Spring til indhold

PKOrientering nr. 3, september 2022 - Aarhus Universitetshospital

Dette nyhedsbrev indeholder information fra afdelingerne: Akutafdeling og Røntgen og Skanning. Hjertesygdomme. Ældresygdomme. Diabetes og hormonsygdomme. Klinisk Mikrobiologi. Plastikkirurgi. Lever-, Mave- og Tarmsygdomme samt oversigt over Praksiskoordinatorer og Praksiskonsulenter


Nr. 3, september 2022
 

 

Akutafdeling og Røntgen og Skanning

Praksiskonsulent Marianne Lentz, Akutafdelingen
Praksiskonsulent Allan Høg Poulsen, Røntgen og Skanning

Visitation af akutte patienter, hvor der er mistanke om skader på bevægeapparatet

Enhver patient med akut skade på bevægeapparatet, der ønskes klinisk vurderet og i behandling, skal henvises direkte til Skadestuen. I Skadestuen foretages klinisk vurdering og stillingtagen til evt. billeddiagnostik, hvilket betyder, at der ikke henvises direkte til Røntgenundersøgelse i tilfælde, hvor der under alle omstændigheder ønskes vurdering i Skadestuen uanset røntgensvar.

Flow skema er opdateret og bør læses i sin fulde længde. Opdateringen er gjort for at optimere patientforløbene.

Der er desuden udfærdiget visitkort, der ved udlevering kan guide patienten til at møde op ved den relevante indgang. Visitkortene er på side 2 af dokumentet - Flow skema.

Hjertesygdomme

Praksiskonsulent Hasse Clemmensen

Hjerteafdelingen ønsker at udbrede kendskabet til Emento - en nyudviklet digital forløbsguide. De første tilbagemeldinger fra patienterne er positive. Den er aktuelt designet til KAG/PCI og kommer snart til RFA (varmebehandling af hjerterytmeforstyrrelser) behandling.

Via app'en informeres patienterne både med tekst, billeder og videoer omkring den specifikke undersøgelse, de er indkaldt til.

Hjerteafdelingen ønsker, at de praktiserende læger ved henvisning opfordrer patienten til at benytte app'en, som de får adgang til, når de modtager indkaldelsesbrevet. Man kan downloade appen ved at scanne QR-koden i indkaldelsesbrevet.

De praktiserende læger er velkomne til at kontakte oversygeplejerske Annette Kongsgaard (annkon@rm.dk) med henblik på oprettelse af et prøveforløb (for lægen), hvis man er nysgerrig på indhold og funktion. 

Ældresygdomme

Praksiskonsulent Marianne Lentz

Igangsætning af et klinisk kvalitetsstudie om behandling af ældre patienter med Clostridioides difficile infektion (CDI)

Ældresygdomme og Lever-, Mave- og Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital (AUH) har gennem flere år samarbejdet om optimering af behandlingsforløb hos ældre patienter med CDI. Samtidig er den regionale infrastruktur for behandling med fækal mikrobiota transplantation (FMT) udbygget og omfatter nu alle regionens hospitaler. Vi ønsker i det kommende kvalitetsstudie at undersøge, om en tværfaglig geriatrisk vurdering og behandling af patienter med CDI kan gennemføres og om den medfører bedre patientforløb og bedre overlevelse end den standardbehandling, som tilbydes uden for geriatrisk regi. Kvalitetsstudiet involverer alle geriatriske enheder i Region Midtjylland.

CDI er den vigtigste årsag til antibiotika-associeret diarré og rammer især ældre svækkede og komorbide patienter. Vi har i en opgørelse af alle 457 patienter over 70 år med CDI i Region Midtjylland i 2018 fundet, at 85% var moderat til svært skrøbelige og 32% var døde inden for 90 dage efter at diagnosen var stillet. FMT er en effektiv behandling mod CDI, men nogle patienter er for skrøbelige til at komme ind på hospitalet til behandling. Med baggrund i de gode resultater fra ambulant behandling af patienter med CDI ønsker vi nu at undersøge, om en tidlig specialiseret geriatrisk indsats hos skrøbelige patienter med CDI medfører et bedre klinisk forløb i form af øget 90-dags overlevelse, bevaret funktionsniveau og livskvalitet. Vi undersøger også, om FMT kan gives som hjemmebehandling og om genindlæggelser kan reduceres.

