Spring til indhold

Hospitalsbehandling i eget hjem for ældre patienter

Nu tilbydes ældre patienter hospitalsbehandling i eget hjem i et tæt samarbejde mellem akutafdelingen og det kommunale akutteam/hjemmesygeplejen. Tilbuddet gælder i Viborg, Skive og Silkeborg kommune

Akutafdelingen, Hospitalsenhed Midt, almen praksis, præhospitalet samt Viborg, Skive og Silkeborg Kommune har siden 2018 samarbejdet i et forskningsprojekt om at reorganisere deres samarbejde for at organisere et patientforløb i eget hjem for ældre patienter, så de undgår en akut indlæggelse. Forløbet er rettet mod ældre patienter, hvor behandlingen ligger ud over det, som kan håndteres alene i almen praksis. Det kan eksempelvis være patienter med rosen, pneumoni, UVI eller andre symptomer, som kræver IV-behandling.

Organiseringen af patientforløbet er blevet testet og i alt 52 patienter bosat i Viborg eller Skive Kommune indgik i testperioden.

PLO-Midt støtter op omkring forskningsprojektet og følger det tæt.

Kompensation

Henvisende læge bliver honoreret for den ekstra tid, som konferencekaldet tager - uanset om patienten hospitalsbehandles i eget hjem, indlægges for at indgå i kontrolgruppen eller indlægges, fordi hospitalsbehandling i eget hjem vurderes til ikke at være en mulighed. Der er indgået en honoreringsaftale med PLO-Midt om et honorar på 243 kr. pr. patient. Oplysninger om henvisende læge trækkes i EPJ eller noteres i hospitalsvisitationen, og det samlede beløb udbetales årligt i december. Der er lavet en honoreringsaftale med PLO-Midtjylland.

Fremgangsmåde

Når praktiserende læge eller vagtlægen (henvisende læge) ringer til hospitalsvisitationen for at indlægge patienten, vil de blive spurgt om behandling i hjemmet er en ide. Hvis ja:

  • Sygeplejersken opretter et konferencekald til speciallægen i akutafdelingen.
  • I fællesskab vurderes det om patienten kan hospitalsbehandles i eget hjem. Det er en dialog, og ved uenighed har henvisende læge indlæggelsesretten.
  • Kan patienten hospitalsbehandles i eget hjem, overtager lægen i akutafdelingen behandlingsansvaret efter konferenceopkaldet.
  • Henvisende læge sender en henvisning.
  • Henvisende læge modtager en korrespondance med en kvittering på at lægen i akutafdelingen overtager ansvaret. Speciallægen lægger en behandlingsplan og kontakter det kommunale akutteam, som tager ud og opstarter behandlingen. Hver dag i forløbet går en medicinsk speciallæge og akutteamet stuegang. Akutteamet kan tage EKG og venøse blodprøver samt blærescanne.
  • Den praktiserende læge sørger for opdateret og ajourført FMK.
  • Henvisende læge orienterer patienten om, at patienten inden for kort tid får besøg af det kommunale akutteam, der i samarbejde med lægen i akutafdelingen på hospitalet varetager og opstarter den relevante behandling.
  • Efter endt behandling sender hospitalet en korrespondance med en epikrise til egen læge.

Det er en lægefaglig vurdering om patienten kan behandles i eget hjem, og patienten skal alene samtykke til lodtrækning (behandling i eget hjem eller behandling i akutafdelingen som en del af kontrolgruppen), om vi må tilgå relevante oplysninger i patientjournalen i forbindelse med forskningsdelen, samt om patienten vil udføre funktionstest og spørgeskema 3 gange. Akutteamet indhenter samtykke ved første besøg hos patienten.

Inklusionskriterier

  • Patienten skal være 65 år eller derover.
  • Patienten skal være bosat i Viborg, Skive eller Silkeborg Kommune.
  • Patienten skal bo i eget hjem eller på plejehjem (ikke akutplads eller midlertidig plads).
  • Patienten skal være set af praktiserende læge eller vagtlæge i det pågældende sygdomsforløb (henvisende læge).
  • Patienten skal kunne forstå og tale flydende dansk (må gerne være dement).

Multipraksisudvalget

MPU-udvalget finder, at projektet har stor interesse for almen praksis, er veltilrettelagt og anbefaler derfor praktiserende læger at deltage.

Udvalgets afgørelse og lægmandsrapport findes her: https://www.dsam.dk/flx/forskning/multipraksisudvalget/projekter_mpu_online/?mode=showProject&projectId=567 

Forløbet evalueres ved hjælp af forskning

Forskningsmæssigt evalueres patientforløbet af forskere fra Institut for Virksomhedsledelse, AU, Center for Akutforskning og DEFACTUM. Formålene er:

  1. At evaluere den tværsektorielle organisering, som kan understøtte en mere optimal og skånsom behandling af et stigende antal ældre medicinske patienter i eget hjem.
  2. At belyse patienters, pårørendes og medarbejders tilfredshed og perspektiver på hospitalsbehandling i eget hjem.
  3. At undersøge effekten for indlæggelsestid, antal genindlæggelser, dødelighed, funktionsniveau og helbredsvurdering samt sundhedsøkonomiske konsekvenser ved behandling i eget hjem sammenlignet med indlæggelse på hospital.
  4. At danne et grundlag for politiske beslutninger omkring prioritering af videre tiltag i forhold til behandling i eget hjem.

Vi benytter et RCT-studie. Målet er, at 859 patienter indgår i evalueringen, hvoraf 1/3 af patienterne vil blive indlagt i Akutafdelingen og indgå i en sammenlignelig kontrolgruppe.

Projektet er økonomisk støttet af: Novo Nordisk Fonden, Helsefonden, Folkesundhed i Midten, Midtklyngen og Kvalitets- og Efteruddannelsesudvalget, Region Midtjylland.

Eventuelle spørgsmål til forskningsprojektet kan rettes til projektleder og antropolog Iben Duvald på tlf. 2184 0759 eller mail: idp@mgmt.au.dk

____________________________________________________________ 

Karen Raben Kudsk, Cheflæge, Akutafdelingen, Hospitalsenhed Midt
Jonas Hald, Praksiskoordinator
Henrik Idriss Kise, Formand for PLO-Midtjylland

Sendt til praktiserende læger i Viborg, Skive og Silkeborg kommuner