Audit af epikriser og henvisninger, Aalborg UH, Lungemedicinsk Afd., d. 28. juni 2022
Budskaber fra audit af henvisninger og epikriser
OBS: følgende resultater er afstedkommet ved kvalitativ gennemgang af vilkårligt udvalgte epikriser og/eller henvisninger i konsekutiv rækkefølge. Resultaterne er dog ikke nødvendigvis retvisende for kvaliteten af henvisninger og epikriser generelt. Resultaterne benyttes som et pejlemærke for kvalitetsarbejdet.
Læs mere om systematisk audit i Region Nordjylland her.
Budskaber til praksis
- Der var en generel tilfredshed med henvisningerne. Der blev kun fundet enkelte mangler, der ikke havde betydning for forståelsen eller visitationen af patienten.
- Henvisning til pakkeforløb for lungekræft: Henvisning til lungekræftpakke starter med en røntgenhenvisning til CT-scanning med kontrast af thorax og øvre abdomen, der sender røntgenbeskrivelsen til ALK (Akut Lungecancerkonference) ved mistanke om lungekræft. Ved be- eller afkræftelse på kræft bliver patienten enten viderehenvist til lungemedicin i forbindelse med videre udredning og behandling, eller de afsluttes fra røntgen, hvis ikke der findes mistanke om kræft. Det betyder, at hvis egen læge henviser til et pakkeforløb med forventning om, at lungemedicin tager stilling til mere end lungekræft, vil egen læge opdage, at lungemedicin ikke ser henvisningen og derfor ikke reagerer på yderligere problemstillinger. Egen læge vil herpå sidde tilbage og mangle svar på de ekstra udredningsspørgsmål, og risikerer at skulle henvise patienten på ny.
- Scanningssvar: Egen læge må gerne sende scanningssvar med henvisningen. Hertil må egen læge gerne notere, om patienten har været på ALK (Akut Lungecancerkonference).
- Bestillingsopgaver: Egen læge oplever at blive anbefales at henvise patienten til en bestemt udredning/undersøgelse. Systemet er ikke altid gearet til at håndtere disse bestillingsopgaver, og henvisningen kommer derfor til at fremstå rodet og mangelfuld. Det kan give problemer ift. korrekt undersøgelse og i det videre forløb.
Budskaber til afdelingen
- Her var der også en generel tilfredshed med epikriserne. Der blev kun fundet enkelte mangler, der ikke havde betydning for forståelse og handling/opfølgning ved egen læge.
- Farvemarkering: Her blev der en længere drøftelse af betydningen og tolkningen af farvemarkeringen. Lungemedicin gør de fleste af deres epikriser grønne, for at informere egen læge om væsentlige ændringer. Dette til trods for, at der IKKE er nogen opfølgning ved egen læge. Ifølge retningslinjen, er det KUN, hvis egen læge skal følge op på noget – altså en handling, at der skal være en farvemarkering.
- Dødsbekræftelse: Der var usikkerhed om, hvorvidt specialet altid udfyldte side 2 i dødsattesten og spørger ind til obduktion. Hertil blev det klargjort, at specialet ved de stationære ALTID udfyldes side 2 samt spørges ind til obduktion.
Indholdsansvarlig
Ninna Schultz, praksiskonsulent