Opsætning af spiral på spiral
Case fra Patienterstatningen er afgjort ud fra normen ”erfaren specialiststandard”, som betyder, at man vurderes i forhold til, hvad den hypotetiske ypperste specialist på det givne behandlingsområde ville have gjort i den givne situation - herunder den optimale behandling og i rette tid. Afgørelsen i sagerne er ikke vejledende i relation til lægers ansvar udenfor erstatningssagerne, hvor den lægefaglige standard har en lavere barre, idet der her skal leves op til ”almindelig lægefaglig standard”. Patienterstatningssagerne kan derfor medvirke til at belyse nogle konsekvenser af vores handlinger - eller mangel på samme, men betyder ikke, at vi har pådraget os et lægefagligt ansvar som sådan.
Sygehistorie
27-årig kvinde henvender sig til egen læge pga. kraftige menstruationsblødninger. To år forinden fik hun opsat en kobber T-spiral. Egen læge forslår hende at få kobberspiralen erstattet med en hormonspiral (Mirena). Ved spiralskift kan egen læge ikke finde spiralsnoren til kobberspiralen, og ved hjælp af en uterinsonde undersøger lægen livmoderhulen og konkluderer, at spiralen nok er faldet ud. Kvinden får sat en hormonspiral op.
14 måneder henvender kvinden sig til egen læge. Hun ønsker at blive gravid, og beder derfor om at få spiralen fjernet. 22 måneder senere er det stadig ikke lykkedes hende at blive gravid på trods af, at hun havde haft nemt ved at blive gravid med sine øvrige tre børn. Derudover klager hun over fortsatte bivirkninger i form af kraftige blødninger og menstruationssmerter.
På baggrund af mistanken om, at hun stadig har kobberspiralen i kroppen, bliver hun henvist til skanning på sygehuset. Ved skanning af underlivet finder man en intrauterin beliggende kobberspiral, som herefter bliver fjernet.
Vurdering
Patienterstatningen vurderer, at det er i overensstemmelse med erfaren specialiststandard, at kvinden bliver rådet til at få fjernet kobberspiralen, og i stedet får anlagt en hormonspiral.
Patienterstatningen vurderer derimod, at en erfaren specialist ikke ville have oplagt en hormonspiral, når der er tvivl, om kobberspiralen stadig er til stede. Patienterstatningen lægger vægt på, at såfremt det ikke er muligt at se eller mærke spiralsnorene, så ville en erfaren specialist henvise til gynækolog med henblik på Ul-skanning. Hvis denne undersøgelse ikke viser noget, så skal der henvises til en røntgenoptagelse over abdomen.
Det er ikke i overensstemmelse med erfaren specialiststandard, at lægen undersøger livmoderhulen med en uterinsonde for at vurdere, om kobberspiralen stadig ligger der. Man kan ikke forvente, at lokalisere en spiral i livmoderhulen hos en kvinde, der har født tre børn.
Kvinden har som følge heraf haft både kobberspiral og hormonspiral i en periode på 3 år og 2 måneder. Forløbet har dog ikke medført varig skade.
Erstatningsafgørelse
Der er ikke udbetalt erstatningen i sagen, da erstatningen ikke overstiger daværende minimumsgrænse på 10.000 kr.
Læring
Den erfarne speciallæge i almen medicin foretager ifølge afgørelsen mindst følgende:
- Hvis spiralsnor hverken kan ses eller mærkes søges tvivl om en spiral stadig er i kroppen afklaret ved ultralydsscanning hos gynækolog.
Indholdsansvarlig
Peter Gaardbo Simonsen, pegs@rn.dk.