Spring til indhold

Orienteringsbrev - Praksiskonsulentordningen, april 2024

Viborg Kommune

Tilbud om graviditetsbesøg til alle førstegangsforældre

Sundhedsplejen i Viborg Kommune tilbyder, som en prøvehandling i 2024, alle førstegangsforældre et besøg i graviditeten.

Besøgene afholdes i graviditetsuge 26-32 og som udgangspunkt hjemme hos de kommende forældre, og begge forældre opfordres til at deltage. Under besøget orienterer sundhedsplejersken om Sundhedsplejens tilbud, og der lægges op til en dialog om forældrerollen, familiedannelse og forældrenes tanker om det kommende barn.

Formålet med besøgene er at etablere kontakt og tillid mellem forældrene og Sundhedsplejen før fødslen, at forberede forældrene til forældrerollen og styrke deres tro på, at de kan klare opgaven og stole på egne vurderinger. Samtidig giver graviditetsbesøgene sundhedsplejersken mulighed for at opspore eventuelle forhold, der kræver særlig opmærksomhed eller indsats.

Henvisning til tilbuddet sker i samarbejde mellem Sundhedsplejen og Jordemodercentret.

Praktiserende læger er velkomne til at gøre gravide opmærksomme på Sundhedsplejens tilbud og oplyse, at sundhedsplejersken tager telefonisk kontakt til den gravide med henblik på at lave aftale for besøget. Træffes familien ikke på telefon sendes et brev i e-Boks. På samme vis er praktiserende læger velkomne til at opfordre gravide til at kontakte Sundhedsplejen for spørgsmål.

For yderlig information kan der rettes kontakt til ledende sundhedsplejerske Karen Stenstrup på ks1@viborg.dk eller på tlf. 8787 7730

Decigatan - nyt lægemiddel til rygestop/nikotinstop

Sundhedsstyrelsen har foretaget en vurdering af lægemidlet Decigatan (cytisin), som kan bruges i forbindelse med rygestop eller andet nikotinophør. Vurderingen er, at Decigatan er et virksomt præparat, og at effekten står i et rimeligt forhold til prisen.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at Decigatan kan anvendes i kombination med professionel rådgivning til at understøtte et nikotinophør. Decigatan har tilsvarende effekt som Vareniclin (Champix), som i øjeblikket ikke er tilgængelig på det danske marked. Decigatan er derfor på nuværende tidspunkt det mest effektive lægemiddel på markedet til nikotinophør.

Præparatanmeldelsen kan ses her

Sundhedscentret og sundhedssatellitterne i Ørum, Karup, Bjerringbro, Møldrup og Stoholm tilbyder professionel rådgivning om rygestop og nikotinstop. Praktiserende læge kan, efter aftale med borgeren, henvise borgeren ved at sende en elektronisk SOFT-henvisning til Viborg Kommune. Husk at angive patientens telefonnummer. Herefter tager Sundhedscentret kontakt til borgeren og aftaler det videre forløb.

Borgeren har også mulighed for selv at henvende sig til Sundhedscentret på rygestop@viborg.dk eller til sundheds- og forebyggelsesmedarbejder Line Falk Jacobsen på tlf. 2366 1276

Besøgsrunde fra Jobcenter Viborg hos alle praktiserende læger

Jobcenter Viborg deltog på sidste møde i kvalitetsklyngerne med et oplæg om attestsamarbejdet.

Det vil Jobcenteret nu følge op med en besøgsrunde hos alle lægepraksis i kommunen. Det kan være et besøg i en frokostpause.

Her vil Jobcenteret gerne i yderligere dialog om, hvad der er vigtigt i samarbejdet mellem almen praksis og Jobcenteret, og Jobcenteret står til rådighed for spørgsmål.

Leder i Sygedagpengeafdelingen, Mikkel Storgaard Jørgensen og fagspecialist Maria Ringberg Dahl vil derfor kontakte alle praksis for at lave en aftale.

Besøgsrunden afvikles fra maj 2024 og til udgangen af året.

Træningstilbud i Viborg Kommune 

Flere afdelinger i Viborg Kommune yder træning til voksne. Tilbuddene har forskellig målgruppe, formål og lovgrundlag, og der er derfor også forskellige retningslinjer for henvisning og visitation.

Med henblik på at give et overblik over tilbuddene og handlemuligheder for de praktiserende læger, er der udarbejdet en oversigt over træningstilbud og muligheden for at henvise hertil.

Oversigten kan ses her: Information til praktiserende læger om træningstilbud - Viborg Kommune

Ved generelle spørgsmål til træningstilbuddene kan der rettes henvendelse til Sundhedschef Kristine Stange på ksta@viborg.dk

Ved specifikke spørgsmål til de enkelte tilbud, eller konkrete borgerforløb, kan der rettes kontakt til det enkelte tilbud.

De Nære Behandlingstilbud – overblik til bl.a. praktiserende læger og vagtlæger

”De Nære Behandlingstilbud” er en digital løsning, der skal give praktiserende læger, vagtlæger og hospitalsvisitationen et overblik over kontaktmuligheder til akutte indsatser i kommunerne i Region Midtjylland. Det kan fx være akutteams samt tilbud inden for psykiatri/rusmiddel/forsorg, hvor der ikke kræves visitation.

Lægevagten har adgang til "De nære behandlingstilbud" på PC, og øvrige kan tilgå løsningen på mobiltelefon, hvor man ved at indtaste borgerens adresse eller ved GPS-opslag får vist de aktuelle tilbud på alle tider af døgnet.

Uddybende information kan ses på Praksis.dk: Hjælpeværktøjet De Nære Behandlingstilbud (App) er udvidet – har du prøvet den?

Information om ferielukning i almen praksis

Af hensyn til at kunne fastholde høj patientsikkerhed og sammenhæng i borgerens forløb i sommerferieperioden opfordres til, at alle lægepraksis senest 1. maj 2024 opdaterer oplysninger om ferielukning samt hvilken klinik, der henvises til i ferieperioden, på klinikkens hjemmeside og/eller på Praksisdeklarationen på Sundhed.dk 

Oplysningerne vil derefter blive samlet i et overblik til relevante afdelinger i Viborg Kommune. Såfremt oplysningerne ikke fremgår af hjemmeside eller praksisdeklarationen, vil kommunen tillade sig at kontakte klinikken for at indhente oplysningerne.

_____________________________________________________________

Mette Kvist, Chefkonsulent, Social, Sundhed & Omsorg og Beskæftigelse, Viborg Kommune
Niels-Jørgen Moeslund, Praksiskonsulent, Viborg Kommune 

Sendt til praktiserende læger i Viborg Kommune