Spring til indhold

PKOrientering nr. 5, december 2020 - Regionshospitalet Randers

Dette nyhedsbrev indeholder information om: Regionshospitalet Randers er overgået til fase II i forhold til Covid-19 epidemien, hvad betyder det? Nyt fra Røntgen og Skanning. Overblik over undersøgelser, som kan rekvireres via Klinisk Fysiologisk afd. Viborg. Henvisning af psykiatriske patienter, brug korrekte postkasse. Hvem er praksiskonsulenterne og kontaktdata

 

Nr. 5, december 2020 
  

Regionshospitalet Randers er fra den 23. november 2020 overgået til fase II i forhold til COVID-19. Hvad betyder det?

Overgang til Fase II er sket på grund af kapacitetspres på sengepladserne. Det betyder, at hospitalet nu kan udskrive plejekrævende patienter smittet med COVID-19, som lægeligt er færdigbehandlede, men som stadig smitter. Kommunerne har ansvaret for plejen af disse patienter. Da patienterne er lægeligt færdigbehandlede, er de ligesom alle andre patienter udskrevet fra hospitalet, og overgår til almen praksis lægeligt. Det er i den forbindelse vigtigt for almen praksis og kommunen at vide, at disse patienter stadig kan smitte, og at er det tydeligt markeret i epikrisen. Der er udsendt information fra PLOM omkring disse forhold, herunder brug af ydelser (Midlertidig aftale om videokonsultation og opfølgende hjemmebesøg) idet FASE II er den nye norm i Region Midtjylland. Nedenstående er til orientering i den forbindelse. 

I forhold til de praktiserende læger:
  • Hvis borgeren har brug for kontakt til en praktiserende læge, skal det så vidt muligt foregå via video og telefon med henblik på at begrænse smittespredning. Det forventes, at størstedelen af de borgere, der udskrives, ikke vil have behov for fysisk konsultation eller sygebesøg ved egen læge i den periode, hvor de fortsat kan smitte (48 timer efter ophør med symptomer for COVID-19).
      
  • I de få tilfælde, hvor der i denne periode er behov for tæt kontakt mellem kommune og egen læge for at undgå en genindlæggelse, kan kontakten til egen læge ske via kommunens akutfunktion. I disse tilfælde anvendes som vanlig ”Aftale om fælles forsøgsordning med honorering af praktiserende læger i forbindelse med kommunikation/rådgivning om patienter tilknyttet kommunale akutfunktioner”
      
  • For at understøtte behov for afklaring ved læge indgås endvidere aftale om, at praktiserende læger kan anvende videokonference med kommunalt plejepersonale for patienter, som fortsat kan smitte med COVID-19. Se ovenfor.
      
  • Ved behov for sygebesøg ved udskrevne patienter, der kan smitte med COVID-19 – og hvor kommunen sammen med borgeren rekvirerer sygebesøget - sikrer kommunen, at der er kommunalt plejepersonale til stede under hele besøget, og de udleverer fulde værnemidler (dragt, maske og visir) til lægen udenfor boligen/den kommunale plads.
      
  • Der indgås aftale om, at kommunen kan rekvirere et opfølgende hjemmebesøg fra praktiserende læge, der gennemføres virtuelt 3 døgn efter udskrivning. (se ovenfor i forhold til aftale om honorar).

Nyt fra Røntgen og Skanning

På grund af den megen debat om radiologiske undersøgelser, vil vi gerne præcisere arbejdsgangen, og almen praksis' ansvar ved rekvisition og svarafgivelse af billeddiagnostiske undersøgelser.

Ved rekvisition af en billeddiagnostisk undersøgelse, forud for planlagt ferie- eller anden længere lukning af praksis, bør der fremgå af henvisningen, hvornår der holdes lukkedage – og hvilken nabo praksis, der passer ens patienter. Dette for at undgå patientforløb bliver unødigt forsinkede. Det er aftalt med hospitalet, at der i henvisningen til fx rgt. thorax, skrives  at praksis holder lukket i uge x -> y, og at man gerne ser at hospitalet indkalder patienten ved uventet suspekt fund, så gør hospitalet dette. Denne aftale er gældende til I hører andet. Se i øvrigt: Lukning af diagnostisk klinik og håndtering af røntgen thorax, Regionshospitalet Randers

Ved fund af cancer-suspekt forandring på konventionelt røntgen af thorax (som er sendt til undersøgelse i anden anledning end kræftudredning!), så sendes der en korrespondance til EL samt en almindelig epikrise om fundet. Herefter har egen læge ansvaret for svarafgivelse til patienten og ud fra sin viden om patienten tage til stilling til videre udredning.