Nogle af de patienter, der kan indgå i kvalitetsstudiet, vil befinde sig i primærsektor, når diagnosen CDI stilles. Studiet indebærer derfor en orientering af primærsektor angående disse patienter. Dette vil bestå i, at dersom diagnosen stilles i primærsektor, da ses prøvesvaret også i geriatrisk regi. For nogle patienter gælder, at den praktiserende læge vil blive informeret fra Geriatrisk afdeling, når patienten opstartes i behandling og opfølges af Geriatrisk afdeling. Dersom diagnosen stilles under hospitalsindlæggelse, vil den praktiserende læge blive orienteret om fundet af CDI, men behandling og opfølgning foretages i geriatrisk regi.

Vi forventer, at kvalitetsstudiet starter 1. september 2022 efter en testperiode i maj og juni, og at patientregistrering løber i et år. Alle hospitalsledelser har givet tilladelse til kvalitetsstudiet. Protokollen er vurderet ved Videnskabsetisk Komité, der i lighed med projektgruppen finder at der er tale om et kvalitetsstudie. Dette brev har derfor alene til formål at orientere om studiets igangsætning.

Vi besvarer gerne eventuelle spørgsmål.

Tone Rubak, Læge, ph.d. studerende, Ældresygdomme, AUH - toneruba@rm.dk
Else Marie Damsgaard, Overlæge, lærestolsprofessor, Ældresygdomme, AUH - elsedams@rm.dk
Christian Lodberg Hvas, Overlæge, ph.d., LMT, AUH - chrishva@rm.dk

Diabetes og hormonsygdomme

Midlertidig praksiskonsulent Anders Brøndt 

Informationsmøde for patienter: "Gravid med diabetes - God start på et nyt liv" for kvinder med type 1- og type 2-diabetes 

Steno Diabetes Center Aarhus tilbyder et gratis informationsmøde for kvinder med type 1- og type 2-diabetes, der ønsker at blive gravide: "Gravid med diabetes - God start på et nyt liv". Til mødet vil der være oplæg fra en diabeteslæge, en fødselslæge, en jordemoder og en diætist og der er mulighed for, at snakke med dem efter oplæggende samt med de øvrige deltagere.

Baggrunden for tilbuddet er, at WHO og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der tilbydes en systematisk prækonceptionel indsats for alle kvinder i alderen 18-30 år, da der er stigende evidens for, at en sundhedsfremmende, forebyggende og behandlende indsats før en graviditet har en positiv effekt på både mor og barns sundhed. Kvinder med diabetes (både type 1- og type 2) udgør her en særlig gruppe, idet optimering af den glykæmiske kontrol mindsker risikoen for mange graviditets- og fødselskomplikationer.

Steno Diabetes Center Aarhus tilbyder som en del af denne indsats dette informationsmøde til kvinder over 18 år med diabetes, som ønsker at blive gravide.

Informationsmødet afholdes den 2. november 2022 på Steno Diabetes Center Aarhus, og det er gratis at deltage. Der er mulighed for at tage sin partner med.

Relevante patienter kan henvises til nærmere information og tilmelding her: rm.plan2learn.dk

Patientvenlig materiale herunder A4 flyer til ophæng samt A5 folder til patienter kan rekvireres gratis hos Steno Diabetes Center Aarhus. Skriv en mail til: Louise.B.Kristensen@rm.dk, så sendes materialet direkte. Materialet kan ses her: Folder til patienter

Læs også mere om mødet på vores hjemmeside: www.stenoaarhus.dk 
 

P-C-peptid oprettes pr. 1. september 2022

Der er opstået et behov for at kunne måle ikke fastende P-C-peptid jvf. nedenfor angivne konsensusrapport/ anbefaling. Ved rekvirering af denne analyse i WebReq vil P-glukose automatisk
blive medbestemt. Analysen anvendes til bestemmelse af patientens egenproduktion af insulin i forbindelse med vurdering af indikation for insulinbehandling eller ved tvivl om diabetes
subklassifikation efter mere end 3 års diabetes varighed. Der vil for P-C-peptid ikke være angivet et referenceinterval, og ved tvivl om tolkning kan den lokale endokrinologiske afdeling rådgive.

