Fokuseret somatisk undersøgelse til borgere med psykisk lidelse (ydelse 2150)
Baggrund og formål
I OK22 er der indgået en aftale om ydelsen 2150 ’Fokuseret somatisk til borgere med psykisk lidelse’. Ydelsen kan anvendes sammen med en konsultation (0101) eller en årsstatus (0120) til en afgrænset målgruppe. Ydelsen er en lægeforbeholdt ydelse.
Formålet med ydelsen er at praktiserende læger udfører en fokuseret somatisk undersøgelse af borgere med psykisk lidelse. Klinikken skal selv være opsøgende og finde patienter i målgrupperne.
Ydelsen indebærer afdækning af patientens egen oplevelse af fysisk og psykisk helbred, aktuelle symptomer/KRAM/misbrug, en objektiv undersøgelse, plan for behandling/rådgivning i forebyggende tiltag og en ny aftale, evt. sammen med andre parter, hvis patienten ønsker det.
På denne side kan der læses mere om målgruppen for ydelsen og hjælp-til-selvhjælp i forhold til hvordan man kan finde patienterne via klinikdata.
Almen praksis har desuden adgang til specialistrådgivning i Psykiatrien i Region Nordjylland.
Se kontaktoplysningerne til specialistrådgivning i Psykiatrien i Region Nordjylland
Målgruppe
Ydelsen for fokuseret somatisk undersøgelse til borgere med psykisk lidelse dækker over to målgrupper, herunder.
1. Målgruppe 1 – ydelsen tilbydes hvert år:
- Patienter mellem 18 og 60 år
- Med svær, kronisk psykisk sygdom, herunder patienter med skizofreni eller andre psykoser, svære personlighedsforstyrrelser eller bipolar sygdom
- Diagnosen skal være stillet på psykiatrisk sygehusafdeling eller hos privatpraktiserende speciallæge i psykiatri
- Skal være i fast behandling med Lithium eller antipsykotisk medicin i større doser
- Må ikke bo i botilbud (anvend i stedet ydelse 0123, som dækker over sundhedstjek til borgere på botilbud)
2. Målgruppe 2 – ydelsen tilbydes én gang (overgår derefter til almindelige forløb):
- Øvrige patienter på 18 år og derover
- Med diagnosticeret psykisk sygdom som fx alvorlig angst, moderat til svær depression og ADHD
- Og hvor patienten er i risiko for at have uopdagede somatiske sygdomme, misbrug og/eller betydelig mistrivsel som følge af sygdommens alvor og patientens livsforhold
- Må ikke bo i botilbud (anvend i stedet ydelse 0123, som dækker over sundhedstjek til borgere på botilbud)
Se flowchart i nedenstående og tilgå printervenlig version her
Opsøgende indsats
Almen praksis skal selv være opsøgende overfor de to målgrupper, idet patientgrupperne ofte ikke selv kontakter almen praksis for hjælp. Den opsøgende indsats afhænger af den konkrete målgruppe.
For patienter i fast behandling med Lithium eller antipsykotisk medicin laver klinikken en opgørelse via klinikdata, herunder ved at trække lister over patienter der anvender Lithium eller antipsykotisk medicin. Listen opdateres løbende dels i forhold til at tilføje nye patienter og dels i forhold til indsats og/eller kontakt.
For patienter der ikke er ordineret Lithium eller antipsykotisk medicin, kan patienterne opspores via journalen, herunder i form af bl.a. udskrivningsoplysninger fra hospital og/eller kendskab til patienten, fx i forbindelse med konsultationer af andre årsager og ved ordination af medicin, herunder psykofarmaka.
I indebærer at klinikken laver relevante tiltag, der har til formål at patienten møder op, fx via sms-reminders og/eller telefonisk kontakt forud for den fokuserede somatiske undersøgelse. Patienten tilknyttes som udgangspunkt en fast kontaktperson i klinikken.
En del af ydelsen omhandler også, at klinikken opgør hvert halve år hvor mange på listen, der har fået foretaget en fokuseret somatisk undersøgelse. Patienter i antipsykotisk behandling, der ikke er fremmødt, kontaktes og indkaldes igen.
Kommunale tilbud og andre aktører kan også kontakte almen praksis på vegne af patienten med henblik på at aftale en tid til fokuseret somatisk undersøgelse.
Find relevante patienter via klinikdata
Det er muligt at trække lister i eget lægepraksissystem på diagnosekoder (ICPC) og ATC-koder. Ved udtræk i eget system forudsætter det, at diagnosekoderne findes i eget journalsystem.
Tabel 1 og Tabel 2 viser en oversigt over diagnosekoder og ATC-koder relateret til hhv. målgruppe 1 og målgruppe 2. Tabellerne er vejledende og ikke udtømmende.
Se tabel 1 i nedenstående og tilgå en printvenlig oversigt her
Se tabel 2 i nedenstående og tilgå en printvenlig oversigt her
Er der behov for yderligere hjælp til datatræk, henvises til eget lægepraksissystems support.
Har du brug for sparring om dataudtræk, diagnosekodning eller opdatering af patientfortegnelse, så kan du kontakte datakonsulenterne.
Se vejledninger til datatræk i de forskellige lægesystemer her.
Reference
PLO: Ydelser i almen praksis OK22
Danske Regioner: Vederlagsfri udlevering af medicin
Indholdsansvarlig
Louise Drejer, l.drejer@rn.dk