Ny lovgivning for tandlæger pr. 1. juni 2018
Tandlægepraksis - Region Hovedstaden
Sundhedsloven overtager fra Tandlægeoverenskomsten fra den 1. juni 2018 - Se her hvad det betyder for dig som tandlæge.
Information til tandlæger med ydernummer
Tandlægeoverenskomsten blev opsagt den 28. februar 2018 og med 3 måneders opsigelse ophørte overenskomsten med udgangen af maj måned.
Ændringer i Sundhedsloven er godkendt den 24. maj 2018, og nedenfor orienteres om konsekvenserne for dig som tandlæge med ydernummer.
Sundhedsloven overtager fra Tandlægeoverenskomsten fra den 1. juni, hvilket i det daglige ikke betyder de store ændringer for dig som ydernummerindehaver eller for de patienter som behandles hos dig.
Du skal ikke genansøge om ydernummer for at kunne behandle med tilskud efter 1. juni 2018, og du kan fortsætte behandlingen af dine patienter.
Hvis du ikke længere ønsker at behandle patienter med tilskud, har du mulighed for at opsige ydernummeret med 1 måneds varsel til udgangen af en måned. Hvis du opsiger ydernummeret, er det vigtigt at du orienterer patienter på klinikken herom. Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at tandlægen aktivt skal orientere patienterne fx ved at udsende meddelelse herom og ved skiltning i klinikken.
Regionen ønsker fortsat et samarbejde med dig som ydernummerindehaver, og såfremt du ønsker at fortsætte samarbejdet, kan afregning af honorarerne fortsætte uændret og patienterne får fortsat tilskud til de samme behandlinger som under Tandlægeoverenskomsten.
Ændringer pr. 1. juni 2018
- Højestegrænser afgjort i henhold til Tandlægeoverenskomsten bortfalder.
- Fremover administrerer regionerne højestegrænser.
- Klagesager håndteres af Styrelsen for Patientsikkerhed
Patienterne kan klage over faglige forhold, klage over manglende tilbud om skriftligt prisoverslag (§57h, stk. 3), manglende regelmæssig indkaldelse til tandlæge (§57 i stk. 3) og manglende mulighed for akut behandling. - Øvrige klager der skulle være behandlet i samarbejdsudvalget/Landssamarbejdsudvalget bortfalder.
- Der tilbageholdes ikke længere tilskud til Midler til fællesforanstaltninger (Tandlægefonden) og derfor uddeles ikke bidrag til at nedsætte deltagerafgiften til efteruddannelse af tandlæger.
- Honorarerne reguleres på tilsvarende måde, som bloktilskuddet til regionerne. Overholdes den fastsatte ramme ikke, vil der ske en tilbagebetaling på 100 % af beløbet i forbindelse med reguleringen
Tandplejens fremtid
Det er forventningen at loven er midlertidig, da regeringen og Folketingets partier den 28. februar 2018 i har fællesskab indgået en politisk aftale.
Her er et enigt Folketing enige om:
- At regulere området med lovgivning i en overgangsperiode
- At gå i gang med at undersøge forskellige modeller for voksentandplejen, og
- At diskutere forslag til en ny samlet model for voksentandplejen i Danmark
Du kan læse hele aftalen her: Politisk aftale om nye rammer for voksentandplejen
Hvis du vil ansøge om ydernummer mv. kan du finde skemaet her.
Personfølsomme henvendelser
Hvis din henvendelse indeholder personfølsomme oplysninger som CPR-nummer, adresse eller oplysninger om helbredsforhold, skal du bruge sikker digital post. Log ind med NemID og skriv sikkert og krypteret til os.
Øvrige henvendelser
Hvis din henvendelse ikke indeholder personfølsomme oplysninger, kan du sende en almindelig e-mail til os på: regionh@regionh.dk