Dette er i overensstemmelse med nyeste konsensus anbefalinger for behandling af type 1 diabetes: Richard I G Holt et al; The Management of Type 1 Diabetes in Adults. A Consensus Report by the American Diabetes Association (ADA) and the European Association for the Study of Diabetes (EASD); Diabetes Care, 44(11):2589-2625; 2021.

Oplysninger om de enkelte analyser kan findes på www.analysefortegnelsen.dk for AUH under analyserne P-C-peptid og P-glukose.

Analysetekniske spørgsmål kan rettes til: Overlæge Tina Parkner, tinapark@rm.dk, tlf. 5184 6817 

Klinisk Mikrobiologi

Praksiskonsulent Dorte Kaltoft

Praktiserende lægers rolle i forbindelse med undersøgelse for carbapenemase-producerende organismer (CPO)

CPO (carbapenemase-producerende organismer) er multiresistente bakterier, der er resistente (modstandsdygtige) over for de antibiotika, man normalt bruger til behandling af infektioner. CPO opdeles i to hovedgrupper:

  1. Tarmbakterier: carbapenemaseproducerende enterobakterier (CPE), fx E. coli og K. pneumoniae, og
  2. Miljøbakterier: P. aeruginosa og A. baumannii.

CPO-forløbsbeskrivelse for praktiserende læger findes på MRSA-enhedens hjemmeside og indeholder blandt andet links til:

Patienter som indlægges elektivt spørges inden indlæggelsen om CPO risikosituationer, enten ved hjælp af et udsendt spørgeskema eller i forbindelse med forundersøgelse. Hvis patienten har været i en risikosituation, anmodes denne om at gå til sin praktiserende læge med henblik på undersøgelse for CPO:

Prøvetagning
  • Der tages prøve fra fæces (alternativt kan benyttes podning fra rektum (synlig fæces på podepind))
  • Desuden prøver fra:
    • sår
    • indstikssteder for fremmedlegemer
    • stomi
    • urin såfremt patienten har urinvejskateter
    • trachealsekret, såfremt patienten er intuberet
    • lokalisationer, hvor der tidligere er fundet CPO

Rekvisition

I WebReg/EPJ rekvireres: ”Carbapenemase-producerende organismer {CPO} (dyrkning)” som ønsket undersøgelse.

Se e-Dok CPO, Carbapenemase-producerende organismer (dyrkning), KMA, regional retningslinje

Prøverne sendes til Klinisk Mikrobiologi.

Svar på CPO-dyrkningsprøver foreligger normalt efter 2-3 dage.

Plastikkirurgi

Praksiskonsulent Line Staehelin

Plastik- og Brystkirurgi

Generelt skal der være et BMI under 25 samt at man er rygeabstinent i minimum 4 uger som udgangspunkt for elektiv kirurgi. Husk derfor at notere rygestatus og BMI på alle henvisninger.

Patienter med gynækomasti
Der henvises til udredning via lægehåndbogen: Gynækomasti

Såfremt der overvejes at henvise til plastik kirurgisk afdeling skal formålet være operation. Såfremt man henviser patienter med henblik på operation, skal man være opmærksom på følgende:

  • Patienter, der henvises til operation, bør være normalvægtige (BMI ikke væsentligt over 25). Som hovedregel behandles patienter med bilateral gynækomasti kun ved Tanner grad 4-5, det vil sige kvindelignende bryst synligt gennem tøjet.

Henvisninger af massivt vægttabs patienter ( MWL patienter ) og abdomen pendens
Abdomen: Der skal være et overhæng af hud på > 5 cm. Det vil sige en hudfold der måler 5cm (hud mod hud). Ellers er opgaven for egen betaling i kosmetisk regi. Dertil BMI < 25.

Lever-, Mave- og Tarmsygdomme

Praksiskonsulent Line Staehelin

Vore ventetider specielt for benigne lidelser er steget markant grundet sygepleje mangel og prioritering af akutte samt cancer patienter. Det er ikke kun tilfældet for os på MTK men over hele landet.

