Spring til indhold

Helbredsundersøgelse af flygtninge i Aarhus Kommune ved Sociallægeinstitutionen

Orientering om helbredsundersøgelse af flygtninge i Aarhus Kommune

I Aarhus Kommune er det besluttet at alle flygtninge og familiesammenførte til flygtninge i udgangspunktet skal tilbydes en helbredsundersøgelse. For ukrainske flygtninge beror det dog på en konkret vurdering, om der skal tilbydes en helbredsundersøgelse. Helbredsundersøgelsen varetages af læger i Sociallægeinstitutionen, hvilket giver mulighed for en bred socialmedicinsk og beskæftigelsesrelateret undersøgelse og vurdering.

En helbredsundersøgelse ved Sociallægeinstitutionen foregår med video-tolkning på modersmålet og består af en samtale og en objektiv undersøgelse. Sociallægeinstitutionen rekvirerer blodprøver, når borger er henvist. Når der foreligger svar på blodprøver (egen læge modtager kopisvar), indkaldes borgeren til helbredsundersøgelse.

Undersøgelsen varer ca. 1½ time og omfatter bl.a.:

  • Indhentning af oplysninger om tidligere og aktuelle fysiske og psykiske helbred, herunder screening ved hjælp af blodprøver, systematisk gennemgang af organsystemer og objektiv undersøgelse.
  • Oplysninger om medicinforbrug, rygning, alkoholforbrug og evt. misbrug.
  • Socialmedicinsk anamnese inkl. familieforhold, opvækst, uddannelse og arbejde, netværk, kultur og religion.
  • Oplysninger om belastninger/traumatiske oplevelser i hjemlandet eller under flugten.
  • For børn: Fokus på fysisk og psykisk udvikling og aktuelle fysiske og psykiske helbred med henblik på start i institution/skole/uddannelse.
  • Vurdering af aktuel helbredssituation og forhold af betydning for funktionsevnen.
  • Opmærksomhedspunkter til egen læge (fx kontrol af blodprøver, behov for henvisning til videre udredning for tuberkulose, oplysninger om PTSD eller traumer m.v.) Hvis det vurderes relevant, kan Sociallægeinstitutionen henvise til Klinik for Angst og PTSD, AUH, i forlængelse af undersøgelsen.
  • Opmærksomhedspunkter til kommunen (fx hjælp til kontakt til læge, og fysiske og psykiske forhold, som kan påvirke integration/arbejde/skolegang).

Borgeren vil blive informeret om lægelige fund, herunder svar på blodprøver og anbefalinger i slutningen af undersøgelsen.

Sociallægeinstitutionens undersøgelse munder ud i en helbredsvurdering i stil med en generel helbredsattest. Erklæringen indeholder en oversigt over helbredsmæssige problemstillinger, evt. afvigende blodprøveresultater samt anbefalinger til borgers videre opfølgning med egen læge og eventuel udredning. Derudover vil vurderingen indeholde informationer om øvrige forhold af betydning for funktionsevnen samt vurdering af ressourcer og barrierer i forhold til fremtidig beskæftigelse.

Vurderingen vil blive tilsendt egen læge, kommunens integrationsmedarbejder og evt. andre samarbejdspartnere hvis relevant og borgeren giver samtykke hertil (fx sundhedsplejerske, jordemoderpraksis mv.).

Kontakt gerne Sociallægeinstitutionen med kommentarer, spørgsmål eller ved behov for tilretninger.

Stephanie Frausing Knudsen, Sociallæge, Speciallæge i samfundsmedicin Sociallægeinstitutionen
Fredens Torv 6
8000 Aarhus C

Sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune
E-post: kstf@aarhus.dk
Telefon: 4185 9344