Spring til indhold

Orienteringsbrev - Praksiskonsulentordningen, januar 2024

Viborg Kommune

Jobcenter Viborgs tilbud til unge på offentlig forsørgelse - Ungeindsatsenr

Viborg Kommunes Jobcenter arbejder for at undgå, at unge kommer på langvarig offentlig forsørgelse. Jobcenterets indsats tilbydes på baggrund af en individuel helhedsvurdering af den unge.

Erfaringen er, at de unge ofte har ressourcer, også selv om der kan være helbredsoplysninger, som ikke trækker i retning af fuldtidsbeskæftigelse. 
Erfaringen er også, at det rette tilpassede tilbud kan hjælpe unge godt videre i det lange løb fremfor, at de bliver fuldtidssygemeldt. Fx viser evidensen, at en beskæftigelsesindsats parallelt med et forløb i behandlingspsykiatrien (såkaldt ’IPS’) hjælper 59,5% af deltagerne i job eller uddannelse. 
Jobcenteret har en række forskellige tilbud, der tilbydes afhængig af den unges behov. Fælles for dem er, at de alle skal støtte den unge på vejen mod uddannelse eller job.

Nogle tilbud i Jobcenteret retter sig mod specifikke udfordringer (såsom angst, ADHD, indlæringsvanskeligheder, depression, autismespektrum-forstyrrelser mv.). Andre tilbud rummer en bredere gruppe af unge med mere diffuse udfordringer, som har brug for støtte til at komme i uddannelse/job eller bevare tilknytningen til deres uddannelse eller deres job.

Ved spørgsmål om en konkret borgers forløb eller mulighederne i Jobcenteret mere generelt kan praktiserende læger kontakte Jobcenter Viborgs hotline for virksomheder på 8787 4242. Denne er åben i Jobcenterets almindelige åbningstid: mandag-onsdag kl. 8.00-15.30, torsdag kl. 8.00-17.00 og fredag kl. 8.00-13.30.

Viborg Kommune ophører som leverandør af vederlagsfri fysioterapi

Med byrådets godkendelse af budget 2024-2027 blev reduktionsforslaget om at nedlægge tilbuddet om kommunal vederlagsfri fysioterapi vedtaget. Det betyder, at Viborg Kommune pr. 1. januar 2024 er ophørt som leverandør af vederlagsfri fysioterapi.

Tilbuddet udgør en mindre del af det samlede tilbud om vederlagsfri fysioterapi. I 2022 modtog 1.563 borgere vederlagsfri fysioterapi hos en privatpraktiserende leverandør, mens 70 borgere modtog det kommunale tilbud. De berørte borgere har fortsat ret til at modtage vederlagsfri fysioterapi, og Viborg Kommune går nu i dialog med borgerne om deres fremadrettede ønsker og behov.

Det bemærkes i øvrigt, at Danske Fysioterapeuter og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) har indgået aftale om fornyelse af overenskomsterne for praktiserende fysioterapeuter, herunder vederlagsfri fysioterapi. Aftalen indeholder blandt andet en ny styringsmodel, nye ydelsestyper og en ny kvalitetsmodel, som bl.a. forventes at skabe en øget gennemsigtighed og et mere ensartet kvalitetsniveau på vederlagsfri fysioterapi.

Forskningsprojektet PREPARE - innovative metoder til individuel beregning af risiko for hjertekarsygdom

Hospitalsenhed Midt indgår fra årsskiftet i et stort forskningsprojekt ’PREPARE’ (”Personalized Risk Estimation and Prevention of Cardiovascular Disease”).

Rekruttering til projektet vil foregå blandt 67-årige borgere, som har været til en helbredsundersøgelse på Sundhedscenter Viborg. Disse borgere er typisk også i dialog med egen læge og med henblik på, at almen praksis er bekendte med ’PREPARE’, gives her en kort orientering.

