Spring til indhold

Orienteringsbrev fra praksiskonsulentordningen i Viborg Kommune, maj 2021

Praksiskonsulentordningen i Viborg Kommune informerer i dette orienteringsbrev om: Tilbud om online rygestopkurser. Foreningsklar – tilbud om foreningsidræt med tilskud til udsatte borgere. Kulturbuffet i fællesskab – kultur som sundheds- og trivselsfremmer hos udsatte borgere. To nye animationsfilm om træning af skulder og knæ

Tilbud om online rygestopkurser

Sundhedscenter Viborg tilbyder nu også online rygestopkurser. Forløbet er for alle, der ønsker at stoppe med at ryge, men som ikke har mulighed for fysisk at møde op i Sundhedscenteret eller i Sundhedssatellitterne.

Kurset er bygget op omkring det samme koncept som de fysiske møder. En uddannet rygestoprådgiver styrer mødet og giver redskaber til at takle rygetrangen, bryde vaner og bibeholde motivationen. Der er ligeledes information omkring brugen af nikotinpræparater og rygestopmedicin.

Kurset er 6 mødegange à én times varighed. Det er vigtigt at borgeren kan deltage på alle mødegange, da det øger sandsynligheden for et rygestop.
For at deltage på kurset kræver det, at deltageren har en computer/tablet og en mailadresse. Borgeren tilbydes hjælp til den tekniske del, hvis der er behov for det.

Borgere kan selv tilmelde sig ved at sende en mail til rygestop@viborg.dk eller ringe på tlf. 5127 0071.

Praktiserende læger kan også vælge at henvise til kurset via Edifact. Som til øvrige SOFT – Sundheds Og ForebyggelsesTilbud – kan henvisningen sendes som ”Dynamisk henvisning, Kommune, forebyggelse” til ”Viborg Kommune, pleje, sygepleje og sundhed” på vanligt lokationsnummer: 5790000122271. Husk at anføre patientens telefonnummer.

Der er yderligere information på Online rygestopforløb - Sundhedscenter (viborg.dk)

Hvis der er spørgsmål til Viborg Kommunes online rygestopkurser, kan der rettes kontakt til Bettina Belmann Mirasola tlf. 5127 0071.

Foreningsklar – tilbud om foreningsidræt med tilskud til udsatte borgere

Viborg Kommune har etableret tilbuddet ”Foreningsklar – Motion og Lokale fællesskaber”. I projektet har kommunen mulighed for at betale foreningskontingent for borgere, som ikke i forvejen er foreningsaktive, men som er motiverede for at blive det.

Derudover gælder, at mindst ét af nedenstående kriterier skal være opfyldt:

  1. Borgeren deltager i et rehabiliteringsforløb i henhold til sundhedsloven
  2. Borgeren er, som følge af ledighed eller sygemelding, tilknyttet Jobcenteret
  3. Borgeren er i arbejde, men er i risiko for fysisk nedslidning, arbejdsbetinget stress eller udbrændthed

Interesserede borgere kan henvende sig til deres kontaktperson i Sundhedscenteret eller på Jobcenteret. Hvis ikke borgeren har en kontaktperson, kan borgeren rette kontakt til Sundhedscentret på sundhedscenter@viborg.dk eller tlf. 8787 6040.

Der er yderligere information på Om Foreningsklar - motion og lokale fællesskaber - Sundhedscenter (viborg.dk)

Hvis der er spørgsmål til projektet, kan der rettes kontakt til Sundheds- og Forebyggelseskonsulent Dennis Krogsdal Madsen på dekm@viborg.dk eller tlf. 9359 8059.

Kulturbuffet i fællesskab – kultur som sundheds- og trivselsfremmer hos udsatte borgere

I en forsøgsperiode tilbyder Sundhedscenter Viborg ”Kulturbuffet i fællesskab”. Tilbuddet bygger på erfaringer fra ”Kultur på recept”, som Sundhedsstyrelsen sammen med en række kommuner gennemførte i 2016-2019.

Der er tale om forløb á 10 ugers varighed, hvor 10 – 12 deltagere 2 formiddage om ugen besøger kulturtilbud i kommunen. Her får deltagerne en indføring i specifikke emner samt mulighed for aktiv deltagelse. Blandt aktiviteterne indgår ”guidet fælleslæsning”, besøg på Billedskolen, Kunsthallen, Hvolris Jernalderlandsby, byvandring i Viborg m.m.

Målgruppen er borgere, som på grund af psykisk sårbarhed eller manglende personlig handlekraft er begrænset i deres sociale eller arbejdsmæssige liv, og som vil lade sig inspirere af kulturelle aktiviteter i fællesskab med andre.

Det er ikke et krav, at borgeren allerede er i kontakt med kommunen. Deltagelse er gratis.

Interesserede borgere kan sende en mail til projektlederen på bdal@viborg.dk med navn og telefonnummer. Herefter vil borgeren blive kontaktet og inviteret til en afklarende samtale i Sundhedscentret.

Praktiserende læger kan også vælge at henvise til tilbuddet via Edifact. Som til øvrige SOFT – Sundheds Og ForebyggelsesTilbud – kan henvisningen sendes som ”Dynamisk henvisning, Kommune, forebyggelse” til ”Viborg Kommune, pleje, sygepleje og sundhed” på vanligt lokationsnummer: 5790000122271. Husk at anføre patientens telefonnummer.

Første forløb starter i juni 2021 og et forløb nr. 2 vil blive annonceret efter sommerferien.

Der er yderligere information på Kulturbuffet i fællesskab - Sundhedscenter (viborg.dk)

Hvis der er spørgsmål til projektet, kan der rettes kontakt til projektleder Bente Dalsgaard på bdal@viborg.dk eller tlf. 8787 6082.

To nye animationsfilm om træning af skulder og knæ 

Viborg Kommune har udgivet to nye animationsfilm med titlerne ”Træn dit knæ” og ”Træn din skulder”.

Filmene skal medvirke til at forebygge knæ-og skuldersmerter hos borgere gennem egen indsats ved at vejlede dem i at lave nemme øvelser derhjemme. Målet er bl.a., at de daglige gener forebygges eller mindskes, så der bliver færre lægebesøg og færre sygedage.

Filmene understøtter de eksisterende tilbud, som fx knæ- og skuldercafeer, der i forvejen tilbydes i Sundhedscentret og Sundhedssatellitterne.

Filmene kan ses på Sundhedscentret hjemmeside: Træn dit knæ og din skulder - Sundhedscenter Viborg

Interesserede kan også downloade filmene via nedenstående link – fx til visning på infoskærm i klinikken. Filmene er lavet med undertekster, så de kan køre på skærme uden lyd.

Filmene kan downloades her

Hvis der er spørgsmål til filmene, kan de rettes til Poul Schmidt, Leder af Genoptræningen, på pou@viborg.dk eller på tlf. 5149 0844.

Ved behov for teknisk assistance til at downloade filmene kan der rettes kontakt til Line Tougaard Jacobsen, kommunikationsmedarbejder, på ltja@viborg.dk eller tlf. 2071 4559.

_____________________________________________________________

Mette Kvist, Specialkonsulent, Social, Sundhed & Omsorg, Viborg Kommune mkvi@viborg.dk
Niels-Jørgen Moeslund, Praksiskonsulent, Viborg Kommune 

Sendt til praktiserende læger i Viborg Kommune