Spring til indhold

Implementering af forløbsprogram for patienter med lænderygsmerter

Information til almen praksis om implementering af forløbsprogram for patienter med lænderygsmerter

Sundhedsstyregruppen i Region Midtjylland godkendte 25. september 2019 Anbefalinger til en samlet implementeringsindsats på lænderyg-området, der tager udgangspunkt i forløbsprogrammets beskrivelser. Baggrunden for initiativerne er, at der ved en opdatering af Forløbsprogram for lænderygsmerter i 2017 blev påpeget en manglende implementering heraf.

De aktuelle tiltag er lavet for at bidrage til en implementering af forløbsprogrammet og forbedre det tværsektorielle samarbejde. Samtidig er forløbsbeskrivelsen under revision, så den er tidssvarende. Konkret vil der ske en udbredelse af kendskabet til forløbsprogrammet både til patienter og sundhedsprofessionelle i den kommende tid.

Almen praksis: Her er der udarbejdet en pixiudgave af forløbsprogrammet målrettet almen praksis. Der er tale om en mere forenklet og håndterbar strategi. Der er lavet plakat og postkort, som kan hænges op og deles ud i praksis. De bliver sendt til praksis med forbindsstofferne. Ønskes flere kan de kan bestilles hos plakater@stab.rm.dk. Desuden er lavet slides til infoskærm - slide 1 - slide 2 - slide 3

Patientinformationen: Styrkes ved udbredelse af hjemmesiden www.ondtiryggen.rm.dk.

Hospitalerne: Er orienteret om de kommende tiltag via Sundhedsplanlægning.

MR scanning: Tidligt i forløbet er det oftest ikke nødvendigt, men skal foreligge/bestilles ved henvisning til sekundærsektoren.

Dynamisk henvisning kan nu bruges til henvisning af patienter fra almen praksis til hospitaler på lænderyg-området, for at sikre bedre kommunikation. Se dette link: Dynamiske henvisninger

Almen praksis oplever, at henvisninger afvises uden forklaringer, og hospitalerne oplever at modtage for mange henvisninger hvor væsentlig information mangler. Det rådes der nu bod på.
Der arbejdes ud fra følgende principper i dynamisk henvisning:

  • Praksis opfordres til at anvende dynamisk henvisning som redskab.
  • Det er alene et pædagogisk værktøj - man skal ikke udfylde alle punkter.
  • Hospitalerne har en ambition om, at ingen henvisninger afvises.
  • I tilfælde af mangelfuld information i henvisningerne, anvendes korrespondancebreve som dialogredskab så patientens ventetid minimeres.
  • Indsats i primærsektoren inden henvisning ex, fysioterapi, kiropraktik er vigtig information for visitationen og bør beskrives. Begge faggrupper skal nu sende epikrise til almen praksis om deres behandlinger.

Det er understreget overfor hospitalerne at de ikke kan afvise patienter, hvis der ikke foreligger en dynamisk henvisning, idet der alene er tale om en anbefaling i forhold til anvendelsen i almen praksis.

Hvornår?
Initiativerne har været udsat grundet COVID-19, men er nu klar til implementering. Almen praksis kan sende dynamiske henvisninger af rygpatienter og MR scanning af lænd og ryg fra den 1. november 2021.

Faglig følgegruppe og løbende tilpasning
I forbindelse med implementeringen af dynamisk henvisning for patienter med lænderygsmerter, nedsættes en faglig følgegruppe, der har til formål at sikre, at den nye dynamiske henvisning fungerer hensigtsmæssigt bl.a. gennem audits.

_____________________________________________________________

Britt Frøslev Christensen, AC-fuldmægtig, Sundhedsplanlægning, Region Midtjylland
Svend Kier, Lægelig koordinator, MidtKraft