Ved fund af cancer-suspekt forandring på skanninger i okkult kræftpakke-udredning (CT af thorax, abdomen, bækken, (CT TAB) går svaret til egen læge, som herefter tager stilling til den videre udredning ud fra sin viden om patienten.

Ved fund af cancer-suspekt forandring på skanninger bestilt i lungekræftpakke-udredning (CT af thorax, øvre abdomen) vil svaret blive drøftet på næstkommende lungekonference, der vil tage stilling til den videre udredning.

Overblik over undersøgelser, som kan rekvireres via Klinisk Fysiologisk afd., Regionshospitalet Viborg

  1. I April 2019 lukkede Klinisk Fysiologisk afdeling i Randers. Man kan stadig rekvirere DEXA skanning i Randers via Røntgen og Skanning, samt Distal BT via WebReq (Blodprøver og Biokemi i Randers) – ved sidstnævnte skal patienten selv bestille tid på booking.rm.dk
      
  2. Lægerne i Randers Kommune og dele af Favrskov (den del der tidligere var underlagt Viborg Amt) har i stedet Klinisk Fysiologisk afdeling i Viborg som samarbejdspartner. (Nord og Syddjurs har Aarhus Universitetshospital). Man kan dog sagtens henvise til Viborg fra de andre kommuner, hvis dette ønskes. Se her hvilke undersøgelser almen praksis kan gøre brug af i Viborg: Hvilke undersøgelser kan almen praksis henvise til i Fysiologisk Klinik, Regionshospitalet Viborg
     
    Man vil meget gerne rådgive almen praksis ved behov - bagvagt har tlf.nr. 7844 3334

Henvisning af psykiatriske patienter, brug korrekte postkasse

Akutafdelingen Randers oplever desværre at få både elektive henvisninger og korrespondancebreve på psyk.ptt. sendt til PSY Akutpsykiatri (AMA).

Denne modtager kan kun benyttes til henvisninger vedrørende akutte patienter, hvor der er aftalt enten indlæggelse eller subakut tid via telefonisk kontakt til Hospitalsvisitationen.

Hvis der sendes korrespondance vedrørende fremrykning af tider, anmodninger om ekstra vurderinger af ambulante patienter eller lignende, risikerer vi at de går tabt, og pt. ikke får den rigtige hjælp.

Elektive henvisninger sendes til lokationsnummer: PSY Psykiatriens Elektive Centrale Visitation 18 år og derover (5790002000171).

Henvisningsvejledningen læses her: Henvisningsvejledning til regionspsykiatrien

Hvem er praksiskonsulenterne og kontaktdata

Praksiskoordinator

Thomas H. Clausen
Tronholmen 3
Randers SØ

E-mail: doctorclausen@gmail.com

Hospitalspraksiskonsulenter

Søren Gam
soeren.gam@stofanet.dk

Dytmærsken 9
8900 Randers

Medicinsk afd.,
Blodprøver og Biokemi

Anders Heslop
heslop@dadlnet.dk

Herredsvej 31
8382 Hinnerup

Mave, Tarm og Brystkirurgi,
Ortopædkirurgi,
Bedøvelse,
Enhed for lindrende behandling

Jeppe Frøkjær Aaen
jfaaen@gmail.com

Svalevej 2, Assentoft
8960 Randers SØ

Kvindesygdomme og fødsler,
Børn og Unge,
Patologi,
Røntgen og Skanning
Afdeling for Folkeundersøgelser

Thomas Clausen
doctorclausen@gmail.com

Tronholmen 3
8960 Randers SØ

Akutafdelingen

Jeppe Frøkjær Aaen
jfaaen@gmail.com

Svalevej 2, Assentoft
8960 Randers SØ

Psykiatrien Randers

____________________________________________________________

Thomas H. Clausen, Praksiskoordinator

Sendt til praktiserende læger i Randers, Norddjurs, Syddjurs og Favrskov kommuner