Hvem er Praksiskoordinator og praksiskonsulenterne?

Praksiskonsulenterne kan kontaktes på Email. HUSK praksiskonsulenterne modtager gerne såvel ris som ros i forhold til samarbejdet med Aarhus Universitetshospital. Du finder os herunder: 

Praksiskoordinatorer

Lene Frisk
Østergade 30, 3. th.
8000 Aarhus C

Email: lenefrisk@dadlnet.dk


Anders Brøndt
Park Allé 3,2 th.
8000 Aarhus C

Email: broendt@gmail.com

Hospitalspraksiskonsulenter

Allan Høg Poulsen
docahp@gmail.com 

Skt. Olufs Gade 1
8000 Aarhus C

Ortopædkirurgisk
Røntgen og Scanning
OPI Nord, Syd og Øst

VAKANT

Indtil en ny konsulent er ansat kan Praksiskoordinator Anders Brøndt broendt@gmail.com kontaktes

Hormon og Knoglesygdomme
Steno Diabetes Center
Hud- og Kønssygdomme

VAKANT

Indtil en ny konsulent er ansat kan Praksiskoordinator Lene Frisk
lenefrisk@dadlnet.dk kontaktes

Neurologisk Afd. F
Neurokirurgisk Afd. NK
Neuroradiologisk Afd.
Neurofysiologisk Afd.
Demensklinik
Nuklearmedicin og PET

Lars Ebbe Petersen
larsebbepetersen@dadlnet.dk

Frederiksgade 25, 3.
8000 Aarhus C

Reumatologisk Afd. U
Arbejdsmedicinsk Klinik
Fys. - Ergo Afd.

Marianne Lentz
mariannelentz@dadlnet.dk

Rosenkrantzgade 23, 3.
8000 Aarhus C

Ældresygdomme
Fælles Akut Afdeling

Hasse Skibsted Clemmensen
hassec@outlook.com

Østergade 30, 3. th.
8000 Aarhus C

Hjertesygdomme
Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi

Line Staehelin
linestaehelin@gmail.com

Frederiksgade 25, 2.
8000 Aarhus C

Medicinsk Afd. V
Mave- og Tarmkirurgi Afd.
Plastikkirurgi
Dagkirurgisk

Erik Høgh
e.hoegh@dadlnet.dk

Park Allé 15, 2.
8000 Aarhus C

Blodprøver og Biokemi
Blodbank og Immunologi
Patologisk Institut

Allan Høg Poulsen
docahp@gmail.com 

Skt. Olufs Gade 1
8000 Aarhus C

Øre-Næse-Hals Afdeling H
Øjenafdeling J
Tand- Mund og Kæbekirurgisk Afd. O
Funktionelle lidelser

Peter Stokvad
stokvad@dadlnet.dk

Nordre Strandvej 101,
8240 Risskov

Lungemedicinsk Afd. LUB
Apotek,
Patienthotel

Lise Høyer
lisehoyer@dadlnet.dk

Odensegade 2
8000 Aarhus C

Kræftafdeling D
Palliativt Team
Hæmatologisk Afd. R
Klinisk Genetisk Afd.
Hospice Søholm

Peter Krogh Fjeldborg
peterfjeldborg@yahoo.dk

Rosenkrantzgade 23, 3.
8000 Aarhus C

Urinvejskirurgi
Nyresygdomme

Hanne Nørgaard Heje
hanne.heje@dadlnet.dk

Banegårdspladsen 6, 1.tv.
8000 Aarhus C

Kvindesygdomme og Fødsler

Jonas Baandrup
jonas.baandrup@gmail.com

Sønderskovvej 16
8520 Lystrup

Børn og Unge

Dorte Lei Kaltoft
dorte.kaltoft@gmail.com

Tjelevej 17
8240 Risskov

Mikrobiologi
Infektionssygdomme Afd. Q

_____________________________________________________________

Lene Frisk, Praksiskoordinator
Anders Brøndt, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Aarhus, Samsø, Favrskov og Odder kommuner