Spring til indhold

Nyt fra Regionspsykiatrien i Horsens - oktober 2024

Regionspsykiatrien i Horsens informere om: Åbning af nyt sengeafsnit og Behandling af patienter med en psykiatrisk diagnose og samtidigt rusmiddelbrug.

Åbning af nyt sengeafsnit

Mandag den 2. september 2024 kunne Regionspsykiatrien i Horsens tage imod de første patienter på et helt nyt psykiatrisk sengeafsnit O3. Et nyt afsnit har været længe ventet, idet der opleves store udfordringer med kapaciteten på de to hidtidige afsnit. ”De nye 12 ekstra sengepladser vil mindske presset på vore to øvrige afsnit, og dermed er vi langt bedre stillede som afdeling”, udtaler cheflæge i psykiatrien i Horsens, Lene Høgh, og fortsætter ”Men allermest glade er vi på patienternes vegne, for det er dem, der får gavn af den udvidede kapacitet og de nye rammer”.

Det nye afsnit O3 behandler patienter med alle psykiatriske lidelser og er et lukket afsnit. I tilknytning til afsnittet er en dejlig gårdhave med udsigt til fjorden. Der er tænkt meget over indretningen af både patientstuer og fællesarealer. Således er væggene i fællesarealerne udsmykkede med naturbilleder og kort over både Danmark og resten af verden. Afsnittet er præget af mange farver – både på vægge og møbler – for at skabe liv og behagelige rammer.

Cheflæge Lene Høgh glæder sig endvidere over, at det er lykkedes at besætte alle stillinger i afsnittet. ”Personalegruppen er sammensat af nye og erfarne medarbejdere, som er klædt rigtig godt på til at give patienterne den bedste behandling”, fortæller hun.

Behandling af patienter med en psykiatrisk diagnose og samtidigt rusmiddelbrug

Pr. 1. september 2024 indledte alle landets regioner en gradvis overtagelse af kommunernes rusmiddelbehandling. I første omgang – og frem til juli 2025 – behandler regionerne patienter, som har aktuel kontakt i den regionale psykiatri og samtidig rusmiddeldiagnose, men som ikke har et samtidigt forløb i kommunal rusmiddelbehandling.

I Regionspsykiatrien Horsens er derfor oprettet et ”Team for integreret behandling for patienter med dobbeltdiagnose” – i daglig tale kaldet Dobbeltdiagnoseteamet. Teamet er tværfagligt og består af sygeplejersker, en social- og sundhedsassistent, en specialpsykolog, en socialrådgiver, og så er der tilknyttet en overlæge én dag ugentligt.
Alle afsnit i psykiatrien i Horsens (både sengeafsnit og ambulante afsnit) kan henvise patienter til behandling i teamet. Praktiserende læger kan ikke henvise til tilbuddet endnu.

”Vi forventer at fange flere af de patienter, som før ikke fik behandling for deres rusmiddelforbrug og dermed være i stand til både at skadesreducere og motivere patienterne gennem en helhedsorienteret indsats, hvor vi har et tæt samarbejde med eksterne samarbejdspartnere”, forklarer cheflæge Lene Høgh.
Selv om teamet ”brolægger vejen mens de går på den”, er der stor optimisme og tro på tilbuddet, og stor lyst til at give patienterne et bedre behandlingstilbud, end de får nu.

Processen med regionernes overtagelse af kommunal rusmiddelbehandling foregår over fire faser. Fase 2 implementeres fra 1. juli 2025, hvor målgruppen udvides til også at gælde patienter, som har aktuel kontakt til kommunal rusmiddelbehandling, og som inden for det seneste år har haft kontakt med den regionale psykiatri, samt patienter, som har aktuel kontakt til den regionale psykiatri og inden for det seneste år har haft kontakt til kommunal rusmiddelbehandling.

Kontakt os gerne for spørgsmål.
____________________________________________________________

Lene Høgh, Cheflæge, Regionspsykiatrien Horsens
Holger Kjær, Praksiskonsulent, Regionspsykiatrien Horsens

Sendt til praktiserende læger i Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg kommuner