Spring til indhold

Information fra PLO-Aarhus - april 2024

Orientering om: Ny praksiskonsulent for sundhed og omsorg. Aftale om Prolia. Angstgrupper for unge mellem 15 og 20 år. Genlyd – støtte ved ensomhed. Ernæringspræparater til borgere med kommunal hjælp

Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune har ansat en ny praksiskonsulent

Ny praksiskonsulent fra 1. marts 2024 er praktiserende læge Jens Albertsen-Evald fra Lægerne i Tranbjerg. Jens er 42 år, bor i Højbjerg med sin familie og har været praktiserende læge i 6 år.

Som praksiskonsulent i Sundhed og Omsorg er man brobygger mellem de praktiserende læger i kommunen og Sundhed og Omsorg. Praksiskonsulenten er med til at rådgive, når kommunen laver nye indsatser, som de praktiserende læger kan henvise patienter til.

Herudover er en stor del af opgaven at medvirke til god kommunikation og dagligt samarbejde mellem lægerne og ledere og medarbejdere i Sundhed og Omsorg samt medvirke til, at indgåede samarbejdsaftaler bliver implementeret. Sundhed og Omsorg er en stor organisation og der er ca. 230 praktiserende læger i Aarhus Kommune, så der bliver nok at se til.

”Jeg ved, at vi har et tæt og fint samarbejde med Aarhus Kommune. Almen praksis og kommunerne er tætte samarbejdspartnere i det nære sundhedsvæsen. Det skal vi fortsætte med - og udbygge endnu mere i de kommende år. Jeg glæder mig til at komme i gang og lære Sundhed og Omsorg endnu bedre at kende” siger Jens Albertsen-Evald.

Praksiskonsulenten i Sundhed og Omsorg er ansat 3 timer om ugen ved siden af arbejdet som praktiserende læge.

Oplever du udfordringer i det daglige samarbejde med Sundhed og Omsorg, eller har du gode forslag til yderligere samarbejde, så tag gerne fat i mig på mail: Jensalbertsen@icloud.com

Aarhus Kommune har også ansat yderligere 2 praksiskonsulenter: Tanja Henriksen (Sociale forhold og Beskæftigelse) og Inge Husted (Børn og Unge).

Vedrørende Prolia

For at sikre at de rette omstændigheder i forhold til blodprøver og tidspunkt for injektion af Prolia er på plads, er følgende aftalt i KLU:

Injektion Prolia gives som udgangspunkt i lægepraksis (på grund af udfordringer i forbindelse med at koordinerer blodprøvesvar og injektionstidspunkt).

I særlige tilfælde kan der være behov for hjælp fra den kommunale sygepleje til injektion af Prolia. I disse tilfælde skal lægen lave aftale med hjemmesygeplejersken om tidspunktet for injektionen.

Lægen har det ansvar for:

  • At ordinerer præparatet
  • At der forud for injektion kontrolleres P-calcium

Plejehjemslæger og forstandere kan lave lokale aftaler for varetagelse af injektion Prolia.

Nyt SOFT tilbud: FRi-angstgrupper for unge mellem 15-20 år

Aarhus kommune har et nyt tilbud til unge i alderen 15-20, som har eller viser tegn på let til moderat angst og har haft symptomer i mindst 1 måned. Det er ikke terapi, men et gruppeforløb, hvor den unge får viden om angst og redskaber til at genvinde kontrollen over sit liv og mestre sin angst.

Forløbet ledes af en psykolog og varer 8 uger med én ugentlig mødegang, hvoraf to af gangene er individuelt med en psykolog. Mødegangene består af oplæg fra psykologen, øvelser og dialog med de andre deltagere. Forløbet er baseret på kognitiv adfærdsterapi, og den unge vil blive præsenteret for eksponeringsøvelser.

Du kan henvise til forløbet via dynamisk kommunehenvisning med titlen; ”FRi – Angstgrupper for unge”.

Ensomhed og fællesskabsindsats: GENLYD

Siden 2015 har Aarhus Kommune via initiativet ”GENLYD” tilbudt borgere i Aarhus, der oplever ensomhed, råd, vejledning og støtte til at få mere kontakt med andre i hverdagen. Alle henvendelser fra almen praksis i perioden har været meget relevante og hjulpet borgere ud af ensomhed.

Du kan bruge en dynamisk kommunehenvisning til at henvise 18+ borgere til tilbuddet. Skriv ’Ensomhed’ som overskrift og notér borgerens telefonnummer i henvisningen. En medarbejder fra Genlyd kontakter så borgeren telefonisk inden for ca. 3 hverdage. Der følges op, indtil borgeren er blevet en del af et fællesskab (fx gå-tur-gruppe, kortklub, blive frivillig eller noget helt fjerde) medmindre borgeren selv vælger at sige nej tak.

GENLYD har et tæt samarbejde med det frivillige foreningsliv i Aarhus. Målet er, at borgeren får større livskvalitet og livsglæde ved at få mere kontakt med andre.

OBS!!  Lægen vil ikke modtage en korrespondance retur med svar om, hvad der er aftalt.

Læs mere her: GENLYD - Savner du fællesskaber og venskaber i Aarhus? (genlydaarhus.dk) 

Orientering om aftale på medicinske ernæringspræparater (den grønne ordination)

Aarhus Kommune har sammen med 11 andre kommuner indgået en fælles indkøbsaftale (KOM-aftale) på ernæringspræparater og remedier. Kommunen har erfaret, at flere læger har modtaget en skrivelse fra det pågældende firma, og det har affødt flere spørgsmål fra både læger og apoteker.

Indkøbsaftalen omfatter udelukkende de borgere, hvor kommunen afholder udgifterne til de ordinerede produkter.

Desuden skal det tydeliggøres, at alle borgere og patienter i udgangspunkt har frit valg af leverandør, når der ordineres ernæringspræparater, heriblandt ernæringsdrikke og sondeernæring. Remedier til sondeernæring (behandlingsredskaber), betales i hovedreglen af Region Midtjylland, jf. skrivelse fra 2018. Remedier skal fremgå af recepten og bestilles/leveres fra en grossist. Den grønne ordination medgives borger/formidles til en leverandør (apoteker og grossister) efter aftale med borger.

For yderligere spørgsmål til aftalen, kontakt, ernæringsfaglig konsulent Line Dam Bülow, blid@aarhus.dk

_____________________________________________________________

Jette Dam-Hansen, Formand for PLO-Aarhus

Sendt til praktiserende læger i Aarhus Kommune