdom
  • Forhøjet kolesterol
  • Svær psoriasis
  • Behandling med medicin mod epilepsi eller diabetes
  • Arvelige forhold kan spille en rolle i nogle tilfælde

Lave værdier ses ved

Vil du vide mere

Kilder

Fagmedarbejdere

Nete Hornung

Cheflæge, Klinisk biokemisk afdeling, Hospitalsenheden Vest

Jette Kolding Kristensen

praktiserende læge, professor, ph.d., Center for Almen Medicin ved Aalborg Universitet

Indhold leveret af

Patienthåndbogen

Patienthåndbogen

Kristianiagade 12

2100 København Ø

DisclaimerPatienthåndbogen