Spring til indhold

Lukning af diagnostisk klinik og håndtering af røntgen thorax, Regionshospitalet Randers

Information om lukning af diagnostisk klinik og håndtering af røntgen thorax, Regionshospitalet Randers

Diagnostisk klinik lukker

Som led i omstruktureringerne på medicinsk afdeling Randers lukker diagnostisk klinik Randers den 8. oktober 2020. Aktiviteterne i diagnostisk klinik, herunder udredning af patienter med mulig occult cancer (efter CT TAB ikke har vist organspecifik cancer mistanke) flyttes til Medicinsk Korttids Afsnit, MKA. Kontaktnummeret til MKA er 7842 4110.

Teksten på sundhed.dk herom tilrettes snarest. Lokalisationsnummeret er uændret og navnet vil ændres automatisk i jeres praksissystemer inden for kort tid. 

Røntgen thorax, og cancerpakker for c. pulm.

Det er som altid vigtigt, hvis man mistænker cancer, at henvise i den relevante cancerpakke (se PKOrientering nr. 2, juni 2020). Hvis man mistænker c. pulmonum skal der henvises i cancerpakke (selv ved lille mistanke - se link nedenfor der beskriver ved hvilke symptomer henvisning bør overvejes), men IKKE til røntgen thorax. Kun 85% af lungecancere kan ses primært på røntgen thorax undersøgelsen. 

Røntgen thorax ses af hospitalet som en rekvisition af en undersøgelse for praksis. Der foretages ikke nogen lægelig visitation. Visitationen foregår i almen praksis ved rekvisition af undersøgelsen. 

Derfor er det vigtigt, at man har overvejet om et AKP forløb er mere relevant ud fra Sundhedsstyrelsens retningslinjer, således at patienten sikres det rette forløb. Se mere her i forløbsbeskrivelsen/kræftpakken: Lungekræft 

Aktuel ventetid på røntgen af thorax er ca. 1 uge. 

Vedrørende svar afgivelse til almen praksis

Findes der på røntgen thorax noget uventet livstruende (fx tegn til svær pneumothorax, v. c superioir syndrom, stort pericardie eksudat eller lign.) kontakter hospitalet umiddelbart henvisende læge telefonisk, når man bliver bekendt med fundet. Træffes denne ikke kontaktes relevant akuttilbud (akut hjerteklinik, lungeklinik eller akutafdelingen), eller i sidste ende patienten direkte.

Findes der på røntgen mistanke om malignitet sendes til praksis 1) dels en beskrivelse, og 2) dels en korrespondance der markeres som ”prioritet/haster”. Det er op til egen læge, hvorledes der skal følges op på svaret, og videreudredes – typisk i AKP forløb. Ved man, at man i praksis holder længerevarende lukket på grund af ferie eller kursus, kan man i henvisningen skrive dette, og at man ønsker patienten indkaldt i denne periode ved uventede malignitetssuspekte fund. Patienten skal være informeret herom, og det skal stå i henvisningen, så vil hospitalet sørge for dette (fx praksis har lukket i ugerne 26-28 begge inklusive. Ved uventet suspekt fund på røntgenundersøgelsen i denne periode eller i dagene før bedes pt. derfor indkaldt fra hospitalet, pt er indforstået hermed).

Ovenstående har været drøftet med hospitalet på flere møder. Vi fra praksis ønsker os, at blive ringet op ved uventede malignitetssuspekte fund, men det har ikke kunnet lade sig gøre. Derfor er ovenstående løsning den bedst mulige pt. Vi har aftalt endnu et møde om ovenstående ultimo dette år, hvor vi vil evaluere ovenstående. Der arbejdes også på en regional fælles løsning. 

Vi vil melde ud, hvis der ændres i ovenstående, men indtil da er ovenstående gældende.

_____________________________________________________________

Thomas A. Bjerre, Ledende Overlæge, Røntgen og Skanning
Dorte Bøjer, praksiskonsulent
Thomas H. Clausen, Praksiskoordinator 

Sendt til praktiserende læger i Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs kommuner