Forskningsprojektet sker i samarbejde mellem Karkirurgisk Forskning, Regionshospitalet Viborg, Sundhedscenter Viborg og Odense Universitetshospital (OUH) og har fokus på at teste nye innovative metoder til individuel beregning af risiko for hjertekarsygdom.

I PREPARE-projektet tester OUH et kit til hjemmebrug, hvor en fingerpriksblodprøve og kunstig intelligens anvendes til at forudsige risiko for hjertekarsygdom.

Karkirurgisk Forskning skal i 2024 varetage den eksterne validering af PREPARE ved at CT-scanne 1000 borgere, der har været til en helbredsundersøgelse på Sundhedscenter Viborg. Ved scanningen måles udelukkende hjerte-calciumscore og scanningen foregår uden kontrast.

Scanningssvaret sammenholdes med fingerpriksblodprøven. Desuden måles eksempelvis kolesteroltal, HbA1c, og der indsamles materiale til gen- og proteinanalyser.

Alle borgere får svar via E-boks. Hvis der findes anden åreforkalkning end allerede kendt, får deltageren besked og tilbud om behandling.

Yderligere information kan læses her: PREPARE - SDU

Tilbud på Recovery-skolen på Center for Mestring 1. halvår 2024 

Recovery-skolen er en del af Viborg Kommunes ”Center for mestring”. Recovery-skolen tilbyder kurser til voksne borgere med psykisk sårbarhed samt til fagpersoner og pårørende til borgere med psykisk sårbarhed.

Der tilbydes fx mestringskurser, peerkurser og peeruddannelse, rygestopforløb samt undervisning i traditionelle skolefag. Der kræves ikke visitation forud for tilmelding.

Kursuskataloget for 1. halvår 2024 ligger nu på Viborg Kommune hjemmeside, hvor borgere kan tilmelde sig de enkelte kurser. På hjemmesiden er der også yderligere information om de enkelte og løbende tilbud: Recovery-skolen Viborg tilbyder mestringskurser, undervisning for pårørende, peer-kurser, specialundervisning og peer-uddannelse 

Såfremt der er spørgsmål til Recovery-skolens tilbud, kan der på hverdage i dagstid rettes kontakt til en medarbejder på telefon 8787 7101 eller på recoveryskolen@viborg.dk 

Tilbud om sparring fra Medicinsk Rygklinik, Regionshospitalet Silkeborg

Medicinsk Rygklinik Silkeborg, almen praksis og flere kommuner, deriblandt Viborg Kommune, deltager i Nationalt Ledelsesprogram, som indgår i Det Nationale Kvalitetsprogram om forbedringsarbejde i Region Midt.

I arbejdsgruppen er der fokus på optimering af patientforløb inden for rygområdet, og der er som et forsøg etableret mulighed for sparring til almen praksis fra Medicinsk Rygklinik, Regionshospitalet Silkeborg:

  • Lægefaglig sparring direkte til ryglægen i “Rygrøret” dagligt i tidsrummet 9-15 på tlf. nr. 7841 7777
  • Praktiserende fysioterapeuter kan også kontakte “Rygrøret” til faglig sparring med fysioterapeut på tlf. nr. 7841 7778

Tilbuddet gælder for alle rygpatienter i almen praksis i de kommuner, som deltager. Pilotprojektet er startet d. 1. januar 2024.

Information om tilbuddet samt plakat til klinikken vil endvidere blive udsendt pr. mail til hver enkelt lægepraksis i Viborg Kommune af praksiskonsulent Niels-Jørgen Moeslund.

Såfremt der er spørgsmål til tilbuddet, kan der rettes kontakt til Poul Schmidt, Leder af Genoptræning, Viborg Kommune, på 5149 0844 eller på pou@viborg.dk

_____________________________________________________________

Mette Kvist, Chefkonsulent, Social, Sundhed & Omsorg og Beskæftigelse, Viborg Kommune
Niels-Jørgen Moeslund, Praksiskonsulent, Viborg Kommune 

Sendt til praktiserende læger i Viborg